Scene incredibile s-au petrecut acum trei zile la biserica din Liteni a preotului Ionel Vrăjitoru, acesta având o reacţie absolut inacceptabilă pentru un reprezentant al bisericii, atunci când un localnic despre care a dat note informative la Securitate l-a căutat pentru prima dată pentru a avea o discuţie sinceră, faţă în faţă, cu el.
Mihai Stăuceanu, din Liteni, a primit recent confirmarea că cel care a dat note informative despre el, în anii 1980, „Frunză Ion”, este nimeni altul decât preotul Ionel Vrăjitoru, cunoscut în toată ţara ca un părinte cu har, care „deschide cartea”.
Reacţia preotului Vrăjitoru, când l-a văzut pe Mihai Stăuceanu
Mihai Stăuceanu a încercat să aibă o discuţie cu preotul, pentru a vedea dacă acesta măcar regretă gestul făcut. Însoţit de reporteri ai Monitorului de Suceava, care şi-au asumat doar rol de spectatori la această „judecată morală”, Mihai Stăuceanu s-a deplasat la biserică. L-a aşteptat pe preot în afara bisericii, cum i s-a spus, iar la un moment dat preotul Vrăjitoru şi-a făcut apariţia.
„Sunt Mihai Stăuceanu...”, atât a apucat să spună bărbatul. Preotul în vârstă de 70 de ani s-a năpustit asupra cameramanului Monitorului de Suceava, pe care l-a împins până în afara curţii bisericii.
Asta deşi un simplu refuz de a vorbi în faţa camerelor de luat vederi ar fi fost suficient pentru a nu se ajunge la circ. Au urmat scene jenante, preotul aruncând vorbe de ocară asupra lui Mihai Stăuceanu, care la rândul lui i-a răspuns cu vorbe urâte, fapt la fel de reprobabil. Preotul a avertizat la un moment că va „chema echipa”, o vorbă pe care aveam să o înţelegem mai târziu.
Scene incredibile: cameraman lovit cu crucea de preot şi ameninţări
Ce s-a întâmplat până la acest moment este însă doar începutul a ceea ce avea să urmeze, lucrurile luând o turnură foarte gravă.
Reporterii Monitorului de Suceava s-au conformat şi au ieşit din curtea bisericii fără a avea nimic de obiectat, iar pe drumul public din faţa locaşului de cult au început să înregistreze o discuţie cu Mihai Stăuceanu, care şi-a spus oful legat de cei care l-au turnat la Securitate, cu precizarea că tot ceea ce spune Stăuceanu este acoperit de documente.
După câteva minute, în zonă şi-a făcut apariţia un grup de bărbaţi, din care, aveam să aflăm ulterior, a făcut parte şi fiul preotului, care este la rândul său preot.
Am fost avertizaţi că dacă nu plecăm riscăm ca „o sută de oameni să vină cu parii” şi obligaţi practic să nu mai filmăm ori să fotografiem, deşi ne aflam de multă vreme pe spaţiul public.
Imediat şi-a făcut apariţia din biserică şi preotul Ionel Vrăjitoru. Preotul s-a năpustit cu crucea asupra cameramanului Monitorului de Suceava, lovindu-l cu obiectul bisericesc pe care îl avea în mână.
Incredibile au fost şi vorbele celuilalt preot, aflat în civil, fiul lui Ionel Vrăjitoru, care, întrebat de ce ne ameninţă, a răspuns „dacă e să te ameninţ, te mănânc cu tot cu ambalaj”.
Cine este Mihai Stăuceanu
Mihai Stăuceanu s-a născut în 1957 în comuna Liteni, iar când a împlinit vârsta de 18 ani a avut prima tentativă de a fugi din ţară. Era în 1975 şi a încercat să treacă frontiera românească, în fosta Iugoslavie. Stăuceanu fost prins, anchetat şi închis la puşcăria din Gherla, fiind condamnat la un an de închisoare, pentru trecere ilegală de frontieră. Din acel moment el şi familia sa au fost puşi sub urmărire strictă de către Securitate.
Mihai Stăuceanu şi-a văzut visul cu ochii în 1980, când a trecut graniţa în fosta Iugoslavie, iar de acolo a ajuns în Italia, unde a stat într-un lagăr pentru emigranţi, ulterior stabilindu-se în Canada.
Întors acasă, la Liteni, inclusiv înainte de Revoluţia din 1989, Mihai Stăuceanu a fost urmărit pas cu pas de cei care erau colaboratori ai Securităţii. Mihai Stăuceanu vorbeşte despre circa 20 de persoane care l-au „turnat” la Securitate.
Două sunt nume importante acum în Liteni, viceprimarul Vasile Prisacariu şi preotul Vrăjitoru.
Preotul Vrăjitoru a scris în notele informative generalităţi
Referitor la preotul Vrăjitoru, Mihai Stăuceanu deţine note informative cu privire la persoana sa, semnate de acesta. E drept, în note sunt scrise generalităţi.
„Oficial, în dosarul meu, sunt şase note semnate de Ionel Vrăjitoru, însă probabil că mai sunt şi altele care nu au fost încă deconspirate, în dosarul tatălui şi mamei mele. Nu pot să spun că a scris informaţii deosebite despre mine, care să-mi facă rău în mod direct, însă nici nu avea ce scrie mai mult decât că am plecat, sunt mulţumit de viaţa din Canada şi că sunt un om liber. Până la urmă ce am făcut? Am plecat din ţară şi apoi am venit în vizită la părinţi”, a spus Mihai Stăuceanu.
Cel mai condamnabil cap de acuzare, în opinia lui Stăuceanu, este legat de faptul că o scrisoare trimisă de el la părinţi a ajuns în dosarul său de urmărit, după ce preotul ar fi luat-o de la părinţii săi, folosindu-se de calitatea de prelat.
Arhiepiscopia a reacţionat în acest caz
Cu preotul Vrăjitoru nu s-a putut purta din păcate nici o discuţie cu privire la acuzaţiile care i se aduc, însă reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au avut o reacţie referitoare la ce s-a întâmplat în curtea bisericii şi apoi pe drumul public din apropierea acesteia.
Preotul Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei, a precizat că în urma vizionării imaginilor de la faţa locului se va face o analiză conform regulamentelor interne. Cei doi preoţi, tată şi fiu, urmează să fie chemaţi la Arhiepiscopie, pentru a explica de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie.
„Ca oameni ai Bisericii, regretăm astfel de incidente, care nu creează o imagine bună a Bisericii. Sperăm ca pe viitor să nu mai avem astfel de situaţii”, a declarat preotul Vasile Baltag.
( 4 oct 2014, 20:10:16
Este un preot inzestrat cu mare har de la Dumnezeu, se vede puterea din el, Dumnezeu ii asculta rugaciunile si lucreaza prin el.
Fiecare crede ce vrea, dar ar fi bine inainte de a insulta preotul, sa analizeze mai bine, cu acest preot nu se fac glume, Dumnezeu lucreaza prin el, eu va pot spune ca fara ajutorul preotului, azi nu mai eram .