Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 dec 2014 - Anul XIX, nr. 282 (5791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nerentabil

Pierderile şi facturile neîncasate de Termica însumează în fiecare lună 2,3 milioane de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii din locuinţele racordate la sistemul centralizat de încălzire riscă să petreacă sărbătorile de iarnă în frig, dacă ritmul încasării facturilor de la populaţie nu creşte şi dacă operatorul de transport şi distribuţie a agentului termic nu va da banii mai departe, către producătorul Bioenergy.

Ieri, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a avut o nouă întâlnire cu primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, şi conducerea firmei care produce energia termică, Bioenergy, pe tema asigurării căldurii şi apei calde în oraş, iar concluzia a fost similară cu cele de la întâlnirile precedente: trebuie să crească sumele încasate de la populaţie. Concomitent, banii pe facturi trebuie să şi ajungă de la Termica la Bioenergy, adică operatorul de transport şi distribuţie a agentului termic ar trebui să achite marfa cumpărată. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, luna trecută, când Termica, deşi a încasat de la populaţie 700.000 de lei pentru energia termică livrată, către Bioenergy nu a dat nici un leu din această sumă. Ultima plată din banii încasaţi de la populaţie a fost în data de 23 octombrie a.c..

 

Cele mai mari cheltuieli la Termica rămân cele cu salariile

Calculele făcute pentru luna decembrie arată că Termica ar avea venituri de 2,6 milioane de lei din subvenţia primită de la Primăria Suceava şi încă 1,2 milioane de lei din încasarea facturilor prognozate a fi de circa 1,9 milioane de lei. În această săptămână, Primăria Suceava mai virează în conturile Termica un milion de lei, pentru energia termică furnizată la şcolile din oraş. În total, în luna decembrie Termica ar putea conta pe venituri de circa 4,8 milioane de lei.

Cheltuielile societăţii, în aceeaşi lună, sunt: 750.000 de lei pentru salarii, factura la apa livrată la ACET - 100.000 lei, factura la electricitate - 600.000 lei, alte cheltuieli - 250.000 lei şi 700.000 de lei TVA la cele trei milioane de lei date în avans de Primăria Suceava cu titlu de subvenţie. Totalul cheltuielilor se ridică la 2,4 milioane de lei. Către Bioenergy s-a angajat să plătească 1,4 milioane de lei din totalul subvenţiei acordate pentru populaţie şi încă 300.000 de lei din milionul de lei dat ca subvenţie pentru şcoli.

 

Materia primă pentru căldură şi apă caldă mai ajunge pentru două săptămâni

Furnizorul de energie termică, Bioenergy, are nevoie într-o lună de iarnă de biomasă în valoare de opt milioane de lei pentru producţia de energie. Din contravaloarea energiei electrice pe care o produce şi livrează în sistemul energetic naţional şi din Certificatul verde  încasează patru milioane de lei, iar Termica îi plăteşte 1,7 milioane lei. Deci Bioenergy cheltuie opt milioane şi încasează 5,7 milioane de lei.

Diferenţa de 2,3 milioane de lei vine din pierderile de pe reţeaua gestionată de Termica şi din facturile neîncasate - doar aproximativ 60% dintre cei care au locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare îşi achită facturile. Practic, pe de o parte Termica vinde mai puţin decât cumpără, iar pe de altă parte, nici ceea ce vinde nu reuşeşte să încaseze.

Dacă avem în vedere că, de regulă, între 24 decembrie şi 15 ianuarie populaţia nu face plăţi la  facturi la energia termică şi că în acest interval Termica ar trebui să se achite către Bioenergy circa 12 milioane de lei pentru biomasa necesară producerii energiei termice pe o lună şi jumătate, riscul de a petrece sărbătorile de iarnă cu calorifere electrice şi apă încălzită pe aragaz este foarte mare pentru sucevenii cu locuiţele racordate la Termica. Mai ales că stocul de biomasă din depozitele Bioenergy ajunge pentru încă aproximativ două săptămâni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pierderile şi facturile neîncasate de Termica însumează în fiecare lună 2,3 milioane de lei.
 Vizualizări articol: 1767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pierderile şi facturile neîncasate de Termica însumează în fiecare lună 2,3 milioane de lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Danuta H. mincinoasa.. trimis de
( 3 dec 2014, 13:12:04
Pierderile de pe reteaua de termoficare, care apartine PRIMARIEI, trebuie suportate de catre Primarie - primarasul de suceava nu le recunoaste ????!!!! De ce ??
Incasarile de la populatie pot fi rezolvate printr-o dispozitie a primarasului ca si la amenzi. Ai nevoie de un document de la Primarie ? ia dute d-ta la Ghiseul nr...., si vezi daca ai datorii la asociatie. Daca ai datorii nu primesti documentul pana nu iti achiti datoria. Poate nu se va rezolva in totalitate dar sunt convinsa ca se vor reduce semnificativ datoriile.
In calculul privind incasarile de catre Bioenrgy ar trebui sa spui ca acesta a primit deja in avans subventia. in valoare de 2.5 mil lei. Plata subventiei in avans nu sa facut niciodata catre TERMICA. De ce oare? tot SISTEMUL lor e vinovat.!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei