1.246 de absolvenţi de liceu din judeţ sunt aşteptaţi, astăzi, pentru a susţine prima probă scrisă a sesiunii din toamnă a examenului de bacalaureat, cea de limba şi literatura română.
La sesiunea august-septembrie a bacului s-au înscris absolvenţii care nu au reuşit să obţină note de trecere în cadrul primei sesiuni a bacalaureatului, care s-a desfăşurat în perioada 10 iunie - 11 iulie, cei care nu au promovat examenul în anii trecuţi, precum şi cei care nu au avut situaţia şcolară finalizată la momentul susţinerii examenului din vară.
Absolvenţii care îşi joacă o nouă carte în vederea obţinerii diplomei de bacalaureat vor fi testaţi în şase centre de examen. Este vorba despre Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava, Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic Rădăuţi şi Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc. Toate sălile de examen sunt dotate cu aparatură de supraveghere video.
Lucrările scrise ale candidaţilor vor fi evaluate în două centre zonale de evaluare - Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava şi Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava. La nivel naţional, la prima probă a bacului din toamnă, s-au înscris 39.091 de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care 29.616 sunt din promoţia curentă şi 9.475 din promoţiile anterioare.
Cum se va desfăşura proba
Testarea de astăzi va începe de la ora 9:00. La fel ca şi în sesiunea de vară, la proba scrisă de limba şi literatura română, candidaţii vor primi subiectele diferite în funcţie de profil: profil real, tehnologic şi vocaţional şi profil uman şi pedagogic. Pentru această probă, candidaţii vor avea trei ore la dispoziţie pentru a rezolva cerinţele variantei elaborate de Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare.
Indiferent de subiectul extras, candidaţii vor fi nevoiţi, la primul subiect, notat cu 30 de puncte, să facă analiza de vocabular a unui fragment dintr-un text.
La partea a II-a a variantei extrase, notată tot cu 30 de puncte, candidaţii vor trebui să elaboreze un text de tip argumentativ pornind de la ideile sugerate de afirmaţia unui autor. La partea a III-a elevii vor trebui să realizeze un eseu de două-trei pagini.
Cei care vor încerca să fraudeze vor fi scoşi din examen. Mai mult decât atât, candidaţii prinşi copiind nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni.
O săptămână plină de examene
Sesiunea august - septembrie va continua marţi, 26 august, cu examenul la limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) va avea loc pe 27 august, 1.180 de candidaţi din judeţ fiind aşteptaţi la acest examen. La ultima probă scrisă, la alegere a profilului şi specializării, de pe 29 august, s-au înscris 1.157 de candidaţi suceveni, cei mai mulţi optând pentru biologie şi geografie. Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 - 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.
Ministrul Educaţiei vrea toleranţă zero
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a solicitat tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfășurarea examenului de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, “respectarea strictă a regulamentelor şi toleranţă zero faţă de orice tentativă de fraudare”. Ministrul a făcut un apel la “rigoare procedurală”, punând accent pe prevenţia eventualelor nereguli. Declaraţiile ministrului au fost făcute ieri, în cadrul unei videoconferinţe la care au participat toţi inspectorii şcolari generali şi adjuncţi din ţară.