Hotărârea Consiliului Local Suceava care prevede obligativitatea asociațiilor de locatari, a instituțiilor și a firmelor de a face curat în perimetrul din imediata apropiere și sancționarea cu amendă în caz de nerespectare va fi pusă în aplicare din data de 20 martie a.c.. Municipiul Suceava a ajuns atât de murdar cum n-a fost niciodată în ultimii 25 de ani, așa că viceprimarul Lucian Harșovschi a decis că a venit momentul ca hotărârea nr.155/ 2013 să fie respectată de suceveni. Din anul 2012, poliția locală nu a mai dat nici o amendă pentru mizeria din oraș, iar spațiile verzi din jurul blocurilor, al școlilor, al instituțiilor publice au devenit minirampe de gunoi, fiecare așteptând ca de curățenie să se ocupe doar firmele de salubritate. Motivul cel mai des invocat pentru a nu prelungi măturatul și strânsul gunoaielor dincolo de ușa blocului sau a firmei este plata impozitelor și a taxelor, inclusiv a taxei de salubritazare, la primărie, prin urmare municipalitatea trebuie să fie cea care asigură un spațiu citadin curat.
”Plata taxelor și impozitelor nu-ți dă dreptul să fii nesimțit și să arunci gunoaiele pe jos, să nu dai cu mătura în fața firmei sau să nu faci curățenie în jurul blocului”, a declarat, ieri, viceprimarul Lucian Harșovschi. El face apel la suceveni ca în următoarele 30 de zile să se ocupe de acest lucru și a avertizat că după această lună ”de avertisment”, poliția locală va începe să aplice amenzi: 50-500 de lei pentru persoane fizice și 250 - 1.500 de lei pentru persoane juridice. ”Sunt de acord că toată lumea trebuie să trăiască, dar după reguli. Nu le respecți, plătești”, a spus Harșovschi.
Amenzi pentru cei care urcă beți în autobuzele și microbuzele TPL
Viceprimarul a reamintit sucevenilor că spații verzi într-un oraș înseamnă flori, gazon și arbuști ornamentali şi că nicidecum acestea nu sunt destinat cultivării cartofilor, roșiilor, cepei sau altor legume și zarzavaturi.
Totodată, Lucian Harșovschi a precizat că specialiștii primăriei lucrează la elaborarea unui regulament care va fi supus aprobării Consiliului Local Suceava, în baza căruia mașinile parcate ilegal vor fi ridicate, iar căruțele nu vor mai avea acces în oraș. Cei care încalcă interdicția se vor trezi cu atelajele imobilizate.
HCL nr.155/2013 prevede sancționarea cu amenzi între 20 și 250 de lei a proprietarilor de animale care nu curăță excrementele lăsate de acestea în locurile publice, 100 -1.000 de lei pentru obstrucționarea în orice fel a hingherilor, inclusiv ascunderea urmată de lăsarea în libertate a câinilor comunitari pe domeniul public, 50 - 250 de lei pentru scuturarea covoarelor în alte locuri decât cele amenajate, 250 - 1.000 de lei la persoane fizice și 500 – 2.500 de lei la persoane juridice pentru parcarea autovehiculelor destinate transportului de mărfuri care au masa totală maximă autorizată de 3,5 tone sau lungime mai mare de 5 m, precum și a autovehiculelor destinate transportului de persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, pe spațiile de orice fel dintre blocuri sau pe arterele de circulație aparținând domeniului public sau privat al municipiului. La ora actuală, zeci de camioane și microbuze sunt parcate pe aleile dintre blocuri sau pe străzi care nu au statut de garaj sau autogară.
De asemenea, polițiștii locali au baza legală pentru a-i amenda cu 50 - 500 de lei pe cei care urcă în mijloacele de transport în comun în stare vizibilă de ebrietate, pe cei care scuipă, consumă alcool, semințe sau înghețată în microbuzele și autobuzele TPL. Folosirea spațiilor verzi în alte scopuri decât celor destinate se sancționează cu amendă de la 50 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 250 de lei la 1.000 de lei pentru persoane juridice.
Spațiile dintre blocuri sunt pentru flori și gazon, nu pentru legume și zarzavaturi
Cultivarea legumelor și zarzavaturilor între blocuri se sancționează cu 100-500 de lei la persoane fizice și 200-1.000 de lei la persoane juridice. Pentru chiștoace, coji de semințe, ambalaje, sticle și doze aruncate pe jos în locurile publice, amenda este de 50-500 de lei. Murdărirea străzilor și trotuarelor cu noroi ori prin spălarea vehiculelor sau ambalajelor se pedepsește cu amendă de 100 - 500 de lei pentru persoane fizice și 200 – 1.000 de lei la persoane juridice. Satisfacerea necesităților fiziologice pe spații aparținând domeniului public, în scări de bloc sau orice alte locuri publice se amendează cu 50 - 300 de lei. Cu 50 - 500 de lei se amendează scuturarea covoarelor, lenjeriei sau a altor obiecte pe ferestre sau balcoane, uscarea rufelor la ferestre, în balcoane sau terase, dacă sunt expuse vederii publice. În cazul în care faptele care constituie contravenții sunt săvârșite de minori, cei amendați sunt părinții, cu amenzi între 100 și 500 de lei.
Viceprimarul Harșovschi a mai spus că va monitoriza permanent poliția locală și va solicita bilanțuri lunare a activității acesteia în ceea ce privește respectarea normelor de bună conviețuire urbană.
(20 feb 2015, 11:19:48