O poveste demnă de un scenariu de film circulă de câteva zile prin municipiul Suceava, iar confirmarea ei ar însemna o adevărată palmă a ironiei.
În dimineaţa zilei de sâmbătă, 29 noiembrie, la Agenţia Stanley Bet din cartierul George Enescu, un tânăr a reuşit să pună mâna pe cel de-al 43-lea Mega Jackpot la jocurile cunoscute sugestiv sub numele de păcănele. Este vorba de un câştig de 539.234,88 de lei (5,39 de miliarde de lei vechi), ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari premii din istoria acestui joc, suma maximă obţinută de un jucător fiind de 900.000 de lei (nouă miliarde de lei vechi).
După câte se pare, fericitul câştigător este nimeni altul decât Vasile Alin Mandache, tânărul de 28 de ani care în urmă cu doi ani era condamnat pentru că a delapidat 297.000 de lei (2,97 de miliarde de lei vechi) din banii asociaţiilor de proprietari, pe care în loc să-i predea la Termica, acolo unde lucra pe funcţia de casier, a preferat să-i toace la păcănele.
Şi pentru ca ironia să fie la cote maxime, banii au fost pierduţi la o sală de jocuri mecanice tot din cartierul George Enescu.
Banii încă nu au fost încasaţi
Reprezentanţii Agenţiei Stanley Bet au confirmat că al 43-lea premiu al Mega Jackpot-ului a fost câştigat la Suceava, dar au precizat că nu pot face public numele fericitului deoarece acesta a precizat că doreşte discreţie.
„Potrivit legislaţiei în vigoare, noi avem obligaţia să reţinem un impozit de 25% după ce scădem 600 de lei din suma totală câştigată. Diferenţa va fi predată câştigătorului în mână, urmând ca plăţile către bugetul de stat să le facem noi. Deocamdată, plata nu s-a efectuat, dar urmează să o facem în cel mai scurt timp”, au arătat reprezentanţii Stanley Bet.
Bazat pe tema cunoscutului film de aventuri King Kong, Mega Jackpot este un sistem de jackpot progresiv în reţea. Valoarea jackpot-ului progresiv în reţea se modifică în funcţie de numărul de credite jucate la aparatele interconectate.
Fiecare aparat oferă trei niveluri de câştig individual (Minor, Major şi Grand) şi un premiu Mega Jackpot (Kong) care poate fi câştigat la oricare dintre aparatele legate în reţea.
Nu este obligat să declare câştigul nicăieri
Fostul casier de la Termica a scăpat acum doi ani de puşcărie după ce, printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Suceava a decis ca Vasile Alin Mandache să fie condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de opt ani. Magistraţii l-au mai obligat pe fostul casier al societăţii de termoficare la plata sumei de 2,97 de miliarde de lei vechi, pe care tânărul i-a sustras şi i-a pierdut la jocurile de noroc.
În plus, lui Mandache i s-a interzis să mai practice meseria de casier şi i s-a impus să comunice Serviciului de Probaţiune informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.
Totuşi, fiind vorba de jocuri de noroc, se poate considera că acest câştig nu se încadrează la capitolul „mijloace de existenţă”, astfel încât Vasile Alin Mandache nu este obligat să le declare la Serviciul de Probaţiune.
Vasile Alin Mandache a fost arestat pentru scurt timp, iar apoi procesul s-a derulat cu el în stare de libertate
Cum a furat banii asociaţiilor de proprietari
Vasile Alin Mandache s-a angajat la SC Termica SA în anul 2008, primind un post de casier. Conform fişei postului, tânărul din comuna Mitocu Dragomirnei avea ca atribuţii de serviciu, printre altele, şi încasarea banilor de la asociaţiile de proprietari, bani pe care trebuia să îi depună în aceeaşi zi la casieria centrală sau la ghişeele băncilor.
Când lua bani de la asociaţii de proprietari, casierul Mandache întocmea, potrivit atribuţiilor de serviciu, chitanţe-monetar, înseriate, în trei exemplare, din care unul rămânea la asociaţie, iar celelalte două mergeau la casieria centrală a SC Termica. Pentru fiecare sumă depusă la bancă, i se elibera o chitanţă de depunere pe care era consemnat numele asociaţiei de proprietari în contul căreia se făcuse plata, iar exemplarul original era trimis la asociaţie, iar restul documentelor ajungeau la casieria societăţii de termoficare.
După aproape doi ani de serviciu, explică anchetatorii, tânărul casier s-a decis să „împrumute” din banii asociaţilor de proprietari. Activitatea sa infracţională se împarte în două etape.
„În perioada 24.03.2011 – 10.10.2011, cel în cauză şi-a însuşit din gestiune suma totală de 282.200 de lei, banii fiind încasaţi de la asociaţiile de proprietari nr. 52, 50, 74, 89, 17, 34, 69 Arcul şi Măgura”, se arată în actul de sesizare a instanţei.
Pentru a-şi acoperi neregulile, Vasile Alin Mandache nu a depus mai multe documente, iar pe altele le-a măsluit, trecând sume mult mai mici decât cele încasate şi falsificând semnături ale reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari ori ai societăţii de termoficare.
Acelaşi Vasile Alin Mandache este acuzat şi că „în perioada 01.09.2010-22.09.2011, a folosit în interes personal banii încasaţi de la asociaţiile de proprietari nr. 17, 52 şi T3”.
Banii cu pricina i-a depus în conturile SC Termica SA cu diferite perioade de întârziere, societatea calculând pe numele asociaţiilor penalităţi de întârziere.
Şi de această dată, Mandache s-a folosit de documente falsificate, pe care trecea date ulterioare celor reale.
Casierul cheltuia banii la păcănele, iar asociaţiile de proprietari erau ameninţate cu debranşarea
Toată povestea a ieşit la iveală după ce conducerea Termica a avertizat mai multe asociaţii că riscau să nu beneficieze de încălzire în acea iarnă din cauza datorilor, iar reprezentanţii unora dintre acestea au raportat că au plătit la timp.
Tânărul din Mitocu Dragomirnei nu avea acum câţiva ani nici un bun pe numele său, astfel încât anchetatorii nu au avut pe ce să pună sechestru asigurător, în vederea recuperării prejudiciului.
( 3 dec 2014, 17:32:49
Atâta timp cât nu există pârghii legale pt. a recupera prejudiciul prin orice mijloc
(ex. îi scoți afară pe șerpari din casă, cofiscând-o, le pui proprire pe orice venit, etc.)
Astfel de țepe vor face parte din banalitatea cotidiană.