Cuţitul le-a ajuns la os oamenilor care se ocupă cu micul trafic de frontieră, iar butoiul nemulţumirilor a explodat ieri. În jurul orei 10.30, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Siret s-au adunat peste 200 de oameni, atât din judeţul Suceava, cât şi din judeţul Botoşani, pentru a protesta împotriva ordinului ANAF prin care micul trafic de frontieră este practic gâtuit începând din 15 februarie.
Protestul a fost organizat după ce în prealabil s-a obţinut aviz din partea Primăriei Siret, numai că ceea ce părea o mişcare liniştită s-a transformat rapid într-o manifestaţie antiguvernamentală. Pe parcursul celor câtorva ore, drumul european E85, care iese din ţară spre Ucraina, a fost blocat temporar de două ori.
Oamenii au găsit o modalitate inedită pentru a bloca traficul rutier, circulând cu viteză foarte mică, 5 km/h, ori coborând din maşini, pe care le-au împins către prima benzinărie, într-un gest simbolic care arăta că benzina şi motorina sunt prea scumpe în România faţă de Ucraina.
Participanţii la acţiunea de protest de ieri spun că prin restricţiile impuse la importul de produse de larg consum, dar mai ales pentru că nu au voie să meargă în Ucraina după aceste mărfuri decât o dată la şapte zile vor ajunge muritori de foame.
„Acasă am doi copii, soţia nu lucrează, eu nu lucrez. Aici făceam câte 20-30 de lei pe zi şi aşa îmi întreţineam familia. Dacă nu am voie să trec cu marfă decât o dată pe săptămână ce o să fac, să mor de foame?”, s-a întrebat supărat unul dintre nemulţumiţi.
Ordinul ANAF, considerat antisocial
Daniel Macovei, unul dintre liderii celor care au ieşit ieri în stradă, a explicat şi motivele pentru care oamenii sunt nemulţumiţi.
„Noi contestăm Ordinul ANAF vizavi de produsele accizabile cu care o persoană poate tranzita frontiera de stat. Considerăm că acest ordin este antisocial, pentru că un număr foarte mare de familii din judeţele Suceava şi Botoşani trăiesc de pe urma acestui mic trafic”, a arătat Daniel Macovei.
Dacă în ceea ce priveşte cantităţile de marfă care pot fi aduse restricţiile nu sunt foarte mari faţă de perioada anterioară, în schimb marea nemulţumire este legată de faptul că oamenii pot trece cu marfă în valoare de până la 300 de euro, fără a plăti taxe suplimentare, doar o dată la şapte zile.
„Mergem şi luăm marfă din Ucraina pentru că accizele sunt mai mici şi în felul ăsta mai câştigăm câte ceva. S-a întâmplat acelaşi lucru şi cu maşinile, care erau înmatriculate în Bulgaria, şi toate astea pentru că statul român are o conducere slabă şi coruptă”, şi-a vărsat năduful un alt protestatar.
„Jos Ponta!” sau „Hoţii, hoţii!”
Pe tot parcursul protestului oamenii au avut mesaje foarte clare la adresa guvernanţilor şi au cerut prezenţa unor reprezentanţi ai ANAF în Vama Siret, pentru a le demonstra că Ordinul pe care l-au emis este unul fără nici o legătură cu realităţile din teren.
De mai multe ori, s-au auzit scandări de genul „Jos Ponta!” sau „Hoţii, hoţii!”, dar şi huiduieli faţă de cei care au luat decizia aplicării acestor restricţii în vămile cu Ucraina.
La faţa locului a fost prezent şi prefectul de Suceava, Florin Sinescu. Acesta a discutat cu reprezentanţii nemulţumiţilor şi le-a comunicat că revendicările acestora vor fi trimise la Bucureşti, la Guvern, dar şi la ministerele care pot lua decizii în privinţa unei eventuale anulări a Ordinului care a declanşat protestele.
Mai trebuie spus că într-o primă fază, poliţiştii şi jandarmii au ameninţat că-i vor amenda pe cei care au blocat drumul european E85, dar în final s-a renunţat la această idee.
(19 feb 2014, 11:25:35