Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 dec 2014 - Anul XIX, nr. 292 (5801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Conferinţă internaţională de amploare, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A patra ediţie a Conferinţei internaţionale „Discurs critic şi variaţie lingvistică”, destinată doctoranzilor şi organizată în cadrul Școlii doctorale socio-umane, domeniul Filologie, de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, şi-a desfăşurat lucrările în zilele de 12-13 decembrie a.c.. Sub titlul „ De la frază la text: lingvistică și literatură”, conferinţa a propus doctoranzilor și tuturor celor interesați o tematică generoasă şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă. Din comitetul ştiinţific au făcut parte profesori din principalele centre universitare din ţară, din Universitatea din Granada - Spania, Universitatea “St. John' s” din Newfoudland - Canada, Universitatea „Paul Valery”, Montpellier III – Franţa, din Ottawa - Canada, „Aristotel”, din Salonic - Grecia, „Alecu Russo”, din Bălţi - RepublicaMoldova, „Ludwig - Maximilians”, din Munchen - Germania, „Coventry”- Marea Britanie, Universitatea de Stat din Chişinău, Republica Moldova, Universitatea Naţională „Yuryi Fedkovici” din Cernăuţi - Ucraina. Cu trei secţiuni - „Noi evaluări ale textului literar”, „Analize discursive şi textuale” şi „Abordări interdisciplinare ale discursurilor”, lucrările au fost deschise de prorectorul universităţii sucevene, prof.univ.dr. Mircea Diaconu, cu prelegerea „Ion Barbu şi câteva cuvinte cheie care spun totul şi nimic: poetica legionară, <noul umanism>, discipolii lui Basarab Nicolaescu şi doctoranzii de azi”, o temă care a adus în discuţie „scheletele din dulap” ale poetului Ion Barbu şi raporturile dintre operă şi omul care a creat-o, cu toate slăbiciunile sale.

 

Manifestările ştiinţifice facilitează „osmoza între maestru şi discipol”

espre importanţa unor astfel de evenimente ştiinţifice au vorbit prof. univ. dr. Elena Brînduşa Steiciuc, care a apreciat că acestea oferă prilejul „unei osmoze între maestru şi discipol”, mijlocind circulaţia informaţiei dinspre profesori spre doctoranzi, dar şi de la aspiranţii la titlul de doctor în filologie spre cei care îi îndrumă, şi prof. univ. dr. Rodica Nagy, care a afirmat că cel puţin la fel de importante ca dezbaterile ştiinţifice sunt relaţiile interumane care se dezvoltă între tinerii cercetători din diverse domenii. „Tinerii cercetători ştiu mai bine ce se întâmplă la Chicago, în domeniul lor de interes, decât ce face colegul din biroul vecin. În goana după propria afirmare, ignorăm ce se întâmplă în apropierea noastră”, a spus prof. Nagy, adresând o invitaţie la comunicare.

Au mai conferenţiat în plen conf. dr. Ala Sainenco, de la universitatea din Bălţi - „Conceptul război în mentalul colectiv românesc şi rusesc”, prof. Liviu Dospinescu, de la Universitatea Laval, din Quebec - „Despre interdisciplinaritatea discursului artistic ca experienţă fenomenologică (vs. experienţă semiotică): de la Jean Baptiste Greuze la Samuel Beckett”, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu - „Arta de a-ţi <inventa>fraza”, conf. dr. Daiana Cuibus, de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca - „Terminologia noilor gramatici academice - câteva observaţii asupra gramaticii de bază a limbii române” şi asis. univ. dr. Alexandru Goldiş, de la aceeaşi universitate, „Mutaţiile criticii contemporane din perspectiva analizei digitale”.

După prelegerile în plen, a urmat prezentarea pe secţiuni a lucrărilor doctoranzilor. Au fost două zile dense, în care în ciuda frigului pătrunzător din amfiteatre, participanții au fructificat din plin manifestarea ştiinţifică şi au supus dezbaterii rezultatele obţinute în cercetarea proprie, s-au confruntat opinii generate de diverse şcoli lingvistice şi literare şi s-a discutat liber pe teme de interes profesional. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conferinţă internaţională de amploare, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
 Vizualizări articol: 1210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Conferinţă internaţională de amploare, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei