Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 oct 2014 - Anul XIX, nr. 250 (5759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Patrimoniu pierdut

Zece monumente de referinţă pentru istoria Sucevei sunt pe moarte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Monumente de referinţă pentru istoria Sucevei au ajuns în stare avansată de degradare sau au dispărut, din cauza nepăsării celor care le au în proprietate sau administrare. Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, Aurel Buzincu, a avertizat, săptămâna trecută, în şedinţa lunară a Colegiului Prefectural, asupra acestei situaţii. Astfel, Aurel Buzincu a arătat că monumente precum cazinoul din Vatra Dornei, gara Ițcani, biserica Adormirea Maicii Domnului a fostei mănăstiri din Ilișești, biserica de lemn din Forăști, casa Hopmeier de pe strada Armenească, din municipiul Suceava, conacul Vârnav-Liteanu din Liteni, clădirea fostei BCR din Siret, clădirea primăriei vechi din Câmpulung, conacul Kapri de la Iacobești, conacul de la Calafindești, statuia lui Ștefan cel Mare de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei, ruinele Curții Domnești din Suceava, precum şi monumentele funerare clasate din Cimitirul Pacea, Suceava, sunt neîngrijite şi „aflate în diferite stadii de degradare sau în precolaps”.

În acelaşi registru, Buzincu a amintit de monumentele care au fost distruse şi au dispărut din patrimoniu, precum Casa ”Matei Millo”, Spătărești, care în anii '90, prin concursul administrației publice locale, a fost vândută, pe bază de chitanță, ca material de construcție refolosibil, Casa „Nicolae Istrati”, din Fălticeni, distrusă la sfârșitul anilor `80, Podul lui Vodă de pe Pârâul Șoldănești, tot din Fălticeni, distrus în 1994.

 

Intervenţii „inabile” la clădiri de patrimoniu

De asemenea, există şi cazurile monumentelor „asupra cărora s-a intervenit inabil, uneori fără aviz, și care, neavând aparent o stare de conservare de natură să alarmeze, prezintă totuși semne de degradare ca urmare a intervențiilor neasistate de specialiști: gara Burdujeni, Primăria Vatra Dornei, clădirea Palatului Administrativ din Suceava, casele memoriale Dragoslav, Lovinescu, Creangă şi Sadoveanu, din Fălticeni”, a afirmat şeful Direcţiei pentru Cultură.

În ceea ce priveşte siturile arheologice, Aurel Buzincu a declarat că în unele dintre acestea se execută lucrări neavizate și fără asistență de specialitate, fie din necunoașterea lucrurilor, fie deliberat, pe ascuns, mizându-se pe faptul că urmele săpăturilor dispar foarte repede. „Este vorba mai ales despre multe dintre lucrările de canalizare care s-au executat în localități urbane și rurale și care au traversat perimetre de interes arheologic. În astfel de situații, distrugerile sunt totale, iremediabile, iar cu aceste săpături, care modernizează ignorând cultura, pot să dispară pagini importante din istoria și cultura locală și națională”, a subliniat Buzincu.

 

Aproape jumătate dintre monumente aparţin cultelor

În expunerea de la Colegiul Prefectural, Aurel Buzincu a mai spus că monumentele sunt agresate şi prin panouri publicitare „de gust îndoielnic sau neadecvat”, precum şi prin terasele sezoniere amplasate „cu complicitatea primăriei”.

Şeful Direcţiei pentru Cultură Suceava a avertizat că, dacă autorităţile nu intervin pentru protejarea patrimoniului, există riscul dispariţiei unor monumente de mare valoare arhitectonică şi culturală.

Pe teritoriul județului Suceava se găsesc 518 monumente istorice clasate, dintre care 180 în categoria A, de interes cultural major. Opt sunt biserici medievale cu frescă, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Alte 338 de monumente sunt în categoria valorică B, de interes cultural local. 394 dintre monumentele clasate sunt construcții, iar 223 aparțin cultelor: 216 sunt ortodoxe, patru sunt catolice şi trei aparțin cultului mozaic. 124 sunt situri arheologice, dar numărul acestora este în realitate mult mai mare și în continuă creștere, ca urmare a identificării de perimetre de interes arheologic la întocmirea PUG-urilor și prin descoperiri întâmplătoare.

În ciuda celor menţionate anterior, concluzia directorului Buzincu a fost că „starea generală a monumentelor istorice din teritoriul județului poate fi apreciată ca fiind bună și ca având un curs pozitiv”. „Din anii `90, când spectrul colapsului pândea mai peste tot, până în prezent, cursul ameliorator este evident atât în ce privește lucrările de restaurare și conservare, amenajările, modernizările, cât și, lucru foarte important, în schimbările favorabile patrimoniului din mentalitatea și din cultura comunităților și a autorităților. Chiar dacă efectele crizei economice s-au făcut simţite serios în acest domeniu, chiar dacă finanțarea de la Ministerul Culturii a scăzut continuu și dramatic, chiar dacă participarea locală la finanțarea restaurării, conservării, promovării patrimoniului cultural material este încă redusă sau inexistentă, chiar dacă în multe locuri, în cazul mănăstirilor mai ales, există neînțelegeri, tensiuni și lipsă de conlucrare între comunitatea și autoritatea locală, pe de o parte, și administratorii monumentului, pe de altă parte, accesarea de fonduri europene și, în general, obținerea din finanțări interne și mai ales din surse externe, acolo unde curajul, angajarea și ambiția au învins, monumentele au avut de câştigat”, a mai spus directorul Buzincu şi a dat ca exemplu lucrările de restaurare de la mănăstirile Dragomirna, Sucevița, Moldovița şi Putna, de la Cetatea de Scaun şi Muzeul Bucovinei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece monumente de referinţă pentru istoria Sucevei sunt pe moarte.
 Vizualizări articol: 3359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Zece monumente de referinţă pentru istoria Sucevei sunt pe moarte5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevărul numai pe jumătate! trimis de
(27 oct 2014, 12:16:26
Multe foarte multe monumente au de suferit din cauza specialiştilor Direcţiei! Vezi bisericile de lemn care se degradează, vezi situl din sec XIV de la Volovăţ unde este crescătorie de broaşte, vezi schimonosirea bisericii lui Macarie de la Gura Solcii, vezi Climăuţul - singur monument de artă rusă de pe tetiroriul judeţului, vezi mormântul de la Muşeniţa! Să mai meargă Dl Buzincu pe teren, să-şi controleze subordonaţii şi apoi să se plâgă! Apropo, bani să finanţeze cărţile prietenilor, mai are ?
2.   ASA SA LE AJUTE D-ZEU trimis de
(27 oct 2014, 15:41:01
DEGEABA SE FAC DEMERSURI PE LANGA AUTORITATI,MAFIA A CORUPT SI BISERICA.
A FOST CAZUL DE LA FD.MOLDOVEI DE CARE S-AU OCUPAT NISTE INCEPATORI DE LA RURALA POJORATA,[SUPRANUMITI PE PLAN LOCAL SI,,VACANTA MARE''-DIN MOTIVE DE GARCEA]POLITIA MUNICIPALA C-LUNG A REFUZAT SA PREIA ACEST CAZ COMPLEX,DIN MOTIVE DE SPAIMA[AU DISPARUT NUMEROASE CONSTRUCTII VECHI DE LA SNCFR,DIR.SILVICA,PRIMARII,ETC IN MOBILIER VECHI SAU CASE TRADITIONALE BUCOVINENE SI EXPORTATE],IAR PARCHETUL C-LUNG,SUPANUMIT PE BUNA DREPTATE,,NUFARUL'',A TINUT-O UN AN DE ZILE CU NUP-URI.BASCA AU MAI SCHIMBAT SI INCADRAREA DUPA NOUL C.P.
MAI AU O PLANGEREPENALA DIN 3 IULIE DAR SE FAC CA PLOUA PANA IN PREZENT,RESPECTIV DEPRE POPA,UN FEL DE 0,07,IN MISIUNE LA C-LUNG,SI CARE INTR-O DECLARATIE SCRIE CA INTERZICE ACCESUL IN BISERICA A RECLAMANTULUI,INCALCAND ASTFEL SI CONSTITUTIA SI UNELE LEGI.
LA BISERICA ROM CAT C-LUNG S-A SCHIMBAT ALTARUL,DIN LEMN VECHI IAR LEMNUL A DISPARUT.S-AU SCHIMBAT GEAMURILE VECHI ALE BISERICII CU TERMOPANE.VA MAI PUTEA FI INCADRATA ACEASTA BISERICA VECHE DE 200 DE ANI IN CATEGORIA MONUMENTE?
3.   COMPLETARE trimis de
(27 oct 2014, 15:57:33
SACRISTIA BISERICII ROM-CAT FD MOLDA FOST TRANSFORMATA IN FANAR ANUL TRECUT,ASPECT GASIT SI DE CEI DE LA ISU.
IN ADRESA DE LA ISU,SACRISTIA REPREZINTA DOAR O ANEXA A BISERICII!?!?!?
DRAGI TOVARASI SI PRETINI,ATI STUDIAT DEX-UL???
ALTA PERLA-CICA NU SE CONFIRMA UTILIZAREA APARATELOR SAU UTILAJELOR CARE PRODUC SCANTEI MECANICE...BLA,BLA BLA.
ATI MARIT IMAGINEA CU FATADA BISERICII SA VEDETI IN GEAMUL DIN DREAPTA,RESTAURATORUL ADJUNCT CU FLEXUL IN MANA ,SLEFUIND DE ZOR,TOCUL GEAMULUI???
DE UN AN SI JUMATATE ATI MAI DAT PE ACOLO SA VEDETI DACA ,,BOND-UL'' AGRICOLSI-A RESPECTAT ANGAJAMENTUL DE A REMEDIA DEFECTIUNILE LA INSTALATIA ELECTRICA????VA SPUN EU-NU S-A FACUT NIMIC.
CE VA LEAGA ATAT DE STRANS,PANA LA COMPLICITATE???INCENDIUL DUBIOS DE LA CASA PAROHIALA DIN 2002???SAU CELELATE INCENDII DUBIOASE DIN FD.MOLDOVEI???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei