Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 15 ian 2015 - Anul XX, nr. 10 (5822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Caz şocant

Un bărbat din Baia, printre victimele neurochirurgului ieşean acuzat de experimente medicale ilegale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un sucevean de 35 ani, din comuna Baia, este unul dintre pacienţii pe care un reputat neurochirurg ieşean, dr. Ștefan Iencean, ar fi făcut experimente medicale fără a avea acordul bolnavului sau al familiei acestuia, în urma manevrelor ilegale bărbatul decedând. Scandalul în care medicul ieşean Ștefan Iencean este acuzat că le-ar fi făcut unui număr de opt pacienţi puncţii lombare şi ar fi utilizat eprubetele cu lichidul cefalorahidian extras din coloana vertebrală a bolnavilor pentru o cercetare ştiinţifică datează încă de la jumătatea anului trecut, însă detaliile şocante din acest caz au ieşit la iveală zilele trecute. Suceveanul de 35 ani, Dumitru Ilie, ar fi pacientul căruia neurochirurgul ieşean i-ar fi efectuat cele mai multe puncţii lombare, 30 în total, iar familia bărbatului care a aflat despre acest lucru de-abia marţi este în stare de şoc.

Ieri, sora decedatului a făcut declaraţii cutremurătoare pentru Monitorul de Suceava, arătând că familiei nu i s-a cerut acordul pentru ca fratele ei să fie inclus într-un studiu clinic. Mai mult, nici bolnavul însuşi nu ar fi fost consultat în această privinţă pentru a-şi da consimţământul, după cum reiese din mărturiile depuse la dosar de superiorii doctorului Ştefan Iencean.

 

”Suntem şocaţi, nu ne vine să credem că s-a putut întâmpla aşa ceva, să moară din cauza domnului doctor”

Lucica Necolaie, de 32 ani, spune că atât ea cât şi tatăl ei au fost frecvent la spitalul în care era internat Dumitru şi au discutat cu doctorul Ștefan Iencean, care îl trata, şi chiar dacă au ştiut despre puncţiile repetate, nimeni nu le-a spus de câte este nevoie şi cu ce scop sunt efectuate acestea, precizând că au avut încredere totală în medic. ”Suntem şocaţi, nu ne vine să credem că s-a putut întâmpla aşa ceva, să moară din cauza domnului doctor”, mărturiseşte Lucica Necolaie. Femeia povesteşte că fratele ei a fost internat în Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi în data de 21 iulie 2014, după ce a fost victima unui accident rutier. În dimineaţa zilei respective, în jurul orei 5.00, Dumitru Ilie se întorcea de la o nuntă unde consumase o cantitate mai mare de băuturi alcoolice. Ameţit de alcool, bărbatul a căzut pe marginea drumului şi a fost lovit de o maşină. În urma incidentului, explică femeia, fratele ei a suferit o fractură de coloană şi a ajuns la spitalul din Fălticeni. De aici, a fost trimis la Suceava, pentru ca în aceeaşi zi să fie transferat la Iaşi, unde a fost dat pe mâna doctorului Ștefan Iencean, care l-a operat de două ori.

 

O septicemie produsă în condiţii neclare este cauza decesului

Dumitru Ilie a decedat pe data de 8 august 2014, în secţia de Reanimare a Spitalului de Neurochirurgie, ca urmare a unei septicemii produse în condiţii neclare.

”A fost conştient tot timpul, doar că nu se putea mişca. După prima operaţie care a decurs bine, după cum a zis domnul doctor, eu am vorbit cu el (n.r. - cu Dumitru Ilie). A treia sau a patra zi l-a operat din nou din cauza unor complicaţii. Făcuse febră. A reuşit şi a doua operaţie, pentru că atunci când am mers eu la el în Reanimare, chiar în ziua în care a murit, fratele meu era conştient, iar domnul doctor mi-a zis din nou că e bine. Totuşi, după zece minute, m-a chemat la el în cabinet şi mi-a zis că a făcut stop cardio-respirator şi a murit. Nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt”, este revoltată acum Lucica Necolaie. Femeia afirmă că medicul Ştefan Iencean i-a făcut la început impresia unui profesionist şi nu s-a gândit nici o clipă că doctorul l-ar folosi pe post de cobai pe fratele ei. Ea spune că după deces medicul s-a disculpat în mod constant, afirmând în repetate rânduri că şi-a făcut datoria cum trebuie şi nu poate fi acuzat de culpă medicală: „Nu-mi vine să cred că e adevărat, mi s-a părut un medic foarte bun. După ce a murit fratele meu mi-a spus de mai multe ori că nu e vina lui şi că ceilalţi medici îl sfătuiesc să nu mai fie aşa de apropiat de familie, că o să credem că el a greşit”. 

