Poliţia a înregistrat de la începutul acestei săptămâni două noi reclamaţii privind înşelăciuni prin metoda „şmen”, autorii racolând victime din apropierea caselor de schimb valutar. Fapte de acest gen s-au petrecut periodic în Suceava, mai ales în municipiul reşedinţă de judeţ, ultima chiar la finele săptămânii trecute.
Revenind la ultimele două înşelăciuni, într-un prim caz, luni, în jurul orei 9.30, Poliţia oraşului Gura Humorului a fost sesizată de un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Valea Moldovei, care a reclamat că a fost înşelat de un bărbat necunoscut care l-a abordat pe strada Piaţa Republicii, în apropierea unei case de schimb valutar. Din ancheta derulată de poliţişti rezultă că tânărul de 23 de ani a venit luni dimineaţă la Gura Humorului, pentru a schimba 760 de euro în lei. Un necunoscut i-a propus efectuarea unui schimb mai avantajos decât cel afişat la o casă de schimb valutar, iar tânărul de 23 de ani a intrat în jocul său.
„S-au deplasat în spatele clădirii, unde partea vătămată i-a înmânat necunoscutului suma de 760 de euro, urmând ca cel din urmă să-i înmâneze suma de 3.350 de lei. După efectuarea schimbului, bărbatul a constatat că a fost înşelat cu suma de 1.830 de lei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Ca mod de operare, escrocul i-a dat iniţial intenţionat o sumă mai mică victimei, şi-a cerut scuze pentru greşeală, a luat din nou teancul şi a adăugat bancnotele lipsă. La a doua numărătoare, individul a „tras” însă o parte din bancnote din teanc. Convins că a doua oară a primit toţi banii, tânărul de 23 de ani nu a numărat teancul, căzând în plasa „şmenarului”.
Scenariul s-a repetat şi ieri, în apropierea unei case de schimb valutar din zona Orizont, în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Un tânăr în vârstă de 22 de ani, care voia să schimba 500 de euro, a fost abordat de doi bărbaţi de etnie romă care i-au oferit un curs mai bun. Prin metoda „şmen” amintită mai sus, la a doua numărătoare, tânărul a fost înşelat cu 1.200 de lei.
Numeroasele apeluri făcute de poliţişti pe această temă nu au avut, din păcate, efectul scontat. Poliţiştii le-au atras încă o dată atenţia sucevenilor să nu schimbe bani decât în locurile autorizate în acest sens, orice schimb făcut la colţ de stradă, de obicei într-un loc dosnic, ascunzând de multe ori încercări de înşelăciune şi chiar risc de tâlhării.