Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a anunţat că parlamentarii democrat-liberali au depus o iniţiativă legislativă care prevede reducerea fiscalităţii din România, respectiv diminuarea cotei unice de la 16 la 12% şi reducerea CAS.
Flutur a adăugat că în aceeaşi iniţiativă legislativă se prevedere majorarea salariului minim la 1.000 de lei, precum şi un pachet de măsuri pe care PDL le are în vedere pentru relansarea economică a României. „Acest lucru îl cerem şi celor de la USL, pentru că dacă România are o problemă uriaşă astăzi, aceasta este legată de mersul economiei şi de creşterea economică”.
Gheorghe Flutur a precizat că această iniţiativă legislativă a fost dezbătută într-o primă formă în urmă cu trei luni de zile, la o întâlnire cu mediul de afaceri, şi doreşte să asigure o protecţie a întreprinzătorului din România.
„Ne-am bazat pe un regulament, pe o <carte a contribuabilului> care este făcută de ANAF din 2004-2010, unde se prevăd condiţiile de control, condiţiile în care contribuabilul poate să intervină asupra eventualelor abuzuri. Am făcut acest lucru deoarece nu există nici o formă de coerciţie sau o formă prin care întreprinzătorii să-şi apere drepturile. Din acest motiv am considerat necesară iniţierea acestui proiect”, a mai arătat Flutur.
Liderul democrat-liberalilor suceveni a subliniat că fiind un partid de centru dreapta, PDL consideră că întreprinzătorii trebuie să fie protejaţi de eventualele abuzuri, având în vedere că aceştia reprezintă practic cea mai importantă resursă bugetară, asigurând în acelaşi timp şi 2,5 milioane de locuri de muncă.
PDL propune înfiinţarea Autorităţii pentru Protecţia Întreprinzătorului
Gheorghe Flutur a mai arătat că PDL a propus înfiinţarea unei Autorităţi pentru Protecţia Întreprinzătorului, o autoritate care ar urma să funcţioneze în subordinea Parlamentului României. El a explicat că această nouă autoritate va urmări dacă întreprinzătorii sunt supuşi unor abuzuri în timpul controlului, modul în care îşi recuperează TVA-ul sau drepturile pe care le are bugetul de stat faţă de aceştia.
„Aici, de cele mai multe ori singura cale de atac era calea justiţiei, care durează foarte mult şi fără efecte pentru întreprinzătorul respectiv. În aceste condiţii, noi am considerat că este bine să înfiinţăm o astfel de Autoritate, în echilibru cu Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului. Dacă un consumator este apărat într-o formă sau alta de abuzurile autorităţilor sau ale diferitelor forme de organizare, credem că şi întreprinzătorii trebuie să aibă o astfel de formă. Această Autoritate va fi o autoritate autonomă, independentă, subordonată Parlamentului. Cel mai important, Consiliul Director al autorității va fi format majoritar din reprezentanţii organizaţiilor patronale la IMM-uri, sau la întreprinderile patronale mari, în aşa fel încât să poată să primească astfel de sesizări”, a declarat Gheorghe Flutur.
Preşedintele PDL Suceava a mai adăugat că în lege vor fi enumerate drepturile fundamentale ale întreprinzătorului, printre care şi obligaţia de a fi plătit la termen. Gheorghe Flutur a amintit că a existat şi o dezbatere pentru ca şi statul să-şi asigure obligaţiile bugetare sau obligaţiile financiare faţă de întreprinzători. „Aici, Ponta şi USL nu au fost de acord. Atunci, este normal să înfiinţăm o instituţie care-i protejează pe întreprinzători, altfel nu vom putea niciodată să fim pe picior de egalitate, mediul privat cu cel de stat. Credem că modul în care va funcţiona această autoritate va crea asupra mediului de afaceri un stimulent şi, aşa cum am stabilit, va crea premise ca şi întreprinzătorul să poată fi sigur, într-un mediu concurenţial, să nu fie supus, din considerente de orice natură, la tot felul de abuzuri”, a încheiat Gheorghe Flutur.