Vasile şi Otilia Sfarghiu, care se însoţesc, deopotrivă, în viaţă şi în scriitură, întâmpină anul cu o nouă carte, o carte menită la rândul ei să întâmpine un eveniment şi anume, aşa cum spun autorii, „împlinirea primilor 60 de ani de la absolvirea promoţiei 1953 a Şcolii Medii Tehnice de Construcţii Civile şi Industriale din Câmpulung Moldovenesc”.
„Încă o cărămidă la <zidirea> unei cât mai complete monografii a oraşului Câmpulung Moldovenesc”
Cartea, aşa cum se precizează în textul introductiv intitulat „La ceas aniversar” (unde sunt nominalizaţi, în ordine alfabetică, cei 76 de absolvenţi ai promoţiei) „se vrea a fi un omagiu adus profesorilor şi colegilor care, între timp, au părăsit drumul vieţii pământene şi au pornit pe cel al veşniciei”, precum şi „celor care încă se mai mişcă pe acest pământ”.
Un „Argument” vine să susţină demersul autorilor subliniind că „prezenta încercare s-ar vrea încă o cărămidă la <zidirea> unei cât mai complete monografii a oraşului Câmpulung Moldovenesc”.
„Cuvântul înainte” aparţine prof. Dumitru Rusan, care, în calitate de muzeograf la Muzeul „Arta Lemnului” din urbea împricinată, apreciază lucrarea soţilor Sfarghiu ca fiind „o carte de popularizare şi <atenţionare> a ceea ce noi numim <casă> a ţăranului, târgoveţului, orăşeanului de mai târziu, fără a uita de casa Spitalului şi casa Primăriei, a Poliţiei, a Poştei şi de celelalte <case> ale numeroaselor obşti şi instituţii administrative”.
O lucrare bogat ilustrată cu planşe, planuri şi fotografii...
Aşadar, o carte despre case, o carte cu un conţinut care cuprinde referinţe cu privire la istoricul şi particularităţile aşezării, la regulile nescrise - izvorâte din credinţele populare - privitoare la construcţia şi exploatarea clădirilor şi altor amenajări din incinta unei gospodării, la materialele de construcţie şi la casa veche de lemn din Bucovina, dar şi la componenţa etnică a Câmpulungului Moldovenesc, precum şi la unele aspecte ale disciplinei în construcţii, detaliind tipul construcţiilor publice şi private.
O lucrare bogat ilustrată cu planşe, planuri şi fotografii (multe dintre ele cu valoare istorică şi documentară) menite să aducă un plus de informaţie, să susţină textul şi să completeze conţinutul lucrării.
( 9 feb 2013, 14:42:59
,,ISTORICESTE'' VORBIND,NE ESTE FRICA,SA NU MAI ,,RETROGRADAM'' LA CALIFICATIVUL
DAT LOCALITATII SI SA NU AJUNGEM LA DENUMIREA DE,, UNTER-GUBERNA''!!!
UN WEEK END,FARA.........LACTATE!