Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2015 - Anul XX, nr. 8 (5820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În Unceşti

Săteni revoltaţi din cauza exploziilor provocate între case de o firmă de prospecţiuni geologice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prospecţiunile pentru depistarea zăcămintelor de gaz metan efectuate de o firmă din Bucureşti în satul Unceşti din comuna suceveană Buneşti i-au revoltat pe localnicii care s-au trezit cu pereţii caselor fisuraţi în urma exploziilor provocate în activitatea de prospectare. Oamenii spun că firma a instalat echipamente pe terenurile lor, deşi ei nu şi-au dat acordul, apoi a recurs la provocarea de explozii, foarte aproape de case, despre care nu i-a avertizat nimeni.

Printre cei nemulţumiţi se numără şi Petronela Croitoru, care ne-a arătat, ieri, cum arată pereţii din casa nouă a cumnatului ei, plecat la muncă în Italia. Casa este în imediata apropiere a terenului pe care au fost ultimele explozii, la sfârşitul săptămânii trecute. Fisuri lungi străbat toţi pereţii casei, iar placa dintre etaje a crăpat. „Ăştia stau şi muncesc de zece ani în Italia ca să poată să-şi facă o casă, şi acum se trezesc cu pereţii crăpaţi. Au început de dinainte de Crăciun, câte 3-4 explozii pe zi, de se zguduie pământul ca la cutremur”, a spus femeia.

Câteva sute de metri mai la vale, la următoarele case, situaţia este identică. Elena şi Nicanor Găitan au o casă mare, îngrijită şi în aceste zile ar fi vrut să stea liniştiţi, să se bucure de vizita copiilor, veniţi în vacanţă din străinătate. „Când au puşcat, de Sfântul Ioan, copiii s-au speriat aşa de tare că au ieşit desculţi afară. La ora 16.00, într-un minut au puşcat de patru ori. Am sunat la poliţie, dar ne-au închis telefonul. Unde să suni, când ai o problemă, dacă nu la poliţie? Ne-am săturat, să plece, să nu-i mai vedem aici!”, a declarat, revoltată, Elena Găitan.

Soţul ei, Nicanor, a afirmat că unii săteni au semnat că sunt de acord ca cei de la firma Prospecţiuni SA Bucureşti să le traverseze terenurile cu utilaje, dar ei nu au fost printre cei care să-şi fi dat acordul. Ne arată un formular, „Înţelegere”, pe care l-au primit de la firmă, la care în locul semnăturii proprietarului terenului scria „acord verbal”. „Nu le-am dat nici un acord, nici scris, nici verbal. De altfel, se şi vede că este acelaşi scris. De unde au ştiut ei unde am teren şi ce suprafaţă? De la primar, nu? Au pus cabluri în spatele casei, pe pământul meu, deşi le-am spus că nu le permit”, a precizat Nicanor Găitan.

 

S-au împrumutat de la CARPpentru reparaţii la casă şi acum iar sunt pereţii crăpaţi

În respectiva „Înţelegere” scrie că Nicanor Găitan şi-ar fi dat „acordul verbal” pentru realizarea pe terenurile menţionate „a măsurătorilor geofizice, cu personal, echipamente, utilaje şi aparatură specifică”. Înţelegerea ar fi fost valabilă în perioada 11 decembrie 2014 - 1 martie 2015. Despre explozii nu scrie un cuvânt, în condiţiile în care detonările au avut loc chiar între case.

Asta reclamă şi Elena Vizitiu, a cărei casă încă neterminată are deja fisuri în jurul uşilor şi geamurilor, precum şi Aurica şi Ioan Dediu, doi bătrâni de 71 de ani, care s-au împrumutat anul trecut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a tencui şi vărui casa, iar acum pereţii sunt iar crăpaţi.

„Au spus că o să meargă pe terenuri cu un utilaj micuţ, nu că vor fi explozii. Acuma dacă se surpă casa, eu mai pot, la 71 de ani, să fac alta? Nici n-am terminat de plătit rata la Reciproc pentru curăţenie. În două camere am văruit, ca să aibă unde mă pune dacă mor, dar în două numai de tencuit am mai avut bani. S-a crăpat peste tot, cum mai fac eu iar curat?”, se întreba Aurica Dediu.

Alţii au semnat după ce firma le-a promis că le plăteşte despăgubiri dacă vor avea pagube pe terenuri. Aşa a procedat Niculai V. Irina, un bătrân singur, de 72 de ani, care ne-a spus că înainte de sărbători a venit cineva de la firma de prospecţiuni „cu o hârtie” şi i-a spus că va primi banii prin poştă: „Când i-am întrebat ce vor să facă, au zis că vin cu un utilaj mic şi că aduc un cablu pe care îl pun dimineaţa şi îl iau seara. N-au spus că puşcă. Ne-au minţit şi ne-au prostit”.

 

„Nici nu ştii ce se întâmplă, zici că-s terorişti. Pun dinamită, provoacă explozii, se sperie oamenii, se sperie animalele”

Exploziile au fost cele care i-au revoltat cel mai tare pe oameni, dar sunt nemulţumiţi şi de atitudinea angajaţilor firmei de securitate care lucrează pentru SC Prospecţiuni SA. După spusele lui Ioan Smântancă, aceştia i-ar intimida pe săteni. „Vin noaptea cu maşinile cu becuri aprinse, intră pe terenurile noastre, nici nu ştii ce se întâmplă, zici că-s terorişti. Pun dinamită, provoacă explozii, se sperie oamenii, se sperie animalele, dar ce-i asta?! Cine le dă voie să pună dinamită lângă case?”, întreabă bărbatul furios.

Aceleaşi întrebări i le-a adresat, la sfârşitul săptămânii trecute, şi primarului de Buneşti, Gheorghe Beraru, venit în sat la solicitarea a circa 60 de localnici. Atunci n-a primit răspuns. Ieri, când oamenii au început să se adune pe uliţă pentru a sta de vorbă cu noi, primarul a venit iar.

 

Primăria Buneşti a cerut firmei Prospecţiuni SA să sisteze exploziile

În faţa oamenilor, primarul Gheorghe Beraru ne-a declarat că prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 40 din 27 noiembrie 2014, firmei Prospecţiuni SA Bucureşti i s-a aprobat accesul pe cele 84 de hectare ale primăriei, situate în extravilanul comunei Buneşti, la 500-600 de metri de cea mai apropiată locuinţă, şi pe drumurile şi uliţele comunei.

„Noi nu am dat voie să se intre pe terenurile cetăţenilor. Oamenii nu trebuiau să le permită accesul pe terenurile lor fără acord şi, acolo unde au intrat, să-i dea în judecată sau să ceară despăgubiri pentru pagubele produse”, a declarat primarul Beraru. El a menţionat că doi localnici au primit deja despăgubiri pentru casele afectate, iar unul dintre ei ne-a şi confirmat că a semnat procesul verbal pentru bani, pentru „o sumă îndestulătoare”.

Totodată, primarul a precizat că a solicitat în scris firmei de prospecţiuni să sisteze exploziile, iar reprezentanţii acesteia ar fi acceptat solicitarea.

În timpul întâlnirii primarului cu localnicii revoltaţi, pe lângă ei au trecut şi două maşini cu angajaţi ai firmei de prospecţiuni, însoţite de una a firmei de pază şi securitate, dar aceştia nu au coborât pentru a sta de vorbă cu cei care au avut de suferit de pe urma acţiunilor lor.

După discuţia cu primarul, localnicii pe ale căror terenuri au fost instalate echipamente fără acordul lor au mers pe câmpuri şi le-au smuls, îndepărtându-le.

În ceea ce priveşte punctul de vedere al firmei Prospecţiuni SA Bucureşti în legătură cu exploziile din apropierea locuinţelor, acordarea de despăgubiri şi intrarea pe terenuri private fără acordul proprietarilor, reprezentanţii acesteia ne-au spus că activitatea de la Unceşti poate fi explicată cel mai bine ca fiind o “ecografie a pământului”, pentru „o imagine a structurii interioare a solului”. „Acest tip de lucrări se efectuează în ţara noastră de zeci de ani, iar metodele utilizate (omologate la nivel internaţional) respectă cu stricteţe distanţele de siguranţă, stabilite prin lege, faţă de drumuri, căi ferate, reţele de electricitate, cursuri de apă, case sau construcţii industriale. Ne luăm toate măsurile de precauţie pentru a evita potenţiale daune, iar în cazul în care apar totuşi anumite pagube, acestea sunt compensate”, se arată în răspuns. Despre vibraţii şi zgomotul exploziilor „cu cantitate mică de exploziv”, reprezentanţii firmei ne-au comunicat că „dacăvăaflaţi la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, veţi avea o senzaţie similarăcu momentul în care cineva trânteşte o uşăîntr-o camerăvecină”. În eventualitatea că uşa a fost totuşi trântită mai tare şi crapă pereţii casei, cum s-a întâmplat şi la Unceşti, sătenilor nemulţumiţi li se comunică prin intermediul nostru numărul de telefon  0734 330 543 „pentru întrebări şi plângeri”. În privinţa despăgubirilor, ni s-a comunicat că firma a apelat la un evaluator acreditat pentru a investiga solicitările localnicilor: „Orice daune temporare vor fi compensate în baza acestei evaluări, indiferent de cauza acestora. Am decis să acţionăm în acest mod ca o dovadă de bună credinţă şi pentru că ne dorim să menţinem buna colaborare cu localnicii din zonele în care ne desfăşurăm activitatea, aşa cum am avut de-a lungul celor 65 de ani de activitate cu românii din toată ţara. Referitor la plata acestor despăgubiri, încă ne aflăm la începutul procesului de evaluare şi este prematur pentru a decide detaliile legate de plată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săteni revoltaţi din cauza exploziilor provocate între case de o firmă de prospecţiuni geologice.
 Vizualizări articol: 10020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
Săteni revoltaţi din cauza exploziilor provocate între case de o firmă de prospecţiuni geologice3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(13 ian 2015, 20:56:22
Dati-i in judecata oameni buni pe excrocii astia de la firma lui Ovidiu Tender si cereti-le daune sa falimenteze, ca numai rau fac tarii, ei fac prospectiuni, apoi vand rezultatele lor pe bani grei firmelor interesate gen Chevron, OMV,Lukoil,etc si va treziti maine poimane cu lucrari de foraj , ca la Pungesti de Vaslui.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei