Consilierii locali din Rădăuţi au aprobat bugetul pe anul 2013 abia în ultima şedinţă extraordinară care a avut loc vineri, 29 martie. Cu această ocazie s-au alocat bani şi pentru funcţionarea şcolilor din acest municipiu, în unele cazuri nevoile fiind stringente. Teoretic, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Colegiul Tehnic Rădăuţi vor beneficia de sume importante pentru realizarea unor lucrări care nu mai suferă amânare. Astfel, Colegiului Naţional Eudoxiu Hurmuzachi i-a fost repartizată suma de 250.000 de lei, iar Colegiul Tehnic Rădăuţi va beneficia de 150.000 de lei.
Chiar dacă pe hârtie totul pare foarte frumos, consilierul local din partea UNPR, Traian Andronachi, speră ca situaţia de anul trecut să nu se repete, iar cele două unităţi de învăţământ să aibă de suferit de pe urma unor neînţelegeri.
„Sper ca în acest an domnul primar să se ţină şi de cuvânt şi să vireze suma alocată şi să nu mai avem parte de surprize neplăcute ca în 2012. Anul trecut, domnul primar Aurel Olărean, contrar uzanţelor cu care ne-am obişnuit, a atribuit contractul ca la carte, adică în baza unei proceduri de achiziţie publică transparentă, dar finalul a fost unul lamentabil”, a declarat Traian Andronachi.
Pentru înlocuirea învelitorii şi reparaţia şarpantei Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, administraţia locală urma să achite suma totală de 268.982,33 lei, iar executantul trebuia să finalizeze lucrările la 27 mai 2013.
„Din păcate, între constructorul şi conducerea Primăriei Rădăuţi au apărut divergenţe, contractul nu s-a derulat anul trecut, chiar dacă executantul riscă să-şi piardă suma depusă cu titlul de <garanţie de bună execuţie>, dar am speranţa că în acest an, în sfârşit, să vedem acoperişul schimbat”, a menţionat consilierul local Andronachi.
Şi în cazul Colegiului Tehnic Rădăuţi fondurile alocate de administraţia locală sunt vitale. Suma de 150.000 de lei va fi utilizată pentru reabilitarea instalaţiei electrice şi pentru extinderea cancelariei.
Acest liceu, care funcţionează în trei schimburi, are un număr de 1.600 de elevi pregătiţi de 108 cadre didactice. Pentru cursuri sunt doar 54 de săli de clasă, ceea ce face destul de dificil procesul de învăţământ.
„Personal, sper ca disensiunile dintre edil şi reprezentanţii unităţilor de învăţământ să nu afecteze actul didactic al unităţilor şcolare”, a concluzionat Traian Andronachi.