Europarlamentarul PDL, suceveanul Petru Luhan, a criticat în cursul zilei de ieri declaraţiile făcute de László Tőkés în Parlamentul European, acesta afirmând că secuii din Ţinutul Secuiesc vor fi minoritari în propriul teritoriu. Petru Luhan consideră că „declarațiile năucitoare” făcute de László Tőkés i-ar putea lăsa unui străin senzația că în România nu se respectă drepturile minorităților.
„Unui occidental mai puțin informat, care știe doar că în țara noastră există de la o vreme probleme cu statul de drept, nu i se va părea imposibil că guvernul de la București duce o <politică de asimilare> împotriva comunității maghiare sau că situația secuilor din Transilvania este comparabilă cu a tătarilor din Crimeea. Iar opiniile domnului Tőkés vin, nu întâmplător, în urma mitingului de la Târgu Mureș, la care au participat mai mulți reprezentanți ai unui partid extremist din Ungaria”, a afirmat Luhan. El a arătat că dacă László Tőkés ar fi făcut afirmațiile la vreo tabără de vară din România, s-ar fi putut spune că a intrat în campanie electorală și nu ar fi beneficiat de aceeaşi atenţie, deoarece acesta nu mai este de mult un personaj politic demn de luat în serios.
„Însă în Parlamentul European declarațiile au un alt ecou. Şi trebuie să punem lucrurile la punct: maghiarii și secuii se bucură în România de toate drepturile de care se bucură și românii. Iar situația lor nu are nicio legătură cu a tătarilor din Crimeea, unde ura și armele au luat locul dialogului”, a mai precizat europarlamentarul PDL. El a arătat că drepturile minorităților naționale sunt consfințite clar prin articolul 6 din Constituție, în care se spune că „Statul recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase”.
Petru Luhan a mai spus că în cadrul aceleiaşi intervenții din Parlamentul European, László Tőkés cerea instituțiilor europene să sprijine „autonomia Ținutului Secuiesc”. Luhan consideră că şi această solicitare reprezintă o altă manipulare grosolană, în condiţiile în care regiunea, formată din trei județe din Transilvania, se bucură de tot atâta autonomie ca și celelalte 38 de unități administrativ-teritoriale ale țării.
„Este evident, pentru oricine cunoaște agenda reală a domnului Tőkés, că nu la tipul acesta de autonomie se referă dumnealui. De ani de zile, o mână de extremiști agită steagul separatismului și visează la un scenariu în mai mulți pași: pentru început, o autonomie lărgită pe criterii etnice, apoi crearea unei enclave teritoriale, un fel de stat în stat şi, într-un final, separarea de România.
Sigur, acest scenariu contravine Constituției, care stipulează că statul român este <unitar și indivizibil>, cât și reglementărilor internaționale. Ca să nu mai spunem că nu are nici un sens într-o Europă unită”, a declarat Petru Luhan. Nu în ultimul rând, el a arătat că cea mai bună dovadă că László Tőkés „este complet rupt de realitate” o constituie faptul că principala formațiune politică a comunității maghiare din România, UDMR, a fost cooptată din nou la guvernare, ceea ce demonstrează respectarea drepturilor minorităților în România.