Peste 100 de persoane au dat deja declaraţii în faţa poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava în cazul terenurilor din zona Dorneşti care au ajuns în proprietatea firmelor austriece Egger şi Schweighofer în urmă cu aproximativ 10 ani.
Este vorba de un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi care a fost disjuns din dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie soldat cu trimiterea în judecată a procurorului Dumitru Dîmbu, a judecătorului Bogdan Bărbuţă şi a afaceristului Constantin Babiuc.
În rechizitoriul prin care cei trei au fost trimişi în judecată s-a explicat cum s-a ajuns la audierile actuale. „Pentru suprafaţa de alte aproximativ 90 de hectare, unde s-a bucurat de complicitatea, în principal, a unor notari, cercetările vor fi disjunse şi continuate într-un dosar separat”, au menţionat procurorii anticorupţie. Pentru celelalte 41,59 de hectare de teren aflate în proprietatea firmei austriece Schweighofer cercetările au fost deja finalizate, iar anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător, măsură confirmată şi de instanţa de judecată, respectiv Curtea de Apel Cluj.
Audierea persoanelor care au deţinut terenuri în zona în care acum funcţionează cele două fabrici austriece a început în urmă cu câteva săptămâni. Oamenii au fost chemaţi la sediul Poliţiei, din Rădăuţi şi din Satu Mare, unde au dat detalii despre modul în care au înstrăinat terenurile către omul de afaceri Constantin Babiuc, care ulterior le-a revândut către cele două firme austriece.
Printre cei care au vândut terenuri s-a numărat şi Primăria Satu Mare. Primarul acestei comune, Ştefan Cramarciuc, a precizat că în cursul anului 2008 au fost vândute 19 hectare de teren, numai că totul a fost transparent, inclusiv cu o hotărâre de Consiliu Local adoptată în acest sens.
„Am obţinut un preţ bun pentru acel teren, care oricum era total ineficient pentru noi. Acolo creşteau doar mărăcini, nici pentru iarbă nu era bun”, a explicat Cramarciuc.
Cum au fost cumpărate terenurile la preţuri de nimic
Pentru a cumpăra terenurile deţinute acum de Egger şi Schweighofer fără a le creşte preţul, Constantin Babiuc s-a folosit de o strategie interesantă. Acesta le-a povestit proprietarilor de terenuri că acolo urma să ia fiinţă o herghelie, ceea ce nu prezenta o tentaţie prea mare, comparativ cu venirea unor firme austriece care intenţionau să ridice o fabrică.
„Numitul Babiuc Constantin Gavril a beneficiat din partea investitorului austriac de informaţii privind aria în care acesta urma să-şi dezvolte capacităţile industriale şi să-şi construiască un centru administrativ, respectiv comuna Satu Mare, aflată în proximitatea municipiului Rădăuţi. Sarcina numitului Babiuc Constantin Gavril a fost aceea de a achiziţiona circa 130 de hectare de teren de la diverşi proprietari care deţineau această suprafaţă sub formă de parcele, urmând a le revinde ulterior, la preţuri extrem de profitabile, investitorului austriac”, se menţionează în rechizitoriul DNA.
Terenuri vândute de morţi
Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că achiziţionarea terenurilor de către Constantin Babiuc s-a făcut în unele situaţii prin încălcarea legii, sens în care a beneficiat de ajutorul judecătorului Bogdan Bărbuţă, dar şi al unor notari din Rădăuţi. Dacă magistratul Bărbuţă a fost deja trimis în judecată, implicarea notarilor rădăuţeni în aceste tranzacţii face acum obiectul cercetărilor din dosarul penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
„Inculpatul Babiuc Constantin Gavril a falsificat majoritatea antecontractelor de vânzare-cumpărare prin falsificarea semnăturii promitentului vânzător, prin inserarea unui preţ arbitrar, astfel încât s-a ajuns la situaţii aberante ca persoane care decedaseră cu mult timp anterior să apară în contractele respective, ulterior intervenirii decesului, drept vânzători. Au existat, de asemenea, situaţii în care persoanele care figurau drept <vânzători> nu au deţinut niciodată şi nici nu au vândut nici un teren sau situaţii în care au existat înţelegeri verbale între vânzători şi inculpat sau interpuşi ai acestuia, fiind falsificate ulterior de către inculpat antecontracte, iar în cuprinsul acestora era stipulată o suprafaţă mai mică sau mai mare, după caz, decât cea pentru care existase înţelegerea verbală”, au scris procurorii anticorupţie de la Bucureşti.
Printre cei care au contribuit la aceste ilegalităţi se pare că ar fi şi o serie de funcţionari ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în special de la Rădăuţi, care i-au furnizat date afaceristului Constantin Babiuc.
(16 mar 2015, 20:57:52
Oferte de lucru de seriozitate maxima! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: mirela2929@yahoo.it