Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 feb 2015 - Anul XX, nr. 39 (5851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

La sediul PCA Suceava

Activitatea procurorilor din judeţ, analizată în prezenţa prim-adjunctului procurorului general al României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul trecut a fost unul încărcat pentru procurorii din judeţele Suceava şi Botoşani, care au avut de soluţionat, potrivit datelor statistice ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava, nu mai puţin de 60.715 dosare, în condiţiile în care în 2013 s-au înregistrat cu aproximativ 5.000 de cauze mai puţin.

În ciuda unui volum de muncă ridicat, procurorii de la cele 13 unităţi de parchet din subordinea PCA Suceava au reuşit să soluţioneze aproape jumătate din dosarele intrate în 2014, şi la acest capitol înregistrându-se o creştere a numărului dosarelor soluţionate cu aproape 4.000 mai multe faţă de anul 2013.

La sfârşitul anului trecut au rămas 28.547 de cauze în curs de rezolvare, din care 7.607 cauze cu autori necunoscuţi (la acest indicator se constată o scădere a numărului de cauze cu AN rămase nesoluţionate – în 2013 înregistrându-se 9.100 de dosare).

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat remis de PCA Suceava, a crescut numărul de cauze rămase nesoluţionate mai vechi de la un an de la sesizare (de la 3.505 în anul 2013, la 4.797 în anul 2014).

 

Unii procurori au soluţionat şi câte 800 de dosare, alţii nici jumătate

În urmă cu două zile, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a avut loc bilanţul activităţii unităţilor de parchet din judeţele Suceava şi Botoşani, eveniment la care au participat Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, Bogdan Gabor şi Luminiţa Palade, vicepreşedinte, respectiv membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Datele statistice au fost prezentate de procurorul general al PCA Suceava, Daniela Iuliana Lămăşanu, fiind făcută o analiză atât generală, cât şi pentru fiecare unitate de parchet în parte.

Unul dintre aspectele importante aduse în discuţie a fost cel al numărului de dosare penale soluţionate în medie de un procuror, la acest capitol procurorii de la Parchetul Dorohoi şi cei de la Parchetul Rădăuţi (cu o medie de 700-800 de dosare soluţionate de procuror) detaşându-se de restul plutonului.

Au existat însă şi unităţi de parchet, tot din cele de pe lângă judecătorii, unde s-au constatat scăderi ale volumului de muncă, cu o medie de 400 de dosare soluţionate de procuror, sau parchete unde numărul rechizitoriilor întocmite a scăzut drastic din 2013 în 2014 (de la peste 100 la sub 30), situaţia urmând a fi analizată de reprezentanţii PCA Suceava.

În ultimii ani, schema procurorilor din cele două judeţe s-a completat foarte puţin (încă nu este completă), însă o statistică a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava arăta că în 2005 erau în jur de 15.000 de dosare de soluţionat, iar în aproximativ 10 ani numărul acestora s-a dublat (în 2014, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, numărul dosarelor de soluţionat a fost de 36.162).

 

48 de inculpaţi, achitaţi de judecători

Calitatea actului de justiţie poate fi observată şi în finalitatea dosarelor penale odată trimise instanţelor de judecată, iar potrivit indicatorilor, numărul inculpaţilor achitaţi a crescut de la 44, în 2013, la 48, în 2014 ( singurele unităţi de parchet unde nu s-au înregistrat achitări sunt Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani).

Totuşi, această cifră reprezintă doar 2,11% din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată (2.267 de persoane).

Procurorul general al Sucevei, Daniela Iuliana Lămăşanu, arată că în privinţa celor 48 de achitări, multe au fost pronunţate odată cu intrarea în vigoare, în februarie 2014, a noii legislaţii penale şi a modificărilor care au apărut ulterior.

Apoi, în alte cazuri, judecătorul a considerat că fapta pentru care un anume inculpat a fost trimis în judecată nu reprezintă gradul social al unei infracţiuni, şi ca atare a dispus achitarea. 

“Nu am avut achitări imputabile procurorilor”, precizează procurorul general al PCA Suceava.

 

Aproape 26.500 de soluţii de netrimitere în judecată. Aproape 800 au fost atacate în instanţă, iar în unele cazuri judecătorii au schimbat verdictul

Un alt indicator important asupra calităţii activităţii procurorilor din cele două judeţe este cel al plângerilor făcute în instanţă împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată, în total 26.439 de soluţii.

784 de soluţii au fost atacate în instanţă de către părţi, 624 de cereri fiind respinse.

Alte 118 plângeri au fost admise şi trimise procurorului (0,44% din totalul soluţiilor de netrimitere în judecată), în 24 s-a schimbat temeiul de drept al soluţiei, iar în 18 cazuri, plângerile au fost admise şi reţinute spre judecare.

Dintre aceste 18 dosare, judecătorii au dat soluţii de condamnare în opt dintre ele. Vorbim de persoane faţă de care procurorii au decis că nu trebuie trimise în judecată, însă, în instanţă, în urma plângerilor făcute de cealaltă parte, judecătorii au considerat că trebuiesc condamnate.

Procurorul general Lămăşanu a explicat că şi în această situaţie e vorba de modul în care magistraţii au interpretat gradul de pericol social al unei infracţiuni (infracţiuni mărunte), subliniind că a fost vorba de opt din 26.439 de cazuri.