Nici lui Mureş Ilie, de 62 ani, tatăl bărbatului decedat, care şi-a vizitat în câteva rânduri fiul în spital, nu-i vine să creadă că doctorul care i se părea un om sincer şi bine pregătit profesional ar putea fi responsabil pentru acest sfârşit tragic. „A spus de puncţii că le face, dar nu ştiam pentru ce sunt şi nici care a fost rezultatul lor. Am mers pe mâna lui. El spune că a fost bun, dar Domnul ştie cât de bun a fost. Dacă a făcut experimente pe un om de 35 ani, sănătos, atunci a greşit”, îşi plânge durerea tatăl.

 

După decesul pacientului, medicul a returnat cei 500 de lei primiţi de la familie

Familia suceveanului care ar fi făcut subiectul unui experiment medical ilegal este hotărâtă să răzbune moartea rudei lor, acum când detaliile şocante ale decesului au fost făcute publice. Sora lui Dumitru Ilie este decisă să apeleze la autorităţi „ca să se facă dreptate şi să nu mai sufere şi alţii, dacă este adevărat ce se spune”. Lucica Necolaie mărturiseşte că a fost mulţumită de serviciile doctorului Ştefan Iencean şi a simţit nevoia să-l recompense pe medic cu suma de 500 lei, drept recunoştinţă pentru ajutorul acordat, însă după decesul fratelui ei neurochirurgul i-a returnat întreaga sumă.

Dumitru era cel mai mare dintre cei trei fraţi ai familiei Ilie. Lucica are 32 ani, iar Vasile 23 ani. Dumitru era necăsătorit şi locuia împreună cu părinţii, fiind stâlpul casei. Asigura traiul zilnic al familiei din banii pe care îi primea de la gaterul la care lucra, era un bărbat vesel şi inimos, după cum îl descriu apropiaţii. Ieri, la Baia, în casa părintească, rudele se chinuiau să lupte cu un nou şoc, la şase luni de la decesul subit al lui Dumitru. Vestea că la mijloc ar putea fi vorba de ucidere din culpă i-a dărâmat complet. Ţintuită de patru ani la pat, în urma unui accident vascular cerebral care a lăsat-o paralizată, Florentina Ilie, de 55 ani, mama lui Dumitru, nu se putea opri din plâns. Nu a putut scoate nici un cuvânt la întrebările jurnaliştilor, fiind pur şi simplu răpusă de durere. Nu reuşeşte să se împace cu gândul că din cauza problemelor de sănătate pe care le are nu şi-a putut conduce fiul pe ultimul drum şi nici nu i-a putut aprinde o lumânare la mormânt.

 

89 de eprubete cu lichid cefalorahidian, descoperite într-un frigider, alături de mâncarea pacienţilor

Dr. Ştefan Iencean este cadru universitar şi medic primar la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, având o reputaţie excelentă printre colegi şi pacienţi. Scandalul în care este implicat alături de un alt medic de la aceeaşi unitate sanitară, dr. Ion Poeată, şef de secţie, a izbucnit în august 2014. Atunci, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a fost sesizată de un cadru medical din unitate că doctorul Ştefan Iencean prelevează ilegal probe biologice de la pacienţii cu traumatisme de coloană, sustrăgând lichid cefalorahidian în cadrul unor puncţii lombare repetate şi păstrând eprubetele în congelatorul unui frigider aflat într-un salon al spitalului.

O comisie a unităţii medicale a verificat cele reclamate şi a descoperit 89 de eprubete cu lichid de la opt pacienţi, care aveau trecute pe ele numele şi data recoltării, cazul fiind înaintat procurorilor spre cercetare.
Iniţial, dr. Ştefan Iencean nu a putut justifica prezenţa eprubetelor în frigiderul în care bolnavii îşi păstrau mâncarea, însă ulterior a susţinut că avea acordul pacienţilor pentru puncţiile pe care le-a făcut şi că nu intenţiona să efectueze cercetări ştiinţifice. Patru dintre cei opt pacienţi folosiţi pe post de cobai au murit, însă deocamdată nu este clar dacă presupusele manevre efectuate de dr. Ştefan Iencean ar fi condus sau nu la decesul bolnavilor. Dr. Ştefan Iencean şi colegul său Ion Poeată sunt acuzaţi acum de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu, fapte pentru care, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă să facă închisoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat din Baia, printre victimele neurochirurgului ieşean acuzat de experimente medicale ilegale.
 Vizualizări articol: 8331 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Un bărbat din Baia, printre victimele neurochirurgului ieşean acuzat de experimente medicale ilegale4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si totusi avem nevoie de cercetare, dar nu asa! trimis de
(15 ian 2015, 11:50:01
Nu vreau sa comentez pe cazul prezentat intrucat nu cunosc speta, iar pe de alta parte presa oricum distorsioneaza mai mereu faptele. Intr-o alta publicatie s-a mentionat ca in fapt, cercetarea era autorizata de Minister si facea parte dintr-un proiect mai amplu. Nu cunosc detalii si fapte, deci ma abtin! Vreau sa ma refer doar la faptul ca avem nevoie de cercetare si doar prin asemenea eforturi putem spera la o viata mai buna si la vindecarea unor boli incurabile. Si sa nu uitam ca fiecare pastila pe care o inghitim a fost testata la un moment dat pe un "cobai". Daca ne revolta acest lucru, atunci sa nu mai inghitim niciodata vreo pastila. PS. Am o cunostinta care s-a oferit ca voluntar "cobai", intr-o cercetare, iar asta se pare ca i-a salvat viata. Oricum are sperante si crede in ceva!
2.   Comentariu trimis de
(15 ian 2015, 12:38:38
Daca o parte din presa (ca sa nu zic majoritatea) ar fi interzisa in Romania, lucrurile in general ar lua o intorsatura benefica pentru aceasta tara.Uitati-va de la un ziar mic ca tiraj si pana la cele mai mari televiziuni din aceasta tara cam ce articole jalnice scriu sau ce emisiuni difuzeaza.Senzationalul negativ are intotdeauna prioritate ca articol pe prima pagina in defavoarea unui articol pozitiv care v-a fi intotdeauna ascuns undeva pe ultimile pagini ale unui ziar, aceste aspecte sunt incurajate in presa si noi mai vrem sa schimbam ceva in bine, cum? Schimbarea in bine pleaca si de la presa, care deocamdata nu da deloc semne de schimbare in bine, cat si de la fiecare dintre noi.
3.   Partea I ... trimis de
(15 ian 2015, 13:04:07
,,(1845 – 1849)

J. Marion Sims, mai târziu omagiat ca „părintele ginecologiei”, face experimente medicale pe femei africane înrobite, fără anestezie. Aceste femei de obicei mor din cauza infecţiilor curand dupa operatie. Bazandu-se pe credinta sa ca miscarea oaselor craniene a noilor nascuti in timpul nasterilor prelungite cauzeaza trismus [termen medical ce se refera la contractia convulsiva a maxilarelor], el foloseste de asemenea o sula de cizmar [ac de trasare], o unealta ascutita pe care cizmarii o folosesc pentru a face gasuri in piele, pentru a exersa mutarea oaselor craniene a copiilor nascuti de femeile inrobite.

(1895)

Pediatrul Henry Heiman din New York infecteaza cu baietel de 4 ani, pe care el il numeste „un idiot cu epilespie cronica”, cu gonoree, ca parte dintr-un experiment medical

(1896)

Doctorul Arthur Wentworth transforma 29 de copii din Spitalul de Copii Boston in cobai umani cand face punctii spinale pe acestia, doar pentru a vedea daca procedura e daunatoare

(1906)

Profesor al Harvard, Doctorul Richard Strong infecteaza prozonieri din Filipine cu holera pentru a studia boala; 13 dintre ei mor. El ii compenseaza pe supravietuitori cu trabucuri si tigari. In timpul procesului de la Nurenberg, doctorii nazisti citeaza acest studiu pentru a justifica propriile lor experimente medicale.

(1911)

Doctorul Hideyo Noguchi de la Institutul Rockefeller de Cercetari Medicale publica date despre injectarea cu preparater de sifilis inactivat in pielea a 146 de pacienti de spital si copii normali, in incercarea de a dezvolta un test de piele pentru sifilis. Mai tarziu, in 1913, mai multi dintre parintii acestor copii in dau in judecata pe Dr. Noguchi pentru ca i-ar fi infectat pe copiii lor cu sifilis''

3.1  RE: Partea I ... trimis de
(15 ian 2015, 13:14:00
... nu are rost sa scriu mai mult ...sunt toate cazurile prezentate inclusiv cele din Romania...iar vinovatii nu au platit niciodata ...
sursa: Vaccines and Medical Experiments on Children , Minorities, Women and Inmates...
4.   ANDREIA,ANDREIA.... trimis de
(16 ian 2015, 10:41:04
Ai uitat sa-l mentionezi printre marii cercetatori pe Dr. Mengele . Cei mentionati de tine mai sus au profitat la momentul respectiv de lipsa legislatiei de protejare a pacientului insa acest dr.Iencean nu are nici o scuza daca a facut asa ceva fara acordul bolnavului sau familiei. Oricum 30 de punctii la un bolnav este foarte mult si nu stiu ce rezultate a avut el cu aceste punctii insa vad ca au aparut victime. Cat de cercetator ai fi tu si mare doctor tot trebuie sa respecti legea si omul in primul rand!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei