Primul diagnostic pozitiv de „boala limbii albastre” (bluetongue) din judeţ a fost înregistrat în Ostra, în data de 1 octombrie a.c., la una dintre vacile de la cantonul silvic din comună. Testul a fost efectuat la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei „bolii limbii albastre”, probele de sânge prelevate au fost trimise la Laboratorul Naţional de Referinţă, de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti. Pentru ca boala să fie declarată oficial, este necesar ca buletinul de analiză de la a doua probă, respectiv confirmarea de la IDSA, să ajungă la Suceava, ceea ce se va întâmpla probabil în cursul zilei de luni.
Medicul veterinar de zonă, dr. Graţian Gherghel, ne-a declarat, ieri, că vaca de la Ostra a manifestat primele semne de boală în data de 26 septembrie a.c. „I-am făcut câteva zile tratament, dar când am văzut că nu răspunde la medicaţie, coroborat cu simptomatologia, am avut primele suspiciuni de boală. În data de 30 septembrie am trimis probe la laborator. Suceava a confirmat diagnosticul în data de 1 octombrie, iar ieri după-amiază s-a confirmat şi la Bucureşti. Aşteptăm buletinul de analiză”, ne-a declarat dr. Gherghel.
Din fericire, gospodăria la care a apărut boala este situată la marginea satului, iar la celelalte patru vaci pe care le are proprietarul testele nu au arătat prezenţa virusului. În opinia medicului veterinar, insectele care au dus boala la vaca pădurarului ar fi putut să provină din zona iazurilor de decantare de la Ostra.
Toate măsurile impuse în astfel de situaţii trebuie luate de DSV şi administraţia locală după ce buletinul de analiză de la Bucureşti ajunge în mâinile medicilor de la Suceava, dar judeţul nostru oricum se află în zona de restricţie, după confirmarea unui focar de „boala limbii albastre” la Bacău şi a unui caz la Botoşani.
Boala nu se transmite la om şi nici de la un animal la altul
Circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor, speciile sensibile la boală, se face în condiţii speciale sanitar-veterinare, fiind permisă doar deplasarea în alte zone aflate sub restricţii şi numai pentru sacrificări de necesitate în abatoare.
Reamintim că „boala limbii albastre” nu este transmisibilă la om şi nici între animale. Nu se transmite nici prin laptele sau carnea provenite de la animalul bolnav, iar acestea nu constituie un pericol pentru sănătatea umană. Bluetongue se transmite numai şi numai prin intermediul ţânţarilor, care duc boala de la un animal la altul. Fără ţânţari, boala nu există.
Pe lângă distrugerea ţânţarilor, curăţenia în zona grajdurilor şi aspersarea depozitelor de gunoi de grajd cu insecticid sunt, de asemenea, foarte bune măsuri de prevenţie.
Crescătorii de animale sunt rugaţi să contacteze medicii veterinari la cea mai mică suspiciune de boală. Semnele de alarmă sunt febra, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii purulente, umflături la nivelul botului, pe gingii şi limbă, pe faţă şi urechi, cruste în jurul nărilor, hemoragii mici la nivelul mucoaselor, iar în faze mai avansate animalul are respiraţia foarte dificilă, din cauza umflării limbii. Animalul bolnav se deplasează cu dificultate, de multe ori pe coate şi genunchi.