Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2014 - Anul XIX, nr. 114 (5623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comasare

Mai puţini agricultori, dar mai mult teren cultivat în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava a încheiat, pe 15 mai, perioada în care a primit cereri pentru subvenţiile pe suprafeţele de teren lucrate, înregistrând 56.154 de dosare, pentru o suprafaţă de 222.007 hectare. O analiză pe ultimii trei ani privind cererile depuse arată o tendinţă clară de comasare a terenurilor lucrate, numărul de cereri fiind mai mic, în timp ce suprafeţele lucrate sunt mai mari.

Conform datelor APIA Suceava, în 2012 au fost depuse 58.393 de cereri, în 2013 57.821 de dosare, în timp ce în acest an s-a ajuns la 56.154 de cereri. Aşadar o scădere cu peste 2.000 de beneficiari în trei ani de zile. În aceeaşi perioadă, suprafeţele eligibile pentru subvenţii au crescut cu aproximativ 5.000 de hectare.

„Acest trend de comasare a terenurilor este evident, este un început şi probabil că în următorii ani cifrele vor fi şi mai evidente”, a declarat Eugen Mogoş, directorul executiv al APIA Suceava, care a mai precizatcă în cadrul campaniei 2014 se mai pot depune cereri cu penalizări de întârziere, însă numărul acesta nu va fi semnificativ.

De altfel, creşterea interesului pentru pământ reiese şi din statisticile Direcţiei Agricole Suceava privind terenurile nelucrate. De la 6.000-7.000 de hectare de teren nelucrate în 2010 şi 2011, în 2014 s-au mai raportat doar 2.960 de hectare de teren neînsămânţate.

Pe de o parte, subvenţiile de la Uniunea Europeană pe terenul agricol lucrat au încurajat agricultorii să-şi lucreze terenurile. Apoi, în ultimii ani au apărut foarte mulţi fermieri medii sau mari, care lucrează zeci sau sute de hectare de teren. Aşa s-a ajuns ca unele terenuri care erau abandonate de foarte mulţi ani să fie din nou lucrate de aceşti arendaşi.

Anul trecut, subvenţiile de la UE pe terenul agricol lucrat au plecat de la 124,27 de euro, la care s-au adăugat 21 de euro oferiţi de Guvernul României. Subvenţia maximă încasată la hectar, în zonele încadrate ca defavorizate, a ajuns până la 440 de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai puţini agricultori, dar mai mult teren cultivat în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mai puţini agricultori, dar mai mult teren cultivat în judeţul Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei