Iniţiativa legislativă promovată de senatoarea Steliana Vasilica Miron privind impozitarea veniturilor obţinute din executarea silită a cesiunilor creanţelor bancare a intrat în linie dreaptă. Comisia pentru Drepturile Omului din Senatului României a aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre, iar în perioada următoare discuţiile se vor muta în Comisia de Buget şi în Comisia Juridică, urmând ca ulterior să intre în dezbatere în plenul Senatului.
„Mă bucură faptul că această iniţiativă a fost apreciată de colegii mei senatori şi asta pentru că viitoarea lege vine în sprijinul a milioane de români care au credite la bănci şi nu le mai pot achita din diferite motive”, a arătat Steliana Miron.
Parlamentarul sucevean consideră că atât banca, cât şi debitorul au obligaţia să ajungă la înţelegeri rezonabile pentru ambele părţi.
„Criza financiar-bancară nefiind imputabilă neapărat oamenilor de afaceri, ci contextului socio-economic, consider că este necesară existenţa unui parteneriat de bună credinţă, atât din partea băncilor, cât şi a clienţilor acestora care sunt în imposibilitatea achitării creanţelor. În acest sens, consider oportun, la o perioadă de criză excepţională, să luăm măsuri excepţionale în favoarea tuturor partenerilor seriosi şi nu în beneficiul profitorilor, în cazul de faţă a cesionarilor de creanţe bancare care nu fac altceva astăzi decât să îngenuncheze aproape o treime din familiile românilor”, a declarat Steliana Miron.
Iniţiativa legislativă prevede impozitarea cu 85% a oricărei sume obţinute din executarea silită a cesiunilor de creanţe, obligând astfel instituţiile financiar nebancare, cât şi băncile să ajungă la înţelegeri amiabile cu clienţii lor. Debitorul nu poate stinge creanţa la bancă decât achitând-o în proporţie de 100%, în schimb banca poate cesiona creanţa la ce sumă vrea ea către terţi, ceea ce este în dezavantajul clientului.
„Ar fi o palmă dată acestor insitutii nebancare care vor avea profituri sensibil mai scăzute şi nu vor mai putea teroriza familiile românilor cu datorii. În momentul de faţă, aproape 30% din populaţia activă care ar putea aduce plus valoare este împinsă în prăpastie, devenind o problemă socială a României", a concluzionat Steliana Miron.