Trupa de teatru a Universităţii „Ştefan cel Mare” - Fabulinus - a susţinut un turneu de promovare în perioada 21-26 octombrie, în Republica Moldova şi Ucraina, turneu ce se circumscrie proiectului „Fabulinus – talent și creație prin teatru în spațiul românesc”. Tinerii studenţi au susţinut opt spectacole în comunitățile românești, aceştia propunându-şi promovarea limbii române în cele două ţări prin mijloace artistice.
Proiectul „Fabulinus – talent și creație prin teatru în spațiul românesc” a fost iniţiat de USV, prin prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector responsabil de imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, fiind susținut de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). Totodată, proiectul a fost finanţat în proporţie de 90% de DPRRP.
În Ucraina, studenţii coordonaţi de regizorul şi actorul Ion Sapdaru au susţinut spectacole în comuna Boian - raionul Noua Suliţă, Cernăuţi, Herţa şi comuna Horbova - raionul Herţa, iar în Republica Moldova, aceştia au jucat pe scene din Sângerei - Raionul Sângerei (Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir"), Bălţi (Liceul Teoretic "Ion Creangă"), Pârliţa - Raionul Făleşti (Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir") şi Bălţi (Universitatea de Stat "Alecu Russo").
Tinerii au jucat „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, la cele opt spectacole ale trupei asistând spectatori de toate vârstele – elevi, liceeni, studenţi, profesori etc.
„Unii dintre spectatori nu asistaseră niciodată la o piesă de teatru”
Proiectul tinerilor artişti a adus zâmbete, entuziasm, dar şi lacrimi de emoţie în comunităţile româneşti din afara graniţelor statului român, după cum ne-a povestit Adrian Crăciunescul – student coordonator în cadrul trupei studenţeşti. Potrivit acestuia, experienţa de peste graniţă i-a pus în situaţia de a performa, nu de puţine ori, în condiţii nu tocmai propice (săli friguroase, scene mult prea mici, spaţii înguste), însă, pentru a nu anula nici un spectacol, studenţii au adaptat recuzita, aşezarea în scenă şi chiar scene din cadrul piesei.
„În unele locuri unde am jucat nu mai venise o trupă de teatru de luni de zile sau chiar ani. Mai mult de atât, unii dintre spectatori nu asistaseră niciodată la o piesă de teatru. În Herţa, sala de spectacol nu mai fusese deschisă din luna februarie”, a mai povestit Adrian Crăciunescul. Acesta a mărturisit că tinerii artişti au fost primiţi bine, iar feedbackul spectatorilor a fost unul excelent.
„Mai ales în zonele din Ucraina am simţit bucuria spectatorilor, a tinerilor care erau atât de entuziasmaţi că văd un spectacol de teatru. Am mai primit invitaţia de a reveni, suntem aşteptaţi cu mult drag”, a mai menţionat actorul.
„Suntem fericiţi că am dus teatrul românesc în locuri în care unii nu au văzut teatru vreodată”
Pe lângă promovarea limbii române şi popularizarea teatrului românesc în zonele locuite de etnici români din Ucraina şi Republica Moldova, studenţii le-au expus spectatorilor şi oportunităţile pe care le poate oferi viaţa studenţească din cadrul universităţii sucevene şi i-au încurajat pe aceştia să demareze şi să se implice în activităţi culturale. La rândul său, Ion Sapdaru le-a povestit celor prezenţi despre proiectul Fabulinus şi proiectul „Fabulinus – talent și creație prin teatru în spațiul românesc”.
„Mulţumim tuturor celor aproximativ 2.000 de spectatori care şi-au dedicat timp pentru a se bucura alături de noi, suntem fericiţi că am dus teatrul românesc în locuri în care unii nu au văzut teatru vreodată. Felicitări tuturor membrilor trupei şi maestrului Ion Sapdaru pentru ce am dovedit să facem în aceste zile. Vom rămâne în suflet cu aplauzele şi florile primite de la aceste spectacole”, a mai spus Adrian Crăciunescul.
Trupa Fabulinus a fost înfiinţată în noiembrie 2011 şi este alcătuită din studenţii facultăţilor USV - Adrian Crăciunescul, Silvia Timofti, Alex Huţanu, Alexandru Stan, Anna Moldovan, Tatiana Dombrov, Iuliana Girigan, Alexandru Pahomi, Mihai Cerneanu, Vera Ţaran şi Ştefan Manolache. De sonorizare este responsabil Marius Samson şi de lumini - Stelian Cuniţchi.