Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 159 (5366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

12 Iulie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Internatul din Rădăuţi”

Ştiţi, eu am slujit la oaste ca cătană proastă şi în ţimbra noastră erau răgute (recruţi) şi doi feciori de popă şi unul de profesor, dară noi, cătanele, eram tot una şi nu ni spunea nici căprariu’, nici domnu’ laitn’ (locotenent) că am fi mojici şi nu făcea nicidecum deosebire între noi, feciorii de ţărani şi feciorii de domni. Şi aşa m-am gândit că ar trebui să facă şi noul ales director la târnatu’ (internatul) din Rădăuţi, adică să nu se facă deosebire între copiii de ţărani şi între cei de domni, căci banul nostru, al ţăranului, îi tot aşa de bun ca şi banul domnilor, numai cu deosebirea că noi, ţăranii, n-avem lefi grase şi că câştigăm banu’ tare greu şi dacă muncim şi-i băgăm pe băiaţii noştri la târnat, apoi vrem să fie şi ei cătaţi omeneşte şi îngrijiţi şi hrăniţi, căci, dacă poate şi plătim noi ceva mai puţin decât feciorii de domni, atunci să nu uite domnii că târnatu’ capătă multe mii de coroane ajutoare de la ţară şi împărăţie şi aceşti bani tot trebuie scoşi din bir şi de pe spatele noastre”.

„Foaia poporului”, nr. 31 din 16 iulie 1911.

 

„A fost, cîndva, un parc...”

Şi a fost, cîndva, la Fălticeni, un parc. Copaci falnici, umbră, aer, mireazmă de tei, un pavilion cochet, bănci, iar în chioşc fanfara cînta. Întîi a venit o dispoziţie pentru prohibirea vînzării de băuturi spirtoase la pavilion, întrucît cheflii strică liniştea bolnavilor din spitalul de-alături. Apoi a venit nepăsarea care a ros chioşcul, a schilodit băncile, a întinat aleile şi a lăsat ciorile, toate ciorile din oraş, să năpădească arborii. Cît despre pavilion, el moare încet, dar implacabil, cu fiecare fereastră care i se răpeşte, cu fiecare scîndură ce i se smulge, lăsat în voia vînturilor şi a...descurcăreţilor”.

„Zori Noi”, Anul XXIII, nr. 6708, Suceava, Vineri 11 iulie 1966.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 12 Iulie.
 Vizualizări articol: 885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
12 Iulie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei