Ţinând cont de rezultatele slabe obţinute de elevii suceveni la bacalaureatul de anul trecut, o parte din conducerile liceelor au iniţiat măsuri care să ducă la îmbunătăţirea performanţelor elevilor din anul terminal. În acest sens, colectivele de profesori ale liceelor sucevene au întocmit un program de pregătire gratuită, pentru elevii de clasa a XII-a, la disciplinele de bacalaureat.
În unele instituţii de învăţământ sucevene, organizarea meditaţiilora debutat chiar de la începutul anului şcolar 2012-2013.
Potrivit prof. Virginel Iordache, director al Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, „din data de 15 septembrie 2012, am organizat cu acordul profesorilor unităţii ore de pregătire la disciplinele la care absolvenţii de clasa a XII-a susţin probe scrise la bacalaureat, respectiv română, matematică, fizică, chimie etc. Am realizat şi un grafic de meditaţii, care a fost aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie al şcolii. În primă fază, numărul elevilor care au participat la aceste ore a fost extrem de mic”. Iordache a mai precizat că abia după prima simulare a examenului de bacalaureat interesul elevilor a mai crescut, însă prezenţa la meditaţii nu a fost niciodată de 100%, media numărului participanţilor fiind de 10-12. „Profesorii au înţeles necesitatea acestor şedinţe, nu şi elevii”, a completat Iordache.
Director: „În mod paradoxal, la început veneau mai mulţi elevi la meditaţii”
Şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava a decis să vină în sprijinul elevilor care vor susţine, peste doar câteva zile, prima probă a examenului de bacalaureat.
Potrivit prof. Corneliu Romaşcu, directorul unităţii, „am realizat o planificare a acestor ore de pregătire, ele se desfăşurau, de regulă, în zilele de sâmbătă. Prezenţa a fost foarte slabă. În mod paradoxal, la început veneau mai mulţi elevi decât în ultima perioadă. Eu sper ca ei să se pregătească individual, dacă tot nu vin la şedinţele organizate de noi”.
La Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”, scenariul e aproape similar, cadrele didactice prestând muncă voluntară pentru elevii doritori de note mari la bacalaureatul din acest an.
“Am avut un program de pregătire pe tot parcursul anului şcolar. Culmea că tot cei mai buni dintre elevi participau la meditaţii. Mulţi elevi de clasa a XII-a mai lucrează, astfel că ajung cu greu la aceste şedinţe”, a declarat prof. Domnica Josan, directorul CT “Al.I. Cuza”. Aceasta a mai afirmat că au fost zile în care la meditaţii s-au prezentat doar câte trei elevi.
Totodată, în afara şedinţelor de pregătire suplimentară, absolvenţii claselor a XII-a au trecut prin mai multe simulări ale testării, acestea având rolul de a-i obişnui pe elevi cu atmosfera de examen. De cealaltă parte, profesorii au avut posibilitatea de a vedea progresele şi de a completa, în perioada rămasă, eventualele lacune.
Luni, 1 iulie, 5.923 de candidaţi sunt aşteptaţi să susţină prima probă scrisă a bacalaureatului 2013, cea de limba şi literatura română.