Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 feb 2015 - Anul XX, nr. 31 (5843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ipoteze cutremurătoare

Procurori şi judecători, complici în dosarele cu “probe fabricate” incriminate de DNA?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cazul şefului Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI), comisarul-şef Cristian Macsim, şi al celor trei poliţişti de la Secţia Gălăneşti, Marius Ciotău, Ilie Pîrghie şi Constantin Chichiriţă, anchetatorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie susţin că aceştia ar fi fabricat probe în două dosare penale: 2701/P/2013 şi 5269/P/2013. În aceste dosare au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi mai mulţi indivizi acuzaţi în principal de furt.

 

Arestaţi "în baza unor probe mincinoase ori acte false"?

Procurorii anticorupţie susţin că poliţiştii care s-au ocupat de aceste dosare “au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, în scopul cercetării abuzive a numiţilor Ciotău Gheorghe Ion şi Ungureanu George Romică, cu privire la fapte de furt calificat şi alte fapte sesizate iniţial ca fiind comise de AN (autori necunoscuţi)”.

Cei doi inculpaţi, Ciotău şi Ungureanu, erau informatorii unui ofiţer SIPI, “ofiţerul Florin” care, potrivit scenariului conturat de procurorii DNA, i-ar fi adus la cunoştinţă şefului său direct, Cristian Macsim, presupusele abuzuri ale poliţiştilor Secţiei Gălăneşti, abuzuri pe care comisarul-şef le-ar fi ignorat însă, protejându-i astfel pe “infractorii în uniformă”.

Motivul răzbunării acestora din urmă, înţelegem tot din comunicatele de la DNA, ar fi acela de a-i trimite pe cei doi inculpaţi (Ciotău şi Ungureanu) la închisoare, pentru ca poliţiştii să-şi poată continua nestingheriţi ilegalităţile. Cei doi inculpaţi îşi informau ofiţerul racolator despre abuzurile poliţiştilor, despre implicărilor lor în activităţi de contrabandă, iar lucrătorii Secţiei Gălăneşti ar fi aflat de colaborarea acestora cu ofiţerul SIPI în timp ce transcriau convorbirile telefonice interceptate între mai mulţi suspecţi în cel de-al doilea dosar în care se investigau zeci de furturi.

Atunci, susţin cei de la DNA Suceava, poliţiştii de la Gălăneşti, “în baza unor probe mincinoase ori acte false, au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii”. Iar pentru a le ieşi acest plan diabolic, poliţiştii respectivi, mai susţineau procurorii anticorupţie, “au întrebuinţat promisiuni, ameninţări sau violenţe împotriva unor persoane cercetate, pentru a le determina să dea declaraţii ori să dea declaraţii mincinoase, în cauzele respective”.

Acuzaţii extrem de grave, pentru care toţi cei puşi sub învinuire ar trebui să înfunde puşcăriile multă vreme de acum încolo, dacă s-ar dovedi adevărate.

 

Un prim semn de întrebare: acuzaţii grave, nici un arestat

Aşa cum vă arătam în ediţiile trecute ale Monitorului de Suceava, mari semne de întrebare au apărut în privinţa acestui scenariu conturat de procurorii DNA în momentul în care nici unul dintre poliţiştii acuzaţi nu a ajuns după gratii, judecătorii considerând că nu sunt probe suficiente. Doar denunţuri, în principal ale celor doi informatori, şi mărturiile ofiţerului SIPI care i-a racolat.

Comisarul-şef Cristian Macsim a fost reţinut 24 de ore, iar a doua zi (23 decembrie 2014) a fost dus în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Propunerea a fost respinsă, iar şeful SIPI a fost eliberat de îndată, fără nici o altă măsură preventivă. Procurorii DNA au făcut contestaţie la Curtea de Apel Suceava, însă nici aici acuzaţiile lor nu au ţinut în faţa judecătorilor, a căror motivare aruncă îndoieli serioase asupra probatoriului acestui dosar. Iată câteva pasaje elocvente:  “Arestarea trebuie să se bazeze pe fapte, care consolidează cel puţin suspiciunea că o infracţiune a fost comisă şi că cel deţinut are o legătură suficientă cu săvârşirea ei (…) este periculos, ca şi precedent judiciar, a susţine o acuzaţie penală împotriva unui funcţionar public, asupra unei persoane în general, doar pe buna credinţă a unui martor, pe credibilitatea acestuia, în lipsa oricărei alte probe temeinice de vinovăţie”.

În arest au fost aruncaţi şi doi dintre cei trei poliţişti de la Secţia Gălăneşti, după care toţi au fost lăsaţi în libertate, sub măsura controlului judiciar. Doi dintre ei (Pârghie şi Chichiriţă) au făcut plângere împotriva măsurii în termenul de 48 de ore, iar judecătorii au dispus ridicarea controlului judiciar, considerând că  “nu sunt indicate minimal care sunt probele sau indiciile temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că s-au săvârşit infracţiunile de cercetare abuzivă”.

Singurul care a rămas cu măsura controlului judiciar este şeful secţiei de poliţie de la Gălăneşti, comisarul Marius Ciotău, care nu a făcut plângere în termenul de 48 de ore, ci abia după aproape o lună, când judecătorii au considerat că procurorul trebuie să fie cel care să îi ridice controlul judiciar.

 

Procurorul de caz: Ofiţerul SIPI le spunea informatorilor cum să se răzbune pe poliţiştii care-i anchetau

Tot în ediţiile trecute ale “Monitorului” vă informam şi despre un pasaj din rechizitoriul din dosarul 5269/P/2013 (rechizitoriu întocmit în septembrie 2014), pasaj în care procurorul de caz vorbeşte despre relaţia inculpaţilor Ion Gheorghe Ciotău şi George Romică Ungureanu cu acel angajat de la SIPI – „ofiţerul Florin”, relaţie pe care însă procurorul de la Parchetul Rădăuţi o prezintă cu totul altfel decât cei de la DNA.

Astfel, procurorul rădăuţean arată că, în urma interceptărilor telefonice, a constatat că cei doi suspecţi, ulterior inculpaţi, Ciotău şi Ungureanu, vorbeau periodic cu ofiţerul SIPI şi îi dădeau acestuia informaţii false despre poliţişti, pentru a se răzbuna pe aceştia din urmă.

Mai mult, procurorul a sesizat şi faptul că “ofiţerul Florin” avea o relaţie cel puţin ciudată cu informatorii săi, pe care îi învăţa cum să se răzbune pe poliţişti prin denunţuri şi chiar cum să  “fabrice informaţii ce pot conduce la deschiderea de dosare penale împotriva organelor de poliţie judiciară”.

Există chiar, am aflat ulterior, şi o adresă trimisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în care este descrisă pe larg, cu procese verbale de transcriere a conversaţiilor telefonice interceptate, relaţia „ofiţerului Florin” cu informatorii săi, adresă care ar fi fost trimisă mai departe la DNA Suceava.

Cu toate astea, în decembrie 2014, nu acel ofiţer SIPI s-a trezit cu mascaţii la poartă, ci şeful SIPI şi cei trei poliţişti de la Secţia Gălăneşti.

 

 

Dosarele cu “probe fabricate”. Cine sunt inculpaţii şi ce acuzaţii li se aduc  

Continuând demersul nostru jurnalistic,  am consultat rechizitoriile celor două dosare în care susţin procurorii DNA că s-ar fi fabricat probe.

Amândouă sunt semnate de procurori diferiţi (unul dintre ei numit între timp prim-procuror la o altă unitate de parchet din judeţ). Mai mult, înainte de a fi trimise în instanţă, rechizitoriile sunt semnate, aşa cum sunt procedurile, de prim-procurorii unităţilor de parchet, care “verifică legalitatea şi temeinicia”. În decembrie 2013 era un prim-procuror la Rădăuţi, în toamna lui 2014 un altul.

Dacă ar fi să judecăm după concluziile celor de la DNA, procurorii de caz, respectiv prim-procurorii, fie au fost păcăliţi de poliţiştii care le-au strecurat sub nas probele măsluite, fie au fost complicii acestora.  După scenariul DNA, repet.

Despre cum cele două dosare au trecut prin mâinile mai multor judecători, care au dispus măsuri preventive împotriva inculpaţilor şi chiar au constatat legalitatea lor şi a rechizitoriilor, vom vorbi în ultima parte a acestui material, însă, ca un exerciţiu de imaginaţie, gândiţi-vă la teoria de mai sus. Neglijenţă, indiferenţă la judecători? Sau complicitate şi la acest nivel?

Sau nici una dintre cele două variante, ci doar un scenariu eronat al celor de la DNA? Vom vedea.

 

Primul dosar. Trimis în instanţă în decembrie 2013

 Să revenim la rechizitorii. În primul dosar (2701/P/2013), inculpaţii sunt Ion Gheorghe Ciotău (40 de ani) şi Traian Constantin Moisiuc (39 de ani), ambii din Frătăuţii Vechi, buni prieteni. Și Moisiuc apare pe lista denunţătorilor în dosarul DNA, povestind cum a fost cercetat abuziv şi bătut de poliţişti, la aproape un an şi jumătate de la comiterea presupuselor violenţe (despre aceste acuzaţii vom vorbi în ediţiile următoare).

Cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată în decembrie 2013, Ciotău fiind arestat preventiv spre finele lui octombrie 2013 şi eliberat din arest (pe cauţiune) la sfârşitul lui ianuarie 2014. A fost dat pe mâna judecătorilor pentru furt calificat, tentativă la infracţiunea de distrugere, instigare la infracţiunea de mărturie mincinoasă, furt calificat şi contrabandă.

În privinţa inculpatului Moisiuc, acesta a fost cercetat în stare de libertate, însă a avut interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. El a fost acuzat doar de o infracţiune de furt calificat.

Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, iar la termenul de pe 14 martie 2014 (potrivit procedurilor noii legislaţiei penale, intrate în vigoare în februarie 2014), judecătorul verifică dosarul şi “constatată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 2701/P/2013 emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi (...) şi dispune  începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Ciotău Gheorghe Ion şi Moisiuc Traian Constantin”.

 

A încercat să dea foc la probe şi era să provoace o nenorocire

Ion Gheorghe Ciotău, prima acuzaţie: inculpatul este acuzat că în noaptea de 2/3 iulie 2013 ar fi furat cinci baloţi cu fân de pe terenul situat în intravilanul comunei Frătăuţii Noi, baloţi pe care i-a transportat cu autoutilitara la un imobil nelocuit, dar care îi aparţine, provenind dintr-o moştenire. A doua zi, însă, proprietarul baloţilor, Petrică U., i-a văzut în curtea acelei case şi i-a recunoscut ca fiind cei furaţi în noaptea precedentă. Acesta, se arată în rechizitoriu, i-a cerut lui Gheorghe Ciotău să-i restituie şi a anunţat poliţia, “moment în care inculpatul a stropit baloţii cu motorină şi a încercat să-i incendieze pentru a distruge probele incriminatoare” (sursa: rechizitoriu).

Poliţiştii ajunşi între timp la faţa locului au reuşit să stingă incendiul cu ajutorul unui vecin, arzând doar doi baloţi.

Potrivit unei adrese a pompierilor, incendiul se putea propaga şi la locuinţele învecinate, dacă nu ar fi fost stins la timp, existând astfel premizele unui pericol public.

În primă fază, Ciotău şi-a recunoscut fapta, susţine procurorul de caz, însă ulterior l-a convins pe un consătean (Radu Mihai M.) să declare că el i-a vândut baloţii. Ulterior, poliţiştii au demontat acest aspect, iar când şi-a dat seama că a fost prins cu minciuna, chiar respectivul martor a  recunoscut că a minţit, povestind că a fost instigat chiar de către Ion Gheorghe Ciotău (Radu Mihai M. a primit o amendă administrativă pentru încercarea sa de a induce în eroare organele de anchetă).

 

Prins cu marfa furată în propria casă

O altă acuzaţie adusă lui Ion Gheorghe Ciotău, informatorul principal al “ofiţerului Florin”, este aceea că în perioada 6-24 aprilie 2013, ar fi furat din casa în construcţie a unor consăteni mai multe cutii cu gresie şi faianţă (cumpărate cu puţin timp înainte de la o firmă din Suceava), dar şi o combină frigorifică (trimisă de unul dintre proprietari din Anglia, unde se afla la muncă).

În octombrie 2013, poliţiştii au făcut percheziţie acasă la Ciotău şi, surpriză, au găsit cele 647 de plăci ceramice tip faianţă şi gresie, precum şi combina frigorifică, bunuri reclamate ca fiind furate.

Luat la întrebări, Ion Gheorghe Ciotău a început să se încurce în declaraţii. A spus în faţa procurorului că a cumpărat o parte din gresia şi faianţa respectivă cu cinci luni înainte din piaţa de la Rădăuţi (ulterior, în faţa organului de cercetare penală a declarat că a cumpărat gresia şi faianţa în 2011). O altă parte din gresia şi faianţa cu pricina ar fi achiziţionat-o înainte de 2008, din Italia, iar o altă parte în cursul anilor 2010-2011 de la un depozit din Rădăuţi (nu mai ţinea minte preţul şi nici nu mai avea vreun document justificativ). Chiar soţia lui Ciotău, audiată de anchetatori, ar fi declarat că în soţul a adus gresia şi faianţa în casă în primăvara lui 2013, spunându-i că a primit-o din Italia.

E greu de crezut în aceste condiţii cum de inculpatul a achiziţionat aceeaşi cantitate de gresie şi faianţă cu aceleaşi dimensiuni, culori şi modele ca cea cumpărată de către părţile vătămate (care au şi facturile aferente).

În privinţa combinei frigorifice, ale cărei elemente de identificare au fost distruse (serie şi număr), Ciotău le-a spus achetatorilor că a cumpărat-o în luna 2012 de la un magazin second hand din Gălăneşti, fără să ştie ce marcă este şi fără bon fiscal ori vreun alt document. O inscripţie a fabricantului şi o altă serie găsite pe combină i-au făcut pe anchetatori să stabilească că este vorba de  marca “LG”. Achetatorii au audiat-o şi pe proprietara acelui magazin din Gălăneşti, care a declarat că la ea în societate s-au vândut doar electrocasnice importate exclusiv din Germania, ea neaducând niciodată marfă din Anglia. Martora a mai declarat că a avut la vânzare doar combine frigorifice şi frigidere produse de firme nemţeşti. “Fiindu-i arătată o fotografie cu combina frigorifică marca LG, aparţinând părţii vătămate, găsită la locuinţa inculpatului Ciotău Gheorghe Ion, martora a declarat că nu i-a vândut niciodată o asemenea combină inculpatului şi nici nu a avut la vânzare vreodată o combină frigorifică marca LG”, explică în rechizitoriul procurorul de caz.

 

Țigări de contrabandă, găsite la percheziţia făcută la domiciliul informatorului “ofiţerului Florin”

La percheziţia făcută în octombrie 2013, în casa inculpatului Ciotău s-au găsit nu mai puţin de 1.063 de pachete de ţigări de contrabandă, cele mai multe marca Winston, dar şi Viceroy, Fest, Jing Ling etc.. (prejudiciu 11.210 de lei, reprezentând taxe vamale, accize şi TVA).

La vremea respectivă, Ciotău a declarat că a achiziţionat acele ţigări din Ucraina şi le-a introdus în ţară prin Vama Siret, fiind destinate consumului propriu şi al familiei.

