Reţinut luni seară pentru o perioadă de 24 de ore pentru un număr de şase acuzaţii, comisarul-şef Cristian Macsim, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, a fost prezentat ieri la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă.
Magistratul de drepturi şi libertăţi al acestei instanţe a respins solicitarea procurorilor, astfel încât Cristian Macsim îşi va petrece Crăciunul acasă. Decizia de ieri nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. Împotriva şefului SIPI Suceava nu a fost luată nici o altă măsură restrictivă.
Avocatul Ioan Bulboacă, cel care l-a reprezentat pe comisarul-şef Cristian Macsim, a declarat că soluţia judecătorilor este corectă şi în concordanţă cu probele din dosar.
Şeful SIPI Suceava este acuzat de comiterea a patru infracţiuni de abuz în serviciu şi două infracţiuni de favorizarea infractorului.
La percheziţia de la locuinţa situată în cartierul Burdujeni-sat, anchetatorii au ridicat unitatea calculatorului, dar şi o serie de documente de serviciu care nu aveau ce căuta la el acasă.
În acest dosar există indicii pentru comiterea şi altor infracţiuni de către alte persoane, motiv pentru care ancheta se va extinde şi nu este exclus să apară şi alte nume surpriză.
Mai trebuie spus că Florin Timu, şef birou în cadrul SIPI Suceava, are doar calitatea de martor în acest dosar, împotriva sa neexistând suspiciuni vizavi de comiterea vreunei infracţiuni.
Care sunt acuzaţiile aduse comisarului-şef Cristian Macsim
Potrivit procurorilor DNA Suceava, la începutul anului 2014, comisarul-şef Cristian Macsim, în calitate de şef al structurii SIPI Suceava, a luat la cunoştinţă despre faptul că unul dintre subalternii săi colabora cu o persoană care îi furniza ofiţerului date din teren, despre grupări de contrabandişti din care făceau parte şi agenţi de poliţie ai Secţiei nr. 4 Gălăneşti.
De asemenea, şeful SIPI Suceava a fost avertizat de un ofiţer că poliţiştii respectivi, în contextul instrumentării unui dosar penal, au intrat în posesia unor informaţii pe care acesta le primise de la persoana respectivă.
„Cu toate acestea, inculpatul Macsim Cristian nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că a omis să sesizeze de îndată procurorul competent şi nu a dispus nici o măsură pentru a-l proteja pe subordonatul său, cu privire la faptul că informaţiile strânse de acesta de la sursa umană au ajuns la cunoştinţa infractorilor vizaţi”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
În aceeaşi perioadă, Cristian Macsim, în virtutea prerogativelor date de funcţia deţinută, de conducător al unei structuri specializate pe linie de informaţii şi protecţie internă, a respins opt rapoarte de activitate, întocmite în cadrul unui studiu de caz de către un subordonat, care conţineau informaţii documentate, verificabile şi complete, din care rezultau indicii despre comiterea unor infracţiuni de contrabandă cu ţigări de către poliţişti din cadrul Secţiei 4 de poliţie Gălăneşti.
Aceste informări trebuiau să ia forma unor note care să ajungă la o unitate de Parchet competentă, pentru anchetarea presupuselor infracţiuni, însă şeful structurii SIPI Suceava a respins oficial rapoartele subordonatului său, în mod neîntemeiat, invocând faptul că datele nu sunt complete, deşi erau indicate persoane care puteau da relaţii în speţe.
O altă faptă datează de la începutul lunii noiembrie 2014, când Cristian Macsim nu a exploatat corespunzător informaţiile transmise, în două rânduri, de acelaşi ofiţer de poliţie, referitoare la introducerea în ţară a unor mari cantităţi de ţigări. De fiecare dată, şeful SIPI Suceava a rămas pasiv, în sensul că nu a luat nici o măsură operativă pentru organizarea vreunui flagrant în zonă şi nici nu a anunţat de îndată procurorul competent, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.
Pe data de 17 octombrie 2014, şeful SIPI Suceava a respins o altă lucrare, aparţinând aceluiaşi ofiţer de poliţie, referitoare la un act procedural încheiat de agentul Constantin Chichiriţă în fals, prin care se încerca denigrarea unei persoane cercetate într-un dosar penal şi a avocatului acesteia.
Poliţiştii de la Gălăneşti, sub control judiciar
Şeful SIPI Suceava a fost singurul dintre cei trei suspecţi reţinuţi luni seară care a ajuns în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Faţă de ceilalţi doi, comisarul Marius Ciotău şi agentul Ilie Pârghie, soţul Mariei Pleşca, primăriţa din Voitinel, procurorii DNA Suceava au luat măsura controlului judiciar. Este aceeaşi măsură care a fost impusă şi altui agent de la Secţia Rurală Gălăneşti, Constantin Chichiriţă, încă de luni seară.
Marius Rădăcină, avocatul care l-a reprezentat pe şeful Secţiei Rurale Gălăneşti, comisarul Marius Ciotău, crede că măsura instituită de procurorii DNA Suceava este una corectă pentru această fază procesuală.
„În ceea ce priveşte situaţia clientului meu, aspectele cercetate de DNA nu sunt foarte clare, din acest motiv nu se impun discuţii pentru o eventuală arestare preventivă. Cu siguranţă, pe parcursul urmăririi penale lucrurile se vor lămuri vizavi de neimplicarea şefului Secţiei Rurale de Poliţie Gălăneşti în presupusul traseu infracţional al altora”, a declarat avocatul Marius Rădăcină.
Trebuie spus că în ceea ce-l priveşte pe soţul primăriţei din Voitinel, la percheziţia domiciliară s-a descoperit un pistol pentru care nu există documente legale, ceea ce ar putea însemna un nou dosar penal la regimul armelor şi muniţiilor.
Ce au făcut cei trei poliţişti de la Gălăneşti
Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, „inculpaţii Ciotău Marius, Pârghie Ilie şi Chichiriţă Constantin, vizaţi de informările ofiţerului de poliţie din cadrul SIPI Suceava, în contextul instrumentării a două dosare penale, au întrebuinţat promisiuni, ameninţări sau violenţe împotriva unor persoane cercetate, pentru a le determina să dea declaraţii ori să dea declaraţii mincinoase, în cauzele respective”.
De menţionat este faptul că dosarele respective fuseseră constituite ca urmare a aflării de către poliţişti a faptului că persoanele respective furnizau informaţii unităţilor specializate. Aceste informaţii îi vizau direct şi priveau sprijinul acordat de ei unor grupări de contrabandişti de ţigări.
În acelaşi context, în scopul de a stopa colaborarea cu unele cadre ale structurilor de informaţii, agenţii Ilie Pârghie şi Constantin Chichiriţă au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, într-un final obţinându-se arestarea preventivă a celor două persoane cercetate.
Procurorul Dumitru Dîmbu, vizat şi el de extinderea cercetărilor din acest dosar
Una dintre persoanele vizate de extinderea anchetei în acest dosar este procurorul Dumitru Dîmbu, fostul şef al Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Deşi este arestat într-un alt dosar de corupţie, fiind după gratii alături de judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, şi afaceristul Constantin Babiuc, procurorul Dumitru Dîmbu este suspectat că a ajutat un poliţist să scape de un dosar penal.
În 2010, agentul Iulian Lămăşanu a avut un accident cu pagube, în timp ce se afla la volanul maşinii de serviciu. Accidentul a avut loc la Costişa, iar poliţistul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. La acea vreme, dosarul penal ar fi fost muşamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dîmbu în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da agentului o soluţie de netrimitere în judecată.
Potrivit surselor judiciare, în virtutea prerogativelor date de funcţia deţinută, de conducător al unei structuri specializate pe linie de informaţii şi protecţie internă, Cristian Macsim a respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dumitru Dîmbu în muşamalizarea acestui accident rutier, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reţinuse infracţiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală
La locuinţa lui „Tomuţa” s-au găsit 5.196 de pachete de ţigări de contrabandă
Printre persoanele aduse luni la audieri la sediul DNA Suceava s-a aflat şi Vasile Coroamă, zis „Tomuţa”, din Vicovu de Jos. Luni seară, acesta a fost lăsat să plece acasă, fără nici un altfel de restricţie. Ieri, „Tomuţa” s-a prezentat din nou în faţa anchetatorilor, unde i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru infracţiunea de contrabandă. Trebuie spus că în urma percheziţiei domiciliare care s-a derulat luni dimineaţă la locuinţa sa din Vicovu de Jos au fost găsite şi ridicate pentru a fi indisponibilizate 5.196 de pachete de ţigări de contrabandă, dar şi desfăşurătoare ale turelor de serviciu aparţinând Poliţiei de Frontieră.
(24 dec 2014, 12:42:52
Cum să ai încredere? Ce siguranţă, frăţioare?
Când gaborii se uită-n timp ce unu-şi ia topoare
- De ce pe masina de politie scrie "112?
- Sa stie cum sa se bage politaii in masina, adica: 1 la volan, 1 in dreapta si 2 in spate.