Ministerul Educaţiei Naţionale va cumpăra în leasing 800 de microbuze şcolare, în valoare de 31 de milioane de euro fără TVA, maşinile fiind destinate transportului elevilor din mediul rural către şcoli. Aceste autovehicule, de tip microbuze şcolare cu 16+1 locuri, vor fi utilizate exclusiv în interesul copiilor.
La nivel naţional, din solicitările inspectoratelor şcolare judeţene rezultă un necesar de cel puţin 800 de microbuze şcolare.
Cât priveşte situaţia din judeţul Suceava, conform insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „IŞJ a comunicat ministerului necesarul de microbuze şcolare pentru judeţul nostru. Este vorba de 30 de maşini”.
Judeţul Suceava are în dotare 90 de microbuze şcolare, din gama Fiat şi Ford, din loturile repartizate de Ministerul Educaţiei, începând cu 2006. Având în vedere complexