Senatoarea liberală Steliana Vasilica Miron atrage atenţia că locuitorii din municipiul Rădăuţi şi din comunele învecinate trăiesc zilnic sub sabia poluării. Parlamentarul sucevean susţine că o mare parte din responsabilitate revine şi reprezentanţilor Gărzii de Mediu Suceava, care au ignorat avertismentele venite din partea oamenilor şi nu au făcut nimic pentru a stopa o posibilă poluare extrem de gravă.
"Prezenţa fabricilor Holzindustrie Schweighofer şi Egger România a avut drept consecinţă imediată dispariţia în mare parte a afacerilor mici cu masă lemnoasă, în special a afacerilor ce aveau în exploatare unul sau două gatere. S-au întâmplat totuşi şi lucruri pozitive. În primul rând au dispărut munţii de rumeguş aflaţi mai ales lângă cursurile de apă, rumeguşul fiind valorificat la fabricarea produsului finit numit pal. Egger România, având nevoie în procesul tehnologic şi de adezivi cu formaldehidă, a construit în aceeaşi zonă industrială şi o fabrică de adezivi. În condiţiile în care aceşti adezivi sunt extrem de toxici, extrem de cancerigeni, populaţia Rădăuţiului cât şi a comunelor limitrofe poate fi expusă unei poluări extrem de periculoase”, consideră Steliana Miron.
Cere monitorizare 24 de ore din 24 de ore a fabricii de adezivi
Pe de altă parte, senatoarea liberală cere mai multă responsabilitate din partea instituţiilor statului, cărora le solicită să se implice activ în sprijinirea populaţiei din zona Rădăuţi.
Principala instituţie vizată de Steliana Miron este Garda de Mediu Suceava, care a fost sesizată de mai multe ori de locuitorii din Rădăuţi şi din comunele limitrofe în vederea monitorizării activităţii de la fabrica de adezivi.
„Cei de la Garda de Mediu s-au plâns în media locală că nu au aparatura necesară să facă acest lucru. Să nu te dotezi cu aparatură, ca apoi să invoci motivul că nu poţi monitoriza o fabrică de adezivi cu formaldehidă înseamnă crimă, înseamnă iresponsabilitate. Eu, personal, nu ştiu dacă zona industrială poluează astăzi sau nu, dar dacă nici o autoritate a statului nu vrea să monitorizeze gradul de poluare, înseamnă că noi, rădăuţenii, suntem consideraţi doar o cantitate numerică”, a menţionat Steliana Miron.
În interpelarea adresată ministrului Mediului şi Pădurilor, senatoarea liberală consideră că oamenii din Rădăuţi nu sunt o cantitate numerică, ci „oameni vii, cu drepturi şi cu obligaţii, şi de aceea vă solicit să dispuneţi de îndată intrarea în <normalitate>, pentru că şi rădăuţenii trebuie să creadă în statul român”.
„Pentru siguranţa cetăţenilor din Rădăuţi şi din zonele limitrofe solicit monitorizarea 24 din 24 de ore a gradului de poluarea a fabricii de adezivi de către Garda de Mediu Suceava. Acest fapt ar conferi o oarecare siguranţă rădăuţenilor, ar elimina şi suspiciunile existente în prezent privind poluarea mult peste normele admise”, a concluzionat Steliana Miron.
( 3 mar 2015, 23:04:50