Tradiţiile, obiceiurile şi modul de viaţă ale minorităţii ucrainene din Bucovina vor constitui subiectul unor ample reportaje care vor fi difuzate de televiziunea publică în cursul lunii septembrie. Filmările echipei TVR 1 au avut loc la finalul lunii iulie, iar alături de reporteri şi operatori s-a aflat şi deputatul Ioan Marocico, reprezentantul minorităţii ucrainene în Parlamentul României.
Filmările au avut loc în localităţile Paltinu, Vatra Moldoviţei, Lupcina, Ulma, Brodina și orașul Siret, iar ucrainenii huţuli au scos în evidenţă nu numai frumuseţea şi originalitatea unor obiceiuri mai puţin cunoscute în afara comunităţii, cât mai ales importanţa comunicării lor mai departe. „Costumele populare tradiţionale pe care membrii acestei comunităţi le-au purtat cu mândrie la întâlnirile avute, obiectele etnografice menţinute în stare foarte bună în Muzeul din Ulma, cântecele interpretate de ansamblul Polovenko din Paltinu, meşteşugul potcovitului cailor huţuli de munte sau al încondeierii ouălor la Brodina, tainele diverselor feluri de mâncare cu specific ucrainean prezentate la Paltinu - Vatra Moldoviţei și Brodina, tradiţiile huţule cu cai, precum şi implicarea totală în prezentarea cântecului și dansului <huţulca>de către o formaţie tradiţională de muzică instrumentală din satul Lupcina, comuna Ulma, demonstrează că valorile culturale de bază ale ucrainenilor huţuli din Bucovina sunt încă vii, fiind păstrate nealterate şi transmise cu responsabilitate din generaţie în generaţie”, este de părere deputatul Ioan Marocico.
Discuţiile şi relaţiile cu biserica, un punct important pentru minoritatea ucraineană
Parlamentarul care reprezintă minoritatea ucraineană este de părere că un rol foarte important în menţinerea unităţii acestei etnii îl au biserica şi reprezentanţii acesteia.
În acest sens, au fost organizate întâlniri şi s-au purtat discuţii cu preoţi ortodocşi şi greco-catolici care oficiază slujbe religioase în limba ucraineană, în diverse localităţi din judeţul Suceava, respectiv parohiile Negostina, Bălcăuți, Dărmăneşti 2, Cacica, Maidan, Siret, Rădăuţi şi Suceava.
„Aceste întâlniri au avut ca scop susţinerea bisericii ca spaţiu de conservare şi promovare a valorilor populare tradiţionale din comunităţile de ucraineni, cât şi pentru trecerea în revistă a unor probleme”, a menţionat deputatul Ioan Marocico.
Discuţii s-au purtat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale în care trăiesc etnici ucraineni.
De exemplu, la Siret a avut loc o vizită la Liceul "Laţcu Vodă", ocazie cu care a participat primarul Adrian Popoiu şi elevi care au optat pentru efectuarea studiilor liceale în limba ucraineană.
Un segment al promovării ucrainenilor din Bucovina a cuprins şi partea nordică a acestei provincii istorice.
În acest sens, deputatul Ioan Marocico şi echipa TVR 1 s-au deplasat în Ucraina, la Cernăuţi, unde au fost vizitate şi realizate filmări la Universitatea Naţională "Yuriy Fedkovych" din Cernăuţi, precum şi la Muzeele "Taras Şevcenko" şi "Olga Kobyleanska", figuri emblematice ale culturii ucrainene.