Ulterior, după aproape un an de atunci, a scris în denunţul făcut la DNA că acele ţigări i-au fost date drept şpagă de doi poliţişti pe care i-a prins în flagrant făcând contrabandă pe ogorul lui.

 

I-au furat mobila de bucătărie nou-nouţă, trimisă din Italia, cu tot cu electrocasnice 

Un alt furt de care este acuzat Ion Gheorghe Ciotău, de data aceasta alături de celălalt coinculpat, Traian Constantin Moisiuc (şi acesta denunţător în dosarul DNA), s-a petrecut în perioada aprilie - 6 mai 2013, când, se arată în rechizitoriu, cei doi au furat din casa unei consătene de-a lor plecată de mulţi ani la muncă în străinătate toată mobila de bucătărie, nou-nouţă, trimisă din Italia de proprietară, cu tot electrocasnice şi mai multe  bunuri electrice,  cauzând un prejudiciu de 6.500 de euro.

În urma cercetărilor, poliţiştii au găsit toată garnitura de mobilă cu tot cu aparatele electrocasice în două locaţii, într-un imobil din Măneuţi - Frătăuţii Vechi, aparţinând unui tâmplar care a declarat că acele corpuri de mobilier  i-au fost date de cei doi inculpaţi (Ciotău şi Moisiuc), pentru a le modifica, bărbatului spunându-i-se că mobila aparţine unei surori de-a lui Ciotău, e trimisă din Italia, însă nu corespunde dimensiunilor din bucătăria acesteia. Celelalte corpuri de mobilier au fost găsite într-o casă la Marginea, unde locuia chiar acea soră a inculpatului Ciotău (pe atunci plecată şi aceasta în Italia). În rechizitoriu, procurorul de caz arată că bunurile suspecte din casa de la Marginea au fost predate poliţiei chiar de către mama inculpatului Ciotău, care a declarat că a vorbit la telefon cu fiica ei şi că aceasta i-a spus că nu are cunoştinţă cum a ajuns acel mobilier la ea în casă, precizând totodată că inculpatul Ion Gheorghe Ciotău avea cheia de la locuinţa din Marginea, unde făcea unele lucrări de amenajări interioare.

Partea vătămată şi-a recunoscut fără ezitare corpurile de mobilier,  declarând că le-a trimis din Italia, în martie 2013, cu un tir în România, alături de mai multe materiale şi componente electrice, printre care mai mulţi colaci cu tub izolator culorile alb şi negru. Aceste din urmă bunuri, susţin anchetatorii, au fost găsite ulterior, la percheziţia făcută acasă la Traian Constantin Moisiuc, fiind recunoscute şi acestea de partea vătămată.

 

Al doilea dosar. Zeci de furturi, prejudiciu de aproape 150.000 de lei

Al doilea dosar în care s-ar fi fabricat probe, potrivit acuzaţiilor DNA, ar fi 5269/P/2013, dosar în care, pe 10 septembrie 2014, au fost trimişi în judecată trei indivizi: acelaşi Ion Gheorghe Ciotău, dar şi George Romică Ungurean (30 de ani) şi Ovidiu Adrian Cîrstean (28 de ani), ultimii doi din Vicovu de Jos.

În acest dosar, anchetatorii au investigat nu mai puţin de 41 de furturi, comise în perioada decembrie 2013 –iunie 2014, pe raza comunelor Vicovu de Jos, Gălăneşti, Voitinel şi Bilca.

Hoţii spărgeau case în construcţie ori imobile nelocuite, de regulă cu proprietarii plecaţi la muncă în străinătate.

 

Interceptări. Suspecţii vorbeau între ei despre bunurile sustrase

De la o casă s-a furat un telefon, iar anchetatorii au interceptat acel terminal mobil. Au dat peste unul dintre suspecţi, care vorbea cu ceilalţi doi, astfel că s-au extins interceptările telefonice. La dosar, explică procurorul de caz, sunt depuse înregistrări cu suspecţii discutând între ei despre bunurile sustrase.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, în sprijinul poliţiştilor Secţiei Gălăneşti au intervenit şi poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale (teoretic, alţi posibili complici, nu?), iar pe 18 iulie 2014 au avut loc percheziţii la domiciliile suspecţilor, fiind găsite multe dintre bunurile reclamate ca fiind furate.

O parte dintre lucrurile furate din zecile de case sparte de hoţi au fost recuperate de la persoane care le-au cumpărat ulterior.

Anchetatorii au reuşit să probeze doar 24 de furturi şi două tentative de furt, fapte pentru care i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ovidiu Adrian Cîrstean şi George Romică Ungurean (prejudiciu imputat celor doi, în jur de 150.000 de lei).

Deşi sunt convinşi că la fapte a participat şi inculpatul Ciotău, anchetatorii nu au putut să strângă probe suficiente, punându-l sub acuzare însă pentru două infracţiuni de tăinuire, pe motiv că a primit bunuri din furturi, ştiind provenienţa acestora.

De asemenea, anchetatorii au strâns probe şi pentru două infracţiuni silvice (tăiere şi furt de arbori), acuzându-l pe acelaşi Ciotău că a tăiat din pădurea statului 11 arbori, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 3550 de lei.

La o zi după percheziţii, toţi cei trei suspecţi au fost arestaţi preventiv, în baza probelor aflate la dosar. Au făcut contestaţie, însă şi la Tribunal judecătorii au considerat că se impune încarcerarea celor trei suspecţi.

Abia după câteva luni, inculpatului Ciotău i-a fost înlocuită măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, iar celorlalţi doi inculpaţi, ulterior, cu cea a arestului la domiciliu.

 

Tribunalul a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală

Din septembrie 2014 şi până spre sfârşitul lunii trecute, dosarul a fost în cameră preliminară, unde inculpaţii Ciotău şi Ungurean, prin avocaţii lor, au făcut în jur de 70 de cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

S-au invocat fel de fel de motive, de la lipsa avocatului, la efectuarea unui act de urmărire penală, lipsa unei cereri formulate de unul dintre apărători, nelegalitatea referatelor prin care s-au cerut de la instanţă interceptările telefonice, administrarea anumitor probe, excepţii cu privire la legalitatea actelor de urmărire penală, etc.

De exemplu, inculpatul Ungurean invoca nelegalitatea procesului verbal de percheziţie domiciliară efectuată la domiciliul său, susţinând că nu i s-a adus la cunoştinţă că are dreptul de a contacta un avocat care să participe.

Trebuie menţionat că, din maldărul de cereri şi excepţii, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Rădăuţi a constatat că sunt câteva omisiuni justificate, anulând în consecinţă anumite acte, dar şi probe, şi restituind dosarul la Parchet, pentru remedierea neregulilor.

Parchetul Rădăuţi a făcut însă contestaţie, care s-a judecat la Tribunalul Suceava, iar instanţa superioară a decis că soluţia judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Rădăuţi este greşită, pentru că acele erori au fost unele procedurale, fără să fi adus o vătămare a drepturilor inculpaţilor care să nu poată fi înlăturată în alt mod.

În aceste condiţii, pe 26 ianuarie 2015, Tribunalul decide: desfiinţarea încheierii Judecătorei Rădăuţi, admiterea contestaţiei Parchetului Rădăuţi şi constatarea legalităţii sesizării instanţei cu rechizitoriul 5269/P/2013, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală: “Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Ungurean George Romică, Cîrstean Ovidiu Adrian şi Ciotău Gheorghe Ion. Definitivă”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurori şi judecători, complici în dosarele cu “probe fabricate” incriminate de DNA?.
 Vizualizări articol: 5341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 8 voturi
Procurori şi judecători, complici în dosarele cu “probe fabricate” incriminate de DNA?3.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vremea memorystickului ,,plimbat' de la Parchet trimis de
( 9 feb 2015, 11:30:37
Da fratilor,cei ce slujiti justitiei,vremea stickului ,,plimbat'' de la Parchet la instante si insusit ulterior se pare ca a trecut.NU MAI FABBICATI dosare,fiti cat se poate de corecti si uitati fraza ,,lasa ca judecatorul va fi influentat si va merge pe mana mea''...fraza i frecventa si destul de cunoscuta. G A T A!!..fabricarea de dosare atrage dupa sine multa suferinta a celui ,,executat''...ganditiva de doua ori inainte sa ,,le comiteti''...iar cazuri de genul celei din articol au mai fost...partea buna a lucrurilor e ca Maxim a stiut f multe iar judecatorii au zis STOP!...aici mergem pe bune,desi sunt judecatori incontestabili ca profesionisti,altii sunt gen Dimbu...acesti judecatori si respectiv procurori ar trebui sa plece pt ca fac justitia de ras si anuleaza toata munca celor onesti,verticali si buni profesionisti care zic:,,ai probe e ok,nu ai probe?...goodby!!'' ca sa nu mai vorbim de masluirea probelor ca mai ales in dosarele asazis de coruptie acest ,,sport''este tare atractiv.Zi buna si JUDECATI CORECT!!
2.   Incredibil trimis de
( 9 feb 2015, 13:53:23
E incredibil ce se poate intampla si in "INSTITUTIILE din JUSTITIE".
Atata timp cat corigentii ajung sa fie sefi cu facultati pe la Dunarea de Jos sau Petre Andrei sau chiar Suceava, unde promovarea se face in multe cazuri fie doar pentru pastrarea cifrei de scolarizare si a salariilor, fie pentru sfanta spaga, va trebui sa ne asteptam la astfel de situatii.
Vor trebui sa treaca peste 20 ani de la ultimele bacalaureate cu 99,99% promovabilitate, incurajate de sistemul MAFIOT si tolerate tocmai de cei care trebuiau sa ia masuri si care-si fabrica acuma dosare unul altuia.
Asta e.

AVEM INSA SI MOTIVE DE BUCURIE: A CASTIGAT VIITORUL LITENI!
URAAAAAAAAAAAAA
3.   Adevarul trimis de
( 9 feb 2015, 15:01:08
de ce nu vrea nimeni sa i dea numele domnului ofiter Florin,sa afle toata lumea cu cine este ruda acest domn
4.   INCREDIBIL trimis de
( 9 feb 2015, 16:53:06
Unde au disparut comentariile lui Taz?
5.   Cum si cine ne limiteaza libera exprimare. trimis de
( 9 feb 2015, 18:22:25
Apropo de cercetarea lui Cristian Maxim. Pe la inceputul lunii ianuarie a.c., am fost unul dintre putinii cititori ai unui comentariu foarte pertinent cu privire la modul abuziv in care s-a derulat cercetarea si arestarea lui Criastian, postat pe site-ul Suveava.live.ro. Spun ca printre putinii nu din cauza ca site-ul respectiv nu ar avea cititori sau ca articolul (din 30 decembrie 2014) si comentariul postat nu ar fi fost interesante ci din cauza ca, peste doar 2-3 zile de la postare comentariul respectiv a fost retras de pe pagina suceava.live. Ma intreb si eu, ca un necunoscator si care, vazand evenimentele din zilele astea de pe ”sticla” devin un mic pasionat al filelor cu James Bond. Si dupa ce am vazut vreo patru filme din aceasta serie, ma intreb si eu, oare tot cu ”sprijinul sau suportul tehnic al SRI” a fost retras comentariul respectiv, sau administratorul site-ului a fãcut-o din spirit civic si din dorinta de a apara dreptul la libera exprimare.
6.   OMERTA trimis de
( 9 feb 2015, 20:11:40
dont tell anyonedont tell anyonedont tell anyonedont tell anyone
Specifică fulgerăturii de la ceasul tainic al miezului de noapte, apanaj conjunctural al frățiilor heteroclite ale hoților de cai.
Asta e!
7.   „Procedura penală” la Rădăuți (repostare editată) trimis de
( 9 feb 2015, 20:24:57
Hai să vedem cum e cu respectul datorat legii penale și procedurii penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.
Caz real. În 4 nov. anul trecut, sunt vizitat de 3 polițiști, lucrători de poliție judiciară, însărcinați să-mi înmâneze o citație într-un dosar penal, aflat în faza de cercetare penală.
Refuz să primesc citația, făcând uz de dreptul meu procedural prevăzut la art. 260 alin. (2) C.p.p. invitându-i pe domnii polițiști să efectueze procedura de citare specifică persoanei ce refuză primirea citației. În fapt fiind vorba de afișarea înștiințării privind efectuarea citării, PE UȘA DESTINATARULUI.
Simultan cu această invitație politicoasă, le-am adus la cunoștință domnilor polițiști faptul că sunt pe o proprietate privată și că îi somez să părăsească perimetrul împrejmuit. (art. 224, alin. (1) din Noul Cod Penal, referitor la Violarea de domiciliu.)
Buuuuun!
Ce fac polițiștii? Doi dintre ei, mai tineri și mai pregătiți, se supun somației.
Al treilea, cu o educație însușită temeinic la stână, se proptește în mijlocul curții și spune că nu vrea să iasă decât dacă sun la 112.
Într-un târziu, părăsește și el de pe proprietatea privată, efectuează la poartă procedura de afișare a înștiințării (căci pe la Tzărănoia, sintagma „Ușa destinatarului”, în general, se înțelege limita de proprietate, și nicidecum UȘA APARTAMENTULUI. Deh, unii dintre prosecutorii de azi încă nu au ajuns să citească prevederile noului Cod de procedură penală).
La poartă, discuția derapează pe niște făgașe neprocedurale, ce culminează cu explozia polițistului războinic al întunericului.
Care zvârle haina de polițist de pe el, i-o aruncă ajutorului, după care începe să urle, de față cu martori:
7.1  RE: „Procedura penală” la Rădăuți (repostare editată) trimis de
( 9 feb 2015, 20:26:34
„Ieși afară din curte, băi nenorocitule, că te strivesc în 30 de secunde ca pe un păduche!”
Și face gesturi războinicedin pumni, specifice persoanei ce tocmai vrea să sară la bătaie.
Inutil de precizat că omuleții legii veniseră cu cătușele pregătite, chitiți să obțină prin orice mod un ultraj.
Replic calm la Răsboinicul Stânii că nu renunț la protecția ce mi-o conferă perimetrul împrejmuit.
A doua zi merg si depun o sesizare la șeful ierarhic al polițistului. Loc în care stau în audiență mai bine de o jumătate de oră.
A treia zi merg și depun sesizare la Consiliul Județean. Ca să nu-mi se șteargă comentariile (la cererea procurorilor), iacătă nr. de înregistare a petiției la Consiliul Județean: 2407/06.11.2014
În final, depun o sesizare pe linie administrativă la sediul IJP Suceva – nr. R/37852 din 06.11.2014.
A treia zi de la incidentul cu polițistul bătăuș, expediez la Parchetul Rădăuți PLÂNGEREA PROCEDURALĂ ÎMPOTRIVA ACTELOR ORGANULUI DE CERCETARE PENALĂ. (art. 336 și următoarele C.p.p.)
Cam asta a fost activitatea de petiționare.
Ce s-a întâmplat cu aceste petiții:
Consiliul Județean mă înștiințează că petiția mea a fost înaintată Instituției Prefectului și Autorității Teritoriale de Ordine Publică (adresa nr. 25.266 din 06.11.2014)
La rândul ei , Instituția Prefectului face pustiul de bine de a mă trata cu normalitate și-mi comunică, prin adresa 940/P/MC, că sesizarea mea a fost înaintată către soluționare la IPJ Suceava.
Tot la IPJ Suceava expediază și seful ierarhic al polițistului Texas Ranger, informarea pe care am depus-o la sediul Secției de Poliție Rurală.
IPJ Suceava, prin compartimentul Protecție Internă, cercetează cazul, audiază persoanele, întocmește un raport în baza căruia mi se comunică rezultatul (adresa 66.748 din 24.11. 2014):
7.2  RE: „Procedura penală” la Rădăuți (repostare editată) trimis de
( 9 feb 2015, 20:27:46
”... comanda inspectoratului a dispus punerea în discuția conducerii, la nivelul Secției [beep] Poliție Rural [beep], a agentului de poliție pe care l-ați reclamat.
Totodată, în scopul prevenirii unor fapte în contradicție cu normele codului deontologic al polițistului, s-a dispus reprelucrarea prevederilor legale și a dispozițiilor interne referitoare la conduita polițistului, reinstruirea lucrătorilor srtucturii de poliție cu privire la comportamentul adoptat față de cetățeni pe timpul îndeplinirii atribuțiunilor de serviciu.”
------
Aceasta este PARTEA LEGALĂ a poveștii cu citarea efectuată de un Texas Ranger crescut la Stână.
3 instituții ale statului – C.J., Prefectură, IPJ (incluzând Secția de poliție Rurală) se apleacă cu atenție și responsabilitate asupra UNEI GRAVE ABATERI FAȚĂ DE REGULILE PROCEDURALE DE CITARE.
Acuma în final, răspunsul Parchetului Rădăuți, la PLÂNGEREA CONTRA ACTELOR ORGANULUI DE CERCETARE PENALA.
Citez:
„Legiutorul a înlocuit doar sintagma „pe ușa locuinței” așa cum prevedea disp. art. 178 C.p.p. din 1968 cu expresia „pe ușa destinatarului”, fără a schimba prin această modificare modul de exprimare și locul de afișare a înștiințării de citare.
În ceea ce privește comportamentul adoptat de agentul de poliție [beep], organ de cercetare penală în prezenta cauză și pe care îl reclamă petentul, acesta nu poate fi analizat prin prisma dispozițiilor art. 336 C.p.p, norme care conferă o garanție a repectării legalității în procesul penal și care îndrituiesc orice persoană căreia i s-a vătămat un drept legitim, să formuleze o plângere.
7.3  RE: „Procedura penală” la Rădăuți (repostare editată) trimis de
( 9 feb 2015, 20:29:16
Deși petentul și-a întemeiat în drept plângerea ȘI pe disp. Art 224, alin. 1 C.p. privind violarea de domiciliu, dacă acesta apreciază că pătrunderea în curtea imobilului său s-a făcut fără drept sau dacă persoanele în cauză au feruzat să o părăsească la cererea sa, trebuie să formuleze separat plângere prealabilă în termenul prevăzut la art. 296 C.p.
Față de cele anterior menționate, având în vedere că citația petentului a fost dispusă în mod legal, că acesta nu a făcut dovada că i s-ar fi adus vreo vătămare drepturilor sale legitime
În temeiul art. 388 C.p.p
Dispun
Respingera ca nefondată a plângerii introduse de supectul [beep] împotriva modului de înmânare a citației de către organele de cercetare penală”
-----
ALL COMMENTS ARE USELESS!
În loc de concluzii:
Polițistul sare la bătaie, încercând să scoată de un ultraj.
Persoana citată are suficiente cunoștințe juridice ca să se abțină.
3 instituții ale statului îi dau dreptate și-i tratează petiția cu respect.
Când vine vorba despre ParchetulRădăuți, se schimbă treburile. Plângerea împotriva actelor organului de cercetare penală, ce cuprinde, pe lângă articolul de procedură corespunzător (336 C.p.p.) ȘI trimitere la somația cuprinsă în prevederile privind violarea de domiciliu, este tratată cu cel mai neverosimil SIKTIR de către Parchetul Rădăuți.
Nu se face nici o referire la comportamentul agresiv și provocator al organului de cercetare penală însărcinat cu înmânarea citației și se bat câmpii cu grație de scriitor ratat, membru al Uniunii Scriitorilor din Parchetul Rădăuți.
După cum ar fi „Hai siktir, idiotule, de ce nu te-ai lăsat bătut și încătușat de lucrătorul de poliție judiciară!”
7.4  RE: „Procedura penală” la Rădăuți (repostare editată) trimis de
( 9 feb 2015, 20:31:46
AM scris cu larghețe de detalii întreaga „afacere” pentru a putea fi înțelese detaliile intime ale manierei de acțiune a celor de la Parchetul Rădăuți:
Orice petiție, orice procedură se respectă prin regula unică a lui „C-așa vrea MUȘCHII MEI DE PROCUROR!”
Iar soluționarea plângerilor procedurale ale subiecților unor dosare se rezolvă prin ceea ce denumeam a fi find un nou curent literar: PĂȘUNISMUL JUDICIAR, având ca specie literară rechizitoriul și rezoluția de respingere, iar ca autori consacrați – procurorii Parchetului Rădăuți.
ĂSTA ESTE PARCHETUL RĂDĂUȚI, pentru cine mai avea oarecare dubii.
7.5  RE: „Procedura penală” la Rădăuți (repostare editată) trimis de
( 9 feb 2015, 20:48:33
Addenda: Întrucât orice plângere procedurală, efectuată în termeni decenți, nu are nici o șansă de reușită la Parchetul Rădăuți, într-o altă împrejurare, dintr-o altă speță, am fost adus cu mandat de aducere, emis la ora 14.00 pentru ora 15.00.
La această audiere mi s-a precizat KLAR că se dorește audierea mea FĂRĂ APĂRĂTOR ALES, întrucât apărătorul meu cică nu-mi asigură corespunzător apărarea, fiind mai preocupat cu activitatea politică.
Care-i ineditul acestei maniere de audiere?
Ei bine, nici mai mult nici mai puțin faptul că audierea FĂRĂ APĂRĂTOR, aproape tangentă cercetării abuzive, s-a desfășurat într-o speță ce a debutat ca un caz ce NECESITĂ ASISTENȚĂ JURIDICĂ OBLIGATORIE.

Procedură penală la Rădăuți?
Haida, de!
Această abatere procedurală, pe lângă altele produse anterior și ulterior, au făcut obiectul unui alt tip de plângere contra actelor organelor de urmărire penală, redactată de această dată în termeni și stilistică 150% TAZ.
Dar aceasta excede posibilitățile de hosting ale acestei pagini, motiv pentru care o postez pe profilul FB propriu.
ENJOY!
Morala?
Vrei SĂ FII RESPECTAT?
RESPECTĂ!

p.s. apărătorul ales este un ilustru avocat, care printre altele a asigurat asistența juridică acelui minor de 17 ani, audiat și reținut o noapte întreagă de milițienii de la Vicovu de Sus.
(vezi articolul „Un adolescent de 17 ani, ţinut în arest o noapte din cauza unui miliţian zelos”din Monitorul de Suceava din 14 martie 2014).

Același avocat care nu a cedat șantajului murdar practicat de primarul arestat al Rădăuțiului - Aurel Olărean.
Deci, cum ar veni, parchetul dorește să audieze suspecții extraprocedural, tocmai pentru că nu prea le convine prestația anumitor avocați ce nu pot fi duși cu zăhărelul)
7.6  RE: „Procedura penală” la Rădăuți (repostare editată) trimis de
( 9 feb 2015, 21:00:50
p.p.s.Întâmplător, procurorul de caz al speței cu minorul de la Vicov este același procuror care mi-a răspuns în maniera disprețuitoare prezentată în comentariile de mai sus.
Cred că este singurul procuror din zonă care a reușit performanța să-și anuleze, printr-o rezoluție, propria rezoluție dispusă anterior.
ASTA DA PERFORMANȚĂ demnă de Cartea Recordurilor.
8.   Mesaj direct către golănașii systemici... trimis de
( 9 feb 2015, 23:11:05
(formulat printr-un mijloc de comunicare indirect - apropo de exercițiul de interpretare legislativă a art. 279 C.p., cu referință la categoria specială a magistraților și profesiei liberale de avocat, raportat la prevederile generale ale art. 257 C.p. cu referință la funcția publică !!!)

Lăsați în pace JURNALIȘTII!
Nu-i mai stresați cu telefoanele voastre ipocrite, în dorința disperată de a se pune batista pe țambal.

Lăsați presa să-și îndeplinească rolul de A PATRA PUTERE ÎN STAT, buldogul și apărătorul democrației.
Nu-i mai amenințați pe redactorii Monitorului cu prezumtive represalii constând în dosare penale prefabricate.

Cu sau fără monitori, cu sau fără TAZ în libertate, vă spun, pe cuvântul de Onoare al unui Om care n-a mințit un cuvânt în viața lui, că ANUL ACESTA MARE SECERIȘ SE VA FACE PRINTRE MEMBRII PARCHETULUI ȘI JUDECĂTORIEI RĂDĂUȚI.

Din pozitia omului care n-are nimic de pierdut, ascultați acilea la ce vă avertizează TAZ.:
orișicât v-ați strofoca inutil, vă anunț că sunt intrați pe fir SRI-ul și DNA-ul.
Nu-mi cereți acum detalii de unde știu asta, sunt suficiente sumedenie de amănunte primite din numeroase surse de informare.
Deci, LĂSAȚI ÎN PACE JURNALIȘTII, NU-I MAI SUNAȚI SĂ VĂ ȘTEARGĂ COMENTARIILE STÂNJENITOARE ȘI CARE TOARNĂ GAZ PE FOCUL IZBUCNIT ÎN INSTITUȚIILE RĂDĂUȚENE.
Mai degrabă ați face oarece eforturi de memorie să vă amintiți CE ȘI CU CINE AȚI GAVARIT PA TELEFONU.

Apropo de telefon: setați alarma telefonului la ora 05.45 și în fiecare dimineață, cercetați starea porții de acces în curte sau ușa apartamentului.
S-ar putea să fie niscai colindători ce așteaptă, cu paciență, împlinirea orei 06.00 procedurale.
Nu-i nevoie să mă credeți pe cuvânt.
WE WILL SEE!

Însă... LĂSAȚI ÎN PACE JURNALIȘTII!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Miel cu spanac Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Nici în post nu am intrat încă. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum ar trebui gospodinele să-și întocmească meniul... Citeşte