Viitorii doctoranzi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” vor trebui să scoată din buzunare sume piperate pentru a-şi plăti taxa de şcolarizare, indiferent de domeniul de doctorat pentru care vor opta.
Taxa de şcolarizare, aprobată pentru anul universitar 2013-2014, pentru toate domeniile de doctorat, este de 3.500 de lei. În 2012, taxele de şcolarizare pentru domeniile de doctorat au fost stabilite la 3.000 de lei, excepţie făcând domeniile din cadrul Facultăţii de Mecanică, Mecatronică şi Management, unde taxa anuală era de 2.500 de lei.
Totodată, pentru sesiunea de admitere din acest an, taxele aferente examenului de admitere (de înscriere, înscriere la examenul de competenţă lingvistică şi înmatriculare) sunt în valoare de 300 de lei.
Studii de doctorat organizate de şapte facultăţi
Conform Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, domeniile de doctorat ştiinţific la care se organizează admitere, pentru anul universitar 2013-2014, sunt în număr de 14, respectiv Administrarea afacerilor, Contabilitate şi Economie (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică); Filozofie, Geografie şi Istorie (Facultatea de Istorie şi Geografie); Ingineria materialelor (Facultatea de Inginerie Alimentară); Inginerie electrică, Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Calculatoare şi tehnologia informaţiei (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor); Inginerie industrială şi Inginerie mecanică (Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management); Filologie (Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării) şi Silvicultură (Facultatea de Silvicultură).
Conform calendarului desfăşurării concursului de admitere, înscrierea candidaţilor va avea loc în intervalul 2-6 şi 9-11 septembrie, examenul de competenţă lingvistică şi colocviu de admitere se vor ţine în perioada 12-20 septembrie, iar startul înmatriculărilor va fi dat la 23 septembrie. La solicitarea Şcolilor Doctorale, în cazul în care nu se ocupă toate locurile, se poate organiza o nouă sesiune de admitere în perioada 25–27 septembrie 2013.
Admiterea candidaţilor la doctorat se face prin concurs, pe baza rezultatelor obţinute. Examenul de specialitate se susţine pe baza unei bibliografii afişate pe site-ul USV în domeniul temei de doctorat propuse, cu cel puţin două săptămâni înainte de admitere.
Locurile scoase la concurs pe domenii se vor afişa şi pe site-ul universităţii (usv.ro) în viitorul apropiat.
Taxe majorate la toate nivelurile de şcolarizare de la USV
Nu doar taxele de la programele de doctorat ale USV au suferit majorări. Pentru viitorul an universitar, Senatul USV a aprobat indexarea cu 14% a taxelor de studii pentru programele de studii de licenţă şi masterat corespunzătoare ofertei educaţionale. Sumele anuale pe care vor trebui să le lase casieriei USV, studenţii care nu beneficiază de un loc subvenţionat de la bugetul de stat, se situează între 2.000 şi 4.000 de lei.
Conducerea USV a declarat că prin majorarea taxelor se urmăreşte dezvoltarea şi creşterea calităţii programelor universitare.
Reprezentanţii instituţiei au declarat că “decizia Senatului USV s-a fundamentat şi pe analiza taxelor practicate de celelalte universităţi pentru programe similare”.
Pentru programele de licenţă, taxele anuale au fost majorate chiar şi cu 900 de lei (la specializările Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor).