Comitetul Executiv Județean Suceava al noului PNL este dominat de vechiul PDL, care are în această structură de conducere a organizației județene 22 de membri, față de 12, câți sunt din vechiul PNL. Ponderea a fost stabilită în cadrul Consiliul Naţional al PNL, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București.
Cei care fac parte de drept din comitetul executiv judeţean sunt parlamentarii PDL și PNL de Suceava, respectiv senatorii Gheorghe Flutur și Steliana Miron și deputații Sanda-Maria Ardeleanu, Ioan Balan, Ștefan Alexandru Băișanu și Dumitru Pardău. Alături de ei vor fi desemnați, până în data de 28 februarie a.c., de fiecare partid în parte, ceilalți membri. Propunerile vor fi făcute de preşedinții fostelor organizaţii judeţene PNL și PDL şi vor fi supuse aprobării în Biroul Politic Judeţean al fostului PNL şi în Colegiul Director Judeţean al fostului PDL.
Secretarul general al PNL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, ne-a declarat, ieri, că până în 2017 organizațiile județene ale PNL vor funcționa cu doi copreședinți, un birou politic (BPJ) paritar și un comitet executiv județean (CexJ), ales pe criterii de performanță politică.
La Suceava, PNL va avea o singură voce, care se va stabili în zilele următoare
Comitetul Executiv Judeţean este un organism de conducere mai restrâns faţă de Birourile Permanente reunite ale vechiului PNL şi fostului PDL, care organizează şi conduce întreaga activitate internă a partidului la nivel judeţean între două şedinţe ale BPJ. Flutur a precizat că, spre deosebire de Biroul Politic, stabilit pe criterii de paritate, în Comitetul Executiv raporturile între PDL și PNL și alegerea membrilor ”se bazează pe criterii de performanță”. La nivel județean, criteriile au fost rezultatele obținute la alegerile parlamentare de anul trecut (80%) și numărul de primari al fiecărei organizații (20%). La nivelul comitetelor executive locale, ponderea membrilor PDL și PNL este dată de rezultatele la alegerile europarlamentare ale fiecărei organizații în parte și de numărul de consilieri locali. Termenul pentru înființarea comitetelor locale este sfârșitul lunii martie.
Senatorul Gheorghe Flutur a afirmat că în zilele următoare se va face completarea locurilor în Comitetul Executiv Județean și se va stabili unde va fi sediul partidului, al secretariatului general și cine va fi purtătorul de cuvânt.
Flutur afirmă că nu-i vrea în PNL pe cei care au demisionat și acum se răzgândesc
”Comitetul Executiv Județean se va întruni săptămânal și va conduce partidul între două ședințe ale Biroului Politic Județean. Scopul nostru este ca până la sfârșitul lunii martie toate structurile să fuzioneze și să lucreze în temeiul noului statut pentru că intrăm în linie dreaptă cu pregătirea pentru alegerile locale din 2016”, a afirmat Flutur.
În ceea ce privește ”întărirea” noului PNL cu refugiați de la alte partide sau prin recuperarea de foști membri, secretarul general al PNL a declarat că, în opinia sa, aceștia nu ar trebui să fie primiți în partid deoarece acum ”PNL are șansa să fie un partid puternic și curat”.
Mai precizăm că, la nivel național, vechiul PNL are majoritate în 26 de comitete executive judeţene, în timp ce fostul PDL deţine majoritatea în alte 23 de comitete executive judeţene.
( 2 feb 2015, 18:37:47