Modul în care lucrează firmele la reţelele de canalizare provoacă nemulţumirea şi disconfortul localnicilor nu numai în municipiul Suceava, ci şi în localităţile din jur.
La Plopeni, localitate satelit a oraşului Salcea, un utilaj folosit de muncitorii firmei TUCB la săparea gropilor pentru căminele de canalizare pe strada Învierii s-a defectat şi a fost abandonat de o săptămână de-a curmezişul drumului. Cele nouă familii care locuiesc pe strada Învierii au ajuns astfel în situaţia de a nu-şi mai putea folosi autovehiculele şi de a se expune unor situaţii de risc crescut dacă la vreuna din gospodării ar fi fost nevoie de intervenţia pompierilor sau ambulanţei.
Unul dintre locatari, Mişu Rotaru, ne-a declarat, ieri, că din cauza acestui utilaj care blochează drumul a pierdut suma plătită pentru un transport de materiale de construcţii deoarece camionul care i le-a adus nu a putut intra pe stradă. „Am pierdut 35 de milioane de lei vechi din cauza lor! La capătul străzii, am casa în construcţie şi au venit materialele, dar maşina nu a putut intra să descarce. Acum trebuie să mai plătesc o dată transportul! I-am rugat pe muncitori să ia tractorul de aici, degeaba. Nu ai cu cine vorbi”, ne-a spus supărat Mişu Rotaru.
Între timp, la faţa locului au venit şi doi muncitori ai firmei care efectuează lucrări şi ne-au explicat că utilajul este stricat şi nu au ce-i face. „Nu vedeţi că şi noi cărăm materiale cu spatele?”, a fost justificarea celor doi, cărora pare să nu le fi trecut prin cap să aşeze tractorul defect măcar de-a lungul drumului, într-o parte.
Drumul este predat constructorului, primăria nu are nici o responsabilitate
Blocarea străzii nu a fost singura problemă cu care Mişu Rotaru s-a confruntat din cauza lucrărilor. El ne-a spus că în ziua de 1 decembrie a rămas mai multe ore fără curent electric, după ce muncitorii care săpau un cămin de canalizare în apropierea casei lui i-au rupt cu excavatorul cablul de alimentare cu energie electrică. „N-au nici un plan, n-au o schiţă?! Cum lucrează ăştia, pe baza a ce? La primărie degeaba întreb, la firmă nu ai cu cine vorbi. Chiar nu răspunde nimeni?”, spune omul furios.
La primărie, primarul Ilie Lungu ne-a declarat că administraţia locală nu este partener în contract, ci doar beneficiar final al lucrării şi că nu are pârghii de intervenţie. Lucrarea de canalizare, gestionată de ACET SA, este executată de două firme asociate - Conbucovina şi TUCM Bucureşti. Potrivit primarului, cele două firme şi-au împărţit lucrările şi dacă cele efectuate de Conbucovina nu au ridicat probleme, la cele pe care ar trebui să le realizeze firma din Bucureşti lucrurile stau altfel. Firma bucureşteană ar fi în faliment şi de aici modul defectuos de lucru. „Autorizaţia de construcţie este pentru 2013-2015 şi pe această durată drumul este predat constructorului. Este responsabilitatea lui să nu se ajungă în situaţii de acest gen”, a spus primarul Ilie Lungu.
După mai multe telefoane la constructor, Lungu a obţinut promisiunea că drumul va fi deblocat în cel mai scurt timp.
În Salcea, pe strada Şerpuită, locatarii nu-şi plătesc impozitele, primăria nu balastează
O altă zonă reclamată de locatari este strada Şerpuită, din Salcea. Un localnic, Marius Stanciu, plecat la muncă în străinătate, ne-a sesizat modul deplorabil în care arată strada respectivă din Salcea, în urma lucrărilor de apă şi canalizare. „Majoritatea celor care locuim pe această stradă avem maşini bune, Audi, BMW, şi plătim o groază de bani impozit la primărie, dar mie şi celorlalţi care avem case aici cine ne plăteşte bucşele la maşină, distruse de circulaţia pe această stradă?”, vrea să ştie Marius Stanciu, care ne-a telefonat din străinătate pentru a-şi arăta nemulţumirea.
Răspunsul primarului Lungu a fost că strada Şerpuită a fost racordată în acest an în întregime la reţeaua de apă şi canalizare, dar compactarea şi pietruirea finală vor fi făcute la un an de la execuţie, după ce terenul răscolit „se aşază”. „Altfel, terenul se lasă şi apar diferenţe de nivel de până la 50-60 de cm”, a precizat Lungu, menţionând că strada respectivă este oricum una secundară, neinclusă în planul de asfaltare imediată. În plus, Lungu a mai spus că cel care a reclamat ar trebui ca mai întâi să-şi achite impozitele şi taxele datorate administraţiei locale pentru a fi bani la buget pentru lucrări. „Dacă nimeni nu plăteşte, cu ce să fac lucrări? Stanciu Marius are de plătit la primărie 1.791 de lei, din care 610 lei restanţă de anul trecut. Să vină întâi să-şi plătească impozitele şi pe urmă să reclame”, a mai spus primarul.
Deocamdată, strada pe care locuiesc circa zece familii este complet răscolită şi fără cizme de cauciuc este riscant să te aventurezi pe-aici, dacă pământul s-a dezgheţat. Probabilitatea de a vedea măcar pietriş adus de autorităţi este nulă, cel puţin până la primăvară.