Modernizarea și reabilitarea străzilor din municipiul Suceava continuă cu bulevardul George Enescu și strada Universității. Ambele artere rutiere urmează a fi lărgite și prevăzute cu locuri de parcare, motiv pentru care teii care sunt acum pe spațiul verde dintre trotuare și carosabil urmează a fi tăiați. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunțat, ieri, în conferință de presă, că este vorba despre 49 de tei pe bulevardul George Enescu și 21 de tei pe strada Universității. În locul lor vor apărea 170 de locuri de parcare pe bulevard și 51 pe strada Universității. Lungu a declarat că zona de parcare va fi amenajată cu pavele și spații verzi.
Agenția de Protecție a Mediului Suceava, prin directorul Vasile Oșean, a aprobat tăierea copacilor, cu condiția ca ulterior Primăria Suceava să planteze alți pomi în spatele celor care vor fi tăiați. ”Am dat aviz pentru tăierea copacilor pentru că este vorba despre un proiect care așa prevede. Au venit de la primărie cu planșe, cu schițe, nu aveam motiv să nu aprobăm”, a spus Oșean. Întrebat dacă pomii, care au 10-15 ani de viață, nu pot fi strămutați și replantați ulterior, directorul APM a răspuns că ”nu este cazul; primăria va planta alții în spatele celor pe care îi taie”.
Întâi se asfaltează, pe urmă se schimbă conductele de apă și canalizare
Pregătirea șantierului pe cele două străzi începe de luni, 23 februarie a.c. și primarul Lungu face apel la toți cei care au autoturismele parcate pe bulevardul George Enescu și pe strada Universității să-și ridice mașinile și să folosească alte locuri pe durata execuției lucrărilor, care sunt programate a fi finalizate până la sfârșitul lunii octombrie. Costul modernizării celor două străzi este estimat de Lungu la circa un milion de euro, sumă care provine din cele opt milioane de euro, bani europeni, alocate reabilitării străzilor din Suceava. ”Sper ca oamenii să înțeleagă și să putem să ne încadrăm în termene. Dacă nu încheiem acest proiect până la sfârșitul anului, riscăm să trebuiască să dăm banii înapoi. Nu doar milionul pentru aceste două străzi, ci suma totală, de opt milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului”, a spus primarul Lungu.
Înainte de a începe reabilitarea, primăria mai trebuie să rezolve cu operatorul de apă-canal ACET SA și identificarea punctelor vulnerabile la avarii, pentru a fi înlocuite conductele. O parte a rețelei de apă și canalizare din zona bulevardului și a străzii Universității a fost înlocuită, dar au rămas suficiente conducte vechi, pe care pot să apară avarii după ce străzile vor fi asfaltate. Decalajul dintre programul de asfaltare și cel de înlocuire a rețelelor vechi de utilități face ca în municipiul Suceava întâi să se asfalteze și după aceea să se schimbe conductele subterane.
(19 feb 2015, 13:11:58
Cei ce au aprobat pistele actuale ar trebui sa li se impute toate cheltuielile ...Dar ceea ce nu se precizeaza sau se ignora cu buna stiinta sunt fondurile destinate ""construirii" pistelor. Care nu au fost deloc neglijabile.
In loc de amenajarea unei portiuni taiate si bine delimitate din sosea, s-a ales la varianta ieftina de a forta biciclistii sa imparta trotuarul cu pietonii si masinile parcate abuziv.
Asta in conditiile in care toti tac chitic! De ce?