 

S-a dublat numărul plângerilor, memoriilor, sesizărilor

Mult mai mulţi oameni s-au adresat parchetelor din cele două judeţe în cursul anului trecut. De exemplu, numărul plângerilor, al memoriilor şi sesizărilor aproape s-a dublat, de la 6.329 în 2013, la 12.219 în 2014.

Dintre acestea, se arată în statisticile PCA Suceava, au rămas nesoluţionate 311.

Numărul persoanelor primite în audienţă în cursul anului 2014 a fost de aproape 8.400.

 

Prejudiciul din evaziune fiscală: 6,8 milioane de lei. Recuperat: în jur de 11%

În domenii prioritare ale Ministerului Public (evaziunea fiscală, contrabanda, corupţia, infracţiuni de spălare de bani) au fost trimişi în judecată peste 180 de inculpaţi.

Iată cifrele prezentate de PCA Suceava, pe fiecare domeniu în parte.

Dosare având ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală

- de soluţionat – 823

- soluţionate – 318, din care: renunţare la urmărirea penală – 34, clasări - 251

- rechizitorii – 33

- inculpaţi trimişi în judecată – 40

- arestaţi preventiv - 0

- prejudicii recuperate – 765.885 de lei

- prejudicii reţinute în rechizitorii – 6.793.407 lei

 

Dosare având ca obiect infracţiunea de contrabandă

- de soluţionat – 1.029

- soluţionate – 308 din care: renunţare la urmărirea penală – 139, clasări - 84

- rechizitorii – 83

- acorduri de recunoaştere a vinovăţiei - 2

- inculpaţi trimişi în judecată – 132 (din care prin acord de recunoaştere a vinovăţiei – 2)

- arestaţi preventiv - 18

 

Dosare având ca obiect infracţiuni de corupţie (altele decât cele din competenţa DNA)

- de soluţionat – 195

- soluţionate – 96

- rechizitorii – 5

- inculpaţi trimişi în judecată - 5

- arestaţi preventiv - 1

- soluţii de renunţare la urmărirea penală – 3

 

Dosare având ca obiect spălarea de bani

- de soluţionat – 23

- soluţionate – 4

- rechizitorii – 1

- inculpaţi trimişi în judecată 4

 

Cătuşe puse în 37 de mandat europene de arestare

În anul 2014, în materie penală, parchetele din raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au solicitat emiterea a două mandate europene de arestare.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a executat 37 de mandate de arestare europene, din totalul de 54 de mandate, care au fost solicitate de autorităţi judiciare din alte state.

De asemenea, în anul 2014, unităţile de parchet de pe raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au formulat două cereri pentru darea în urmărire internaţională a persoanelor pe numele cărora a fost emis mandat european de arestare.

 

Priorităţi 2015

Procurorul general al PCA Suceava, Daniela Iuliana Lămăşanu, a tras linie peste activitatea procurorilor din subordine, atât din judeţul nostru, cât şi din Botoşani, şi le-a transmis colegilor obiectivele pentru acest an, priorităţile fiind:

- Formarea profesională continuă a procurorilor şi a personalului auxiliar pentru asimilarea şi implementarea noii legislaţii penale;

- Reducerea numărului de achitări;

- Creşterea fermităţii şi operativităţii;

- Creşterea eficienţei şi operativităţii în combaterea infracţiunilor de corupţie, evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani precum şi a celor de violenţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitatea procurorilor din judeţ, analizată în prezenţa prim-adjunctului procurorului general al României.
 Vizualizări articol: 1943 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Activitatea procurorilor din judeţ, analizată în prezenţa prim-adjunctului procurorului general al României3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   N. Manolescu – Historia critică a literaturii SF trimis de
(18 feb 2015, 12:06:19
Specific postmodernismului, în literatura română de gen Science-Fiction s-a conturat un nou curent literar, denumit Pășunismul judiciar.
Îi are ca promotori pe membrii Uniunii Scriitorilor Ratați din Ministerul Public, epigoni patetici ai semianalfabetismului funcțional * implementat prin systemul anacronic de Licențiere de Ziua a Șaptea de la Sfredelu Haret, Româno-Americană, Hyperion, Goldiș sau Dunărea de Gios.
Ca specii literare predilecte se regăsesc rechizitoriul idilic și rezoluția bucolică.

În ceea ce privește mijloacele stilistice de exprimare, pășunismul judiciar se fundamentează pe:
A) bârfe de miliţieni şi zvonuri ale colhoznicilor,
B) insinuările babelor şi moşnegilor prezente în pieţe, târguri şi oboare,
C) taclalele şoferilor de TIR blocaţi în ambuteiaje pe poduri, sub poduri şi în tuneluri rutiere,
D) cancan-uri chiloţăreşti inspirate din „Acces Direct”, „Happy Hour” sau „Un show păcătos”,
E) meme-uri bârfelnice inspirate din presa print - „Wowbiz”, „Cancan”, „Blitz”, „Infractoarea mov”, etcaetera.

Mijloacele artistice sunt reprezentate prin fabula(ție), invenție și delir sevrotic.
-----
Notă: * semianalfabet funcțional = persoană care știe să citească un text scris dar care, nestăpânind proprietatea termenilor, nu poate desluși semnificațiile respectivului text.
În general, textele fiind versete de prin NCP ȘI NCPP.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Papanași cu brânză și smântână Am intrat deja în Săptămâna Albă, cea în care, după tradiție, creștinii ortodocși nu consumă carne, dar pot mânca brânză, lapte și ouă. Există multe interdicții și cutume în această perioadă și ele nu se referă... Citeşte