Peste o sută de etnici polonezi s-au întâlnit joi seară în cadru festiv pentru a participa la obiceiul de împărţire cu opłatek (azimă) înainte de începerea Cinei de Ajun. Întâlnirea a fost una emoţionantă şi a început cu un concert de colinde interpretat de copiii din Soloneţu Nou, Poiana Micului şi Pleşa.
S-au interpretat vechi colinde poloneze, iar Karolina Longher a colindat „Jezus malusienki”. Surpriza a venit din partea soţiei reprezentantului Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Grzegorz Cyganowski. Cunoscuta violonistă Patrycja Piekutowska a interpretat la vioară două fragmente muzicale, fiind aplaudată la scenă deschisă de cei prezenţi.
După ce preoţii din decanatul de Bucovina au sfinţit bucatele, participanţii s-au împărţit cu opłatek și și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.
În cuvântul său, deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a ţinut să le ureze sărbători fericite nu doar celor prezenţi în sală, ci şi tuturor reprezentanţilor acestei minorităţi, menţionând că acest eveniment este o adevărată sărbătoare pentru întreaga comunitate.
Obiceiul de împărțire cu opłatek își are originea în ritualul împărțirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creștinismului şi s-a păstrat doar în Polonia.
Împărțirea cu opłatek este un semn al păcii, al iubirii și al prieteniei, prilejuind adresarea de urări de sărbători, ocazie cu care se servesc mâncăruri de post precum: „kutia”(grâu cu mac), pește, colțunași umpluți cu varză și cartofi/colțunași umpluți cu mac, mazăre. În total, se servesc
12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului și numărului apostolilor.