Europarlamentarul PDL, suceveanul Petru Luhan, a anunţat că scleroza multiplă va fi tratată în acelaşi fel pe întreg teritoriul statelor Uniunii Europene. Luhan a arătat că a iniţiat recent o declaraţie scrisă privind tratamentul sclerozei multiple, prin care a convins mai mult de jumătate dintre reprezentanţii Parlamentului European, strângând 408 de semnături, că Europa trebuie să recurgă la politici şi tratamente standardizate pentru persoanele care suferă de această boală. El a arătat că potrivit ultimelor informaţii, în Europa, numărul bolnavilor de scleroză multiplă este în creştere, acesta fiind estimat la peste 600.000 de persoane. Europarlamentarul PDL a mai spus că aceleaşi date arată că există diferenţe sensibile la nivelul statelor UE în ceea ce priveşte calitatea tratamentelor practicate şi accesul la îngrijire specializată.
„Accesul la medicamentele care îmbunătăţesc starea pacienţilor variază în ţările UE de la 7% la 80%. Pe de altă parte, această boală apare de cele mai multe ori la vârste active, respectiv între 20 – 40 de ani. Astfel, sunt bolnavi care părăsesc devreme câmpul muncii, dezintegrându-se social pentru că nu au parte de cele mai bune tratamente în ţara de origine. Sunt, de asemenea, persoane afectate de scleroză multiplă care nu îşi permit să meargă în centrele europene, în care personalul medical este specializat în tratarea acestei boli. Este inuman ca din cauza unor astfel de lipsuri, persoanele afectate de această boală să devină o categorie socială fără prea multe opţiuni de tratare. Am cerut ca Europa să intervină prin politici care să ajute aceşti bolnavi şi să le ofere tratamente de cea mai bună calitate, indiferent despre ce ţară a UE vorbim”, precizează europarlamentarul Petru Luhan.
El a explicat că declaraţia adoptată în plenul Parlamentului European prevede standardizarea tratamentelor pentru scleroză multiplă pe întreg teritoriul statelor UE, specializarea cadrelor medicale în tratarea acestei afecţiuni, mai multe fonduri pentru cooperarea ştiinţifică a statelor UE în domeniul cercetării şi identificării celor mai bune forme de tratare a acestei afecţiuni, politici flexibile de angajare a acestor persoane şi un registru unic european al tuturor bolnavilor de scleroză multiplă.
Luhan a subliniat că în România sunt peste 10.000 de bolnavi de scleroză multiplă, însă datele sunt de acum patru ani. „Nu suntem la zi cu inventarierea naţională a acestor persoane. Cazul ţării noastre nu este singular. Există multe alte state europene care nu pot preciza cu exactitate numărul bolnavilor de scleroză multiplă. Pe de altă parte, România susţine financiar aceste tratamente, însă ele sunt cu mult diferite faţă de cele aplicate în ţări precum Germania sau Italia. Prin adoptarea declaraţiei scrise de către PE, aceste deficienţe vor fi corectate în beneficiul bolnavilor de scleroză multiplă din UE”, a încheiat Petru Luhan.