Europarlamentarul PDL Petru Luhan consideră că referendumul pentru modificarea Constituției, pe care USL vrea să-l organizeze odată cu alegerile europarlamentare din luna mai, nu are nimic de-a face cu democrația şi voința poporului român. Petru Luhan a arătat că acest proiect susţinut de USL nu ține cont de un alt referendum, cel din 2009, în care o majoritate categorică a românilor a decis că vrea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Europarlamentarul PDL a mai declarat că precizarea făcută la începutul acestei săptămâni de către liderul PNL, Crin Antonescu, potrivit căreia în noua lege fundamentală se introduce un prag de maxim 300 de deputați, este o diversiune menită să inducă în eroare opinia publică.
„La referendumul din 2009, românii au cerut reducerea numărului total al parlamentarilor, nu doar al deputaților. Lucru evident, întrucât ei au votat în același timp pentru un Parlament cu o singură Cameră, nu cu două. În aritmetica domnului Antonescu, 300 de parlamentari este egal cu 300 de deputați plus cel puțin încă 100 de senatori. Prin această propunere, liderii USL arată clar că nu dau doi bani pe votul românilor. Şi, totodată, că nu le pasă câtuși de puțin de temele care ar trebui dezbătute în campania pentru alegerile europarlamentare”, a mai spus Petru Luhan.
Petru Luhan a adăugat că, dacă va fi adoptată în forma propusă de actuala coaliție, noua lege fundamentală a statului va fi una profund antieuropeană. „În loc să vorbim despre drepturile românilor în Europa sau despre accesarea fondurilor europene la care, din păcate, suntem printre codașii UE, vom discuta un subiect care ține strict de politica internă. Iar prevederile care acordă puteri excesive Parlamentului, dar mai ales aceea care îl transformă într-un supraorgan de anchetă, sunt extrem de periculoase pentru democrație. Practic, această Constituție scrisă pe genunchi face din statul de drept o marionetă în mâinile politicienilor”, este opinia lui Petru Luhan. El a făcut referire la alineatul introdus la articolul 64 din Constituţie, explicând că în forma propusă de USL, acesta prevede că „orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată și orice persoană fizică are obligația de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în fața unei comisii parlamentare, în urma invitației scrise primite din partea acesteia”.
Luhan a mai spus că deși se precizează că această comisie va respecta principiul separației puterilor în stat și că activitatea ei nu se poate substitui organelor judiciare, rezultă în mod evident că orice procuror și chiar judecător poate fi chemat să dea socoteală membrilor Parlamentului. „Se ştie faptul că mulţi dintre membrii Parlamentului sunt anchetați pentru fapte grave de corupție. Altfel spus, acuzatul îl cheamă la raport pe acuzator”, a încheiat Petru Luhan.
(17 ian 2014, 16:50:59