Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean Suceava şi-a mutat, săptămâna trecută, birourile în podul Palatului Administrativ. Prin lucrările de mansardare s-au creat 20 de noi birouri în care îşi desfăşoară activitatea zilnică 28 de salariaţi. Amenajarea a început anul trecut, în noiembrie, după ce deliberativul judeţean a aprobat alocarea fondurilor pentru acest proiect. Costul lucrărilor propriu-zise a fost de aproximativ 40.000 de euro, la care se adaugă mobilierul - 5.500 de euro. Locaţia birourilor, direct sub acoperiş, reclamă obligatoriu climatizarea pentru sezonul călduros, astfel că alţi 14.000 de euro vor fi alocaţi achiziţionării aparatelor de aer condiţionat, care ar trebui să fie şi montate până la venirea verii.
Pentru înfiinţarea noilor birouri ale Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri au fost mansardate parţial corpurile B şi C ale Palatului Administrativ, pe o suprafaţă de 244, 30 mp. Motivarea amenajării a fost necesitatea extinderii spaţiului alocat birourilor „pentru buna desfăşurare a activităţii Consiliului Judeţean Suceava şi ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de controlul privind sănătatea şi securitatea în muncă, pentru respectarea dimensiunilor încăperilor şi volumului de aer în încăperi”.
Palatul Administrativ este una dintre puţinele clădiri-monument care au mai rămas în oraş
Clădirea Palatului Administrativ are statut de monument istoric, astfel încât pentru amenajare a fost necesară aprobarea Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. A fost construită între anii 1903-1904, în perioada primarului Franz Des Loges, pentru a funcţiona ca primăria oraşului Suceava. Proiectul a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925). În această clădire au mai fost găzduite poliţia oraşului, casa de economii şi muzeul de istorie, iar în perioada interbelică şi Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al oraşului a fost folosit şi de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.
Imobilul are subsol, parter şi trei etaje, este construit din cărămidă presată, cu stâlpi de rezistenţă din beton armat, grinzi şi planşee din beton armat. Astăzi, în Palatul Administrativ îşi au sediul Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi şase cabinete parlamentare.