Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat vineri trimiterea în judecată a unui bărbat din municipiul Suceava, Ciprian Geaniloni, acuzat că a indus în eroare judecători de la două instanțe (Judecătoria, respectiv Tribunalul Suceava), falsificând probe pe care le-a adus în instanţă, probe pe baza cărora magistrații i-au pus la plată pe mai mulți vecini de-ai reclamantului.
Acum, însă, Ciprian Geaniloni s-a transformat din reclamant în inculpat, procurorii acuzându-l de înşelăciune.
Judecătoria şi Tribunalul i-au obligat pe vecini să scoată din buzunar câte aproximativ 2.000 de lei
Toată povestea ar fi început prin toamna lui 2010, când inculpatul a vorbit cu vecinii săi din bloc, cei care locuiau pe acelaşi tronson, şi le-a spus că vrea să repare acoperişul imobilului, sens în care le-a prezentat trei oferte de preţ, precizând că a optat pentru cea mai mică. A cerut fiecăruia dintre vecini să cotizeze cu suma de 800 de lei, spunându-le că trebuie să plătească în calitate de coproprietari ai suprafeţelor comune din imobil.
Patru locatari au refuzat însă să contribuie financiar la executarea acelei lucrări de izolaţie a terasei blocului, pe motiv că suma este prea mare şi că ar trebui să fie implicată şi asociaţia de proprietari.
Inculpatul le-a spus că îi va acţiona în judecată, lucru care s-a şi întâmplat ulterior efectuării lucrărilor de reparaţii, cei patru vecini ai inculpatului trezindu-se cu citaţii în cutia poştală. Obiectul acţiunii: obligarea pârâţilor la plata, în solidar, a sumei de 7.530 lei, reprezentând contravaloarea reparaţiilor la terasa blocului.
În februarie 2012, la Judecătoria Suceava, s-a dat sentința: „obligă pe pârâţi să achite fiecare reclamantului câte 1.882,5lei, reprezentând contravaloare reparaţii, precum şi dobânda legală civilă aferentă acestei sume, începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 16.11.2010, şi până la data plăţii efective”. Plus, cheltuieli de judecată, încă vreo 400 de lei.
Locatarii puşi la plată au atacat soluţia Judecătoriei la instanţa superioară, însă, în martie 2013, Tribunalul le-a respins recursul ca nefondat.
Parchetul: „Instanţa a fost dusă în eroare”
Între timp, însă, povestea a luat o cu totul altă întorsătură, după ce pe fir au intrat procurorii, care, în urma cercetărilor, au descoperit mai multe nereguli: „Inculpatul şi-a preconstituit probe în vederea recuperării investiţiei, prin întocmirea în fals a mai multor înscrisuri (contract de prestări servicii, devize de lucrări, factură fiscală şi chitanţă, documente de evidenţă contabilă) care atestau nereal că SC Irigeo Cajvana a executat reparaţiile în cauză, înscrisuri pe care ulterior le-a folosit în faţa instanţei de judecată, inducând-o în eroare cu privire la preţul materialelor şi manoperei, în scopul obţinerii pentru sine a contravalorii acestora de la persoanele vătămate”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Anchetatorii explică că inculpatul, Ciprian Geaniloni, a ţinut evidenţa contabilă la societatea menţionată, în perioada anilor 2007-2013, calitate în care în toamna anului 2010, după efectuarea lucrărilor de reparaţii la terasa blocului şi în scopul inducerii în eroare a părţilor vătămate şi în vederea acţionării acestora în justiţie, a făcut menţiuni nereale în documentele financiar-contabile ale firmei. Mai mult, în urma acelor „inginerii” contabile, organele fiscale au stabilit în sarcina societăţii taxe şi impozite de plată către bugetul de stat, în sumă totală de 1.723 lei. În privinţa celor patru vecini ai inculpatului, arată anchetatorii, acestora le-a fost cauzat un prejudiciu de 3.439 de lei pentru fiecare.
Cu toţii se vor întoarce din nou în instanţă, de data acesta situaţia de fapt fiind cu totul alta decât cea prezentată anterior.
Ciprian Geanilone este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.