Cele opt staţii SMURD care funcționează în județul Suceava, la Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vicovu de Sus, Siret şi Vatra Dornei, nu sunt suficiente pentru maximă eficiență, cu indicator timpul de ajungere la locul de intervenție. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, ieri, că pentru scurtarea timpului de a ajunge la un caz ar mai fi necesare încă trei stații, la limitele județului, în zona de munte. De asemenea, ar fi utilă o stație la Dolhasca, din cauza numărului mare de locuitori.
Potrivit prefectului, în zona de munte ar trebui înființate stații SMURD cu ambulanță tip B și paramedic la Broșteni, Crucea și Poiana Stampei. Sinescu a declarat că a discutat cu primarii acest aspect și primul lucru care trebuie făcut este identificarea unor spații adecvate. Dacă la Broșteni și Dolhasca există unități spitalicești unde ar putea fi amenajate puncte SMURD, la Crucea și la Poiana Stampei încă nu se știe unde ar putea funcționa. În opinia prefectului, la Poiana Stampei ar fi necesară și o mașină de descarcerare.
Odată această problemă rezolvată, propunerea va fi înaintată Guvernului, împreună cu solicitarea de repartizare a încă patru ambulanțe județului Suceava.
În cursul anului trecut, în județ au fost 4.283 de cazuri de urgență asistate de SMURD. Conform statisticilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Bucovina” Suceava, în ultimii cinci ani, numărul total al intervențiilor ISU a crescut cu 361%, de la 1.517 în anul 2009, la 6.989 în anul 2014 și asta datorită completării activității pompierilor cu cea de asistență medicală. Frecvența cazurilor de urgență ce necesită prim-ajutor este mai mare la Suceava, Vatra Dornei și Siret, respectiv pe traseul drumului european E85 și al drumului european E 576.
SMURD Suceava s-a înființat în anul 2008, în cadrul ISU și sub coordonarea medicală a Unității de Primiri Urgențe (UPU) Suceava.