Încarcerare cu scântei pentru „Blană” şi doi dintre acoliţii săi, condamnaţi definitiv zilele trecute pentru trafic de persoane. După ce au aflat verdictul final din acest dosar, Daniel Ştefan Blanaru, zis „Blană”, Ciprian Iordache Lupu, zis „Pică”, şi Călin Iulian Boca au dat peste cap mai multe pahare de alcool. Iniţial, procedurile de încarcerare au decurs în mod normal, iar cei trei, împreună cu Florinel Mantu, zis „Para”, au fost ridicaţi de acasă şi conduşi către sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
Când au aflat că vor fi transferaţi imediat la Penitenciarul din Botoşani, „Blană”, „Pică” şi Boca au început să facă scandal, deoarece sperau să stea mai mult timp în arestul IPJ Suceava pentru a fi vizitaţi de rude.
Recalcitranţii au devenit violenţi, motiv pentru care s-a solicitat sprijinul „mascaţilor”. Aceştia au intervenit în forţă şi au reuşit să-i liniştească pe scandalagii, pe care i-au pus în cătuşe şi i-au urcat în dubă, transferându-i la Botoşani.
„Blană” are de executat 4 ani de închisoare, „Pică” va sta după gratii 4 ani şi 8 luni, „Para” are de executat 3 ani şi 8 luni, în timp ce Boca are 2 ani şi o lună.
Cel de-al cincilea individ condamnat în acest dosar, Constantin Anghelescu, zis „Pif”, are de executat 2 ani de închisoare, dar mandatul de arestare faţă de el nu a putut fi pus în aplicare momentan deoarece persoana în cauză este plecată din ţară.
Alte patru persoane judecate în acest dosar, Daniel Palamaru, Marius Subţire, Florin Ailincăi şi Alin Jilavu, au scăpat basma curată, şi asta pentru că infracţiunile pentru care au fost trimise în judecată au fost schimbate conform Noului Cod de Procedură Penală, iar rezultatul a fost intervenirea prescripţiei speciale.
Faţă de al zecelea inculpat trimis în judecată în acest dosar, Constantin Bălău, zis „Bighidiu”, procesul a încetat deoarece persoana în cauză a decedat.
Pentru ce au fost condamnaţi cei patru
Gruparea a prins rădăcini în 2003, pe raza municipiului Fălticeni, şi iniţial avea ca scop racolarea şi transportul în Germania şi Austria de tineri şi minori, originari din judeţele Suceava, Vrancea şi Satu Mare, în vederea exploatării lor prin săvârşirea de furturi şi tâlhării.
„Aceşti tineri şi minori, denumiţi <producători>, mulţi dintre ei fiind în situaţie de abandon şcolar şi provenind din familii dezorganizate, erau convinşi să accepte să plece în străinătate, promiţându-li-se asigurarea unor locuri de muncă în diverse domenii şi, deci, posibilitatea de a câştiga bani. Liderii grupului se ocupau de organizarea plecărilor <producătorilor> prin susţinerea cheltuielilor legate de deplasare, antamarea locurilor de cazare şi obţinerea de documente de identitate falsificate. Această activitate infracţională desfăşurată în principal pe relaţia externă a generat obţinerea unor sume mari de valută şi a unor cantităţi mari de bunuri provenite din furturi şi tâlhării (bijuterii, produse electronice, articole de îmbrăcăminte, produse cosmetice ş.a.), care au fost comercializate la negru în ţară”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a grupării conduse de „Blană”.
Pentru că banii de la „producători” se lăsau aşteptaţi, membrii grupului au trecut şi la alte activităţi, în special diferite modalităţi de şantaj (extorcări, taxe de protecţie şi recuperări).
În toată perioada în care a activat, gruparea a căpătat notorietate în Fălticeni, şi chiar dacă acţiona de cele mai multe ori cu violenţă, organele statului au preferat să stea cu mâinile în sân.
„Blană” s-a dovedit liderul de necontestat al grupării, în timp ce „Pică”, „Para” şi cu „Pif” erau consideraţi locotenenţii săi.