Ultima zi a anului trecut şi primele zile din 2015 nu au fost deloc liniştite, din păcate, în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă. O analiză efectuată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Suceava arată că în intervalul 31 decembrie 2014, ora 7.00 – 4 ianuarie 2015, ora 7.00, echipajele SMURD şi cele ale pompierilor militari au avut nu mai puţin de 135 de intervenţii. O medie de peste 30 de intervenţii pe zi, asta în condiţiile în care media din 2014 a fost de 17 cazuri de urgenţă pe zi.
Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, a declarat că din cele 135 de intervenţii din aceste zile, 20 au fost pentru localizarea şi lichidarea unor incendii, 79 de intervenţii medicale ale echipajelor SMURD şi 36 de misiuni de altă natură.
Pe 31 decembrie 2014 şi în noaptea dintre ani echipajele ISU au avut 46 de intervenţii, dintre care 11 au fost la incendii, 18 au fost misiuni SMURD şi o intervenţie a fost la un accident rutier. Predominante au fost cazurile medicale, persoane care au solicitat ajutor după ce li s-a făcut rău.
Aproape o mie de oameni au venit la Urgenţe. Majoritatea au fost trimişi acasă
La Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava, din noaptea de Revelion şi până ieri la amiază s-au prezentat 926 de persoane, dintre care sub 25% au necesitat internare. Numărul prezentărilor din acest interval a fost mai mare decât în zilele obişnuite, a informat ieri directorul adjunct medical al spitalului, doctorul urgentist Tiberius Brădăţan, care a precizat că, din totalul pacienţilor consultaţi la Urgenţe în preajma Anului Nou, o treime au fost copii, majoritatea cu afecţiuni respiratorii şi probleme digestive.
Printre cei trataţi de medicii urgentişti în această perioadă se regăsesc pacienţi care au făcut abuz de mâncare şi alcool, persoane rănite în incendii, accidente rutiere şi agresiuni sau care au căzut pe gheaţă. Printre pacienţi se numără şi câteva persoane pentru care Anul Nou a reprezentat un motiv de tristeţe şi care au ajuns la Urgenţele Spitalului Suceava după ce au încercat să-şi ia viaţa.
Cazuri multe şi la Ambulanţă
Alte cazuri deosebite înregistrate în această perioadă au fost reprezentate de pacienţi care au suferit degerături şi hipotermii din cauza frigului, ultimul caz de acest gen fiind consemnat sâmbătă, la o femeie de 73 de ani, din satul Ţoleşti, comuna Forăşti, care locuia singură şi care a îngheţat de frig în propria casă. Bătrâna a fost adusă la Spitalul Suceava cu o maşină a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, după ce vecinii au găsit-o la domiciliu aproape inconştientă, ea revenindu-şi în urma manevrelor aplicate de medici.
În preajma Anului Nou, un număr record de cazuri a fost înregistrat şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, arată datele contabilizate de acest serviciu. Potrivit evidenţelor, pe data de 31 decembrie echipajele de la bordul autosanitarelor au fost în 97 de misiuni ziua şi în 55 de misiuni noaptea, numărul solicitărilor fiind la fel de mare ca într-o zi obişnuită. În primele zile ale lui 2015, numărul cazurilor la care au răspuns cadrele medico-sanitare de la Ambulanţă a crescut: 101 solicitări pe timp de zi şi 75 pe timp de noapte în data de 1 ianuarie, 147 de solicitări în cursul zilei şi 68 în cursul nopţii în data de 2 ianuarie şi 142 de solicitări ziua şi 68 noaptea în data de 3 ianuarie.
Incendii care au pus probleme
În ceea ce priveşte incendiile, trei dintre acestea au lăsat pagube importante în urmă.
Prima intervenţie mai dificilă a fost pe 31 decembrie, în jurul orei 19.00, când militarii Detaşamentului de pompieri Vatra Dornei au intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din satul Sărişorul Mic, comuna Şaru Dornei, proprietatea lui Dorel M.
La sosirea echipajelor, focul izbucnise în interiorul casei, cu pericol de propagare la întreaga locuinţă, tip P+1.
Pompieri au stins focul în scurt timp, pagubele fiind limitate. Au ars aproximativ 50 de mp din tavanul dintre parter şi etaj, precum şi o parte din pereţii interiori. De asemenea, s-au degradat obiecte de uz casnic.
O femeie de 51 de ani, Maria M., a avut nevoie de ajutor medical după ce a suferit un atac de panică, dar şi arsuri minore la nivelul mâinilor.
Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului sau scânteilor provenite din sistemul de încălzire care nu era amplasat corespunzător faţă de materialele combustibile.
În prima zi a noului an, la ora 6.00, pompierii au intervenit pentru a stinge un incendiu izbucnit la o secţie de prelucrare a laptelui din Mălini. Incendiul a fost stins în mai puţin de o oră, însă pagubele sunt importante. Flăcările au afectat instalaţia electrică şi aparatura de laborator. De asemenea, s-au degradat pereţii casei scărilor, trei pompe electrice, două bazine pentru lapte şi alte bunuri.
Din ancheta demarată de pompieri rezultă că, cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit produs la un aparat de control lapte lăsat sub tensiune.
Un al treilea incendiu a izbucnit pe 3 ianuarie, în jurul orei 22.00, la o gospodărie din Straja, proprietatea lui Gheorghe J. Un puternic incendiu izbucnit la o anexă s-a extins la mai multe construcţii, inclusiv casa fiind pusă în pericol. Focul a fost stins puţin înainte de miezul nopţii. Focul a distrus adăpostul de animale, depozitul de furaje şi o magazie de lemne. De asemenea, la casă s-au degradat o uşă, două ferestre şi aproximativ 10 mp din faţada locuinţei. În incendiu au pierit două bovine. În acest caz focul a izbucnit prin efectul termic al curentului electric produs de conductori electrici neizolaţi corespunzător.
Din păcate, au existat şi trei victime ale flăcărilor, cazurile fiind relatate pe larg într-un alt articol din ediţia de astăzi a cotidianului nostru.
Faţă de zilele de Crăciun, în care s-au înregistrat mai multe accidente grave, din care două mortale, în intervalul 31 decembrie 2014 - 3 ianuarie 2015 în judeţ nu au avut loc accidente cu răniţi grav sau decedaţi, ci doar cu persoane vătămate corporal uşor.
Acţiuni pentru salvarea oamenilor străzii
În noaptea geroasă dintre ani, mai multe echipaje ISU au acţionat pentru salvarea persoanelor fără adăpost. Misiuni de patrulare şi identificare de acest gen s-au desfăşurat în Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Suceava. Misiunile au continuat şi în primele zile ale noului an.
În total au fost identificaţi 25 de oameni fără adăpost. Doar cinci dintre aceştia au acceptat să fie duşi la adăpostul „Lumină Lină” de la Biserica „Sf. Vineri”, restul rămânând pe propria răspundere în locaţiile în care se aflau, cu precădere gări.