Administraţia judeţeană şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor analizează care este cea mai bună variantă pentru aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, în noaptea de Înviere. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, că pentru transportul de la Bucureşti la Suceava sunt trei opţiuni, însă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, preotul Cătălin Axinte, a afirmat că astăzi se va decide dacă avionul care vine de la Tel Aviv la Bucureşti va mai efectua o cursă şi până la Bacău sau la Iaşi, iar de acolo Lumina să fie adusă fie cu un elicopter, fie cu o maşină. Având în vedere că în cazul elicopterului ar fi vorba despre un zbor de noapte, mai dificil de realizat, este foarte probabil ca transportul să fie efectuat cu un autoturism escortat de maşini de poliţie. „Avionul Patriarhiei ar putea ateriza la Bacău, iar de acolo cu maşina se ajunge la Suceava. Estimăm că în jurul orei 22.00 Lumina Sfântă ar ajunge la Suceava”, a declarat preotul Axinte. De la Suceava, de la Mănăstirea Sfântul Ioan, Lumina ar pleca şi spre Cernăuţi, cu preoţii trimişi de Biserica Ortodoxă din Ucraina.
În ceea ce privește costurile, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a declarat că vor fi suportate de o persoană privată, la fel ca şi în anii precedenţi. „Un creştin care şi anul trecut a plătit tot, inclusiv transportul de la Ierusalim”, a precizat preotul Axinte.
Obiceiul de a se aduce lumină de la Ierusalim în noaptea de Înviere a fost instituit de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în urmă cu şase ani.