Pentru Nicolae Chiriac, primarul din Broşteni, dosarele penale curg unul după altul. După ce Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a început urmărirea penală împotriva edilului din Broşteni, mai nou şi Agenţia Naţională de Integritate a solicitat o anchetă penală.
Inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei şi solicită efectuarea de cercetări pentru infracţiunea de conflict de interese.
„În calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului local al orașului Broșteni privind organizarea pășunatului în anul 2010 la nivelul Orașului Broșteni, în temeiul căreia a fost încheiat un contract de închiriere între Consiliul Local al orașului Broșteni și Asociația Crescătorilor de Animale <Ciobănașul> Broșteni(asociație în cadrul căreia deține calitatea de membru și președinte)”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.
Actualul edil, ales în iunie 2012 pentru un mandat de patru ani, a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Broşteni în perioada 17 iunie 2009 - 13 iunie 2011, dar şi calitatea de consilier local în mandatul 2008 – 2012.
Nicolae Chiriac nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de acuzaţiile care i se aduc.
Ilegalităţi uriaşe cu bani de la Uniunea Europeană
Împotriva primarului Nicolae Chiriac procurorii DNA Suceava au început deja urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
În decurs de câţiva ani, Asociaţia „Ciobănaşul” a „supt” de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) nu mai puţin de 37 de miliarde de lei vechi.
Pentru a recupera măcar parţial aceste pagube, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au dispus măsuri asigurătorii pentru casa şi anexele în care locuieşte la Broşteni primarul Chiriac, dar şi pe patru apartamente aflate într-un bloc cumpărat de acesta în condiţii oarecum neclare.
Sechestru există de câteva zile şi pe terenurile aflate în proprietatea lui Nicolae Chiriac, dar şi pe construcţiile pieţei din Broşteni, ajunsă proprietatea edilului tot într-un mod oarecum neclar.
A tras în mocirlă alţi şase aleşi locali şi un amic
În nebunia subvenţiilor ilegale încasate de la APIA Suceava, Nicolae Chiriac nu a fost singur. În aceeaşi mocirlă au intrat actualul viceprimar, Vasile Rusu, dar şi consilierii locali Mircea Păuşeriu, Niculiţă Luncaşu, Gheorghe Balan, Cezar Ilişanu şi Constantin Hîj. Cei şase sunt urmăriţi penal de procurorii DNA Suceava pentru conflict de interese şi prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Mai exact, aceştia au votat, în calitate de consilieri, o serie de hotărâri de consiliu local favorabile pentru Asociaţia „Ciobănaşul” în condiţiile în care deţineau diferite funcţii în această structură.
Mai mult, o parte dintre consilieri aveau şi propriile firme, la care ajungeau diferite sume de bani virate de Asociaţia „Ciobănaşul”.
Firmele la care au ajuns bani în mod ilegal sunt SC Păuşeriu SRL, aparţinând lui Mircea Păuşeriu, SC Ozon Com SRL, aflată în mâna lui Gheorghe Balan sau SC Forest Patroll SRL, deţinută de Cezar Ilişanu. Bani au ajuns şi la SC Recanap SRL Broşteni, firmă controlată de Mircea Ilişanu, unchiul consilierului local Cezar Ilişanu.
În decurs de doi ani, 2012 şi 2013, cele patru firme au primit sume totale cuprinse între 400 şi 700 de milioane de lei vechi.
În acelaşi dosar mai este cercetat penal şi Neculai Nistor, actualul preşedinte al Asociaţiei „Ciobănaşul”, care a preluat funcţia după ce amicul său Nicolae Chiriac a ajuns primar în Broşteni.