Roxana Sava, elevă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, şi-a adjudecat premiul al III-lea în cadrul Festivalului naţional de interpretare a cântecului popular „Pană de Păun”, eveniment ce îşi propune descoperirea şi promovarea de noi talente în interpretarea cântecului autentic.
Aflat la cea de-a IX-a ediţie, festivalul s-a desfăşurat în perioada 21-23 octombrie, la Bistriţa.
Roxana Sava a povestit că în cadrul festivalului a interpretat un cântec fără acompaniament orchestral, doina „Mândră floare-i norocu”, şi un cântec de joc cu acompaniament muzical, „Dragu mi-i hora şi jocul” .
„În urma preselecţiei am rămas 19 concurenţi, iar eu am intrat ultima în concurs. Doina a fost apreciată în mod deosebit, iar orchestra a sunat foarte bine. Bistriţa mi-e un oraş foarte drag, pentru că acolo am participat la primul concurs adresat tinerilor de peste 16 ani, 16+. Se întâmpla în luna mai a acestui an şi am luat premiul special. Lumea a remarcat progresul meu”, mărturiseşte tânăra.
În concurs, Roxana a fost acompaniată de Orchestra Profesionistă „Dor românesc” din Bistriţa, sub bagheta violonistului Ştefan Cigu.
Juriul a fost prezidat de Ileana Vieru, realizator la Radio Antena Satelor.
Din judeţul Suceava au mai primit diplomă de participare şi îndemnul de a persevera la ediţiile următoare Miruna Damian, Iulian Turcu şi Marian Gogan.
Laureată, luna trecută, cu trofeul unui alt festival naţional
La finele lunii octombrie, Roxana a obţinut marele premiu al celei de-a 30-a ediţii a Festivalului Naţional „Pe marginea Dunării” Giurgiu.
După ce un juriu de specialitate a apreciat interpretarea fiecărui solist, prezenţa scenică, autenticitatea costumului, sincronizarea artistului cu orchestra, Roxana a fost desemnată marea câştigătoare din cei 32 de concurenţi.
Roxana este elevă la specializarea Filologie a Colegiului „Mihai Eminescu”, iar în prezent se pregăteşte de Bacalaureat şi pentru admiterea la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti. Totodată, Roxana a urmat şi cursurile Şcolii Populare de Arte Suceava (secţiunea canto popular), terminând cu media 10.
La 14 ani şi-a lansat primul album, „Din Horodniceni răsună”, cu 14 piese.
În prezent, în cariera muzicală este îndrumată de artista Margareta Clipa.