Directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţ au primit, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, o adresă semnată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) referitoare la reevaluările periodice pe care instituţia subordonată ministerului de resort trebuie să le facă.
Managerii unităţilor de învăţământ trebuie să înainteze o solicitare scrisă de evaluare către Inspectoratul Şcolar, iar ulterior instituţia suceveană trebuie să transmită ministerului lista cu unităţile de învăţământ din judeţ care pot intra în procesul de evaluare periodică în anul şcolar curent.
Unităţile de învăţământ acreditate se supun procesului de evaluare periodică la un interval de cel mult cinci ani.
Potrivit reprezentanţilor IŞJ Suceava, „şcolile care, în perioada 2007-2013, au parcurs diverse tipuri de evaluări externe ale ARACIP (autorizări, acreditări, evaluări periodice) nu pot solicita evaluare periodică în acest an şcolar.”
Până la finele anului şcolar 2013-2014 vor fi declanşate procedurile de evaluare externă.
Şcolile vor primi calificative
ARACIP va evalua procesele prin care se asigură calitatea în instituţiile controlate, punctele tari, punctele slabe etc. Totodată, ARACIP va realiza evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ preuniversitar vizate, avânt totodată puterea de a autoriza sau acredita anumite specializări din cadrul acestora.
În urma evaluării, unităţile şcolare vor primi câte un calificativ care să reflecte calitatea actului didactic. În cazul în care calificativele obţinute de şcolile din judeţ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătăţire a calităţii pentru un an de zile.
Această evaluare se face contra cost, contravaloarea urmând a fi suportată de unitatea de învăţământ solicitantă.