Vasile Florea, patronul Florconstruct, firmă abonată la lucrări prin municipiul Suceava, este la un pas de a fi trimis în judecată. Afaceristul este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în dosarul care priveşte asfaltările de pe bulevardul principal al municipiului.
Vasile Florea este urmărit penal pentru două infracţiuni: evaziune fiscală şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false ori incomplete ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene.
În acelaşi dosar mai este cercetat şi Vasilică Puşcaşu, omul care a stat în spatele acestei afaceri ilegale. Puşcaşu, acum aflat în puşcăriile din Austria, controla la acea vreme Kamer Build Company, firmă care s-a ocupat cu asfaltarea unei porţiuni din şoseaua care vine dinspre Fălticeni şi merge către Botoşani.
Lucrări de 20 de miliarde de lei vechi, facturate ilegal de Puşcaşu
La vremea respectivă, contractul de subantrepriză dintre Florconstruct şi Kamer Build Company a fost semnat în condiţii cel puţin suspecte, asta în condiţiile în care era stipulat foarte clar că nu sunt admise subcontractări.
Cu toate acestea, Vasile Florea, se pare la presiunea unor persoane importante, şi-a pus semnătura pe acel contract prin care Kamer Build Company a asfaltat parţial bulevardul principal, mai exact de la sensul giratoriu de la Galleria Mall şi până în faţa magazinului Bucovina.
Ulterior, a intervenit scandalul reţinerii lui Vasilică Puşcaşu, iar asfaltările au fost finalizate de Vasile Florea. În total, se pare că firma Kamer Build a asfaltat ceva mai puţin de un sfert din lungimea totală prevăzută în contract, încasând 20 de miliarde de lei vechi dintr-un total de 100 de miliarde de lei vechi, cât era prins în programul cu bani europeni accesat de Primăria Suceava.
Valoarea prejudiciului nu se ştie exact, dar procurorii DNA Suceava urmează să stabilească acest lucru în perioada următoare.
Ilegalităţile au fost constatate de Direcţia de Luptă Antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului României, care a întocmit un raport şi l-a înaintat ulterior către DNA Suceava pentru continuarea verificărilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
Prejudiciu de 3,91 miliarde de lei vechi constatat la Kamer Build
Acestea nu sunt singurele documente pe care le cercetează procurorii anticorupţie. Faţă de Vasilică Puşcaşu se pare că există date şi despre faptul că nu şi-a plătit cu bună ştiinţă o serie de obligaţii către bugetul de stat.
Un control efectuat în luna mai a anului 2012 a evidenţiat că reprezentanţii Kamer Build Company au „uitat” să vireze către bugetul de stat 3,91 miliarde de lei vechi. Banii provin din neplata TVA-ului, în sumă de 2,42 de miliarde de lei vechi, şi a impozitului pe profit, în valoare de 1,49 de miliarde de lei vechi.
Rămâne de văzut care va fi suma totală care li se va imputa celor doi, Vasile Florea şi Vasilică Puşcaşu, şi dacă acestora li se vor impune sechestre asigurătorii, asta dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru.
Vasilică Puşcaşu urmează să fie adus în ţară pentru a-şi ispăşi condamnarea din Austria
Vasilică Puşcaşu se află în acest moment în Austria, unde a fost condamnat la 12 ani de puşcărie pentru două jafuri cu mână armată. În curând, el urmează a fi adus în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa, o decizie în acest sens fiind luată de magistraţii de la Curtea de Apel Suceava, care au admis cererea venită din partea Ministerului Federal al Justiţiei din Austria şi la care Vasilică Puşcaşu a achiesat.
Potrivit Noului Cod Penal din România, Vasilică Puşcaşu va beneficia şi de o reducere a pedepsei, de doi ani, şi asta pentru că pedeapsa maximă prevăzută de legislaţia noastră în corespondenţă cu faptele sale din Austria este de maxim zece ani.
Vasilică Puşcaşu a fost condamnat pentru comiterea a două jafuri cu mână armată, fapte în urma cărora a furat aproape 335.000 de euro.
Atât pe timpul urmăririi penale derulate de procurorii din Wiener Neustadt, cât şi în timpul procesului, Vasilică Puşcaşu nu a recunoscut implicarea sa în jafurile pentru care este acuzat. El s-a bazat pe faptul că în ambele fapte, comise în urmă cu nouă ani, în 2005, purta cagulă şi nu a putut fi recunoscut.
Proba principală care l-a înfundat pe sucevean este cea a ADN-ului, probă ridicată de pe o cagulă abandonată după cel de-al doilea jaf armat.
Vasile Florea, inculpat şi în dosarul facturilor fiscale false din afacerea cu fier
Vasile Florea este inculpat şi într-un alt dosar aflat pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Suceava. De altfel, Florea a fost reţinut pentru 24 de ore în luna mai a anului trecut, dar judecătorii au decis că el poate fi cercetat în stare de libertate.
Este vorba de celebrul dosar cu operaţiuni cu materiale de construcţii, în special fier, prin care se spălau sume uriaşe de bani.
Mai exact, o serie de societăţi, printre care şi Florconstruct, în baza facturilor fictive, colectau TVA şi îşi diminuau profitul obținut în urma activității comerciale curente desfăşurate. Astfel, societățile comerciale beneficiare ale facturilor fiscale fictive nu plăteau sume importante către bugetul consolidat al statului, respectiv TVA de plată şi impozit pe profit, unele din aceste societăți beneficiind chiar de rambursări de TVA de la bugetul de stat, creând în acest mod un prejudiciu important bugetului de stat.
După ce acumulau datorii mari către bugetul de stat ca urmare a emiterii facturilor fictive, firmele cetăţenilor romi, capii afacerilor ilegale, erau trecute pe numele unor indivizi de etnie romă cu venituri modeste, majoritatea noilor „patroni” fiind din localitatea Grajduri, judeţul Iaşi, care nici măcar nu ştiau că au devenit administratori de firme.
(30 oct 2014, 11:03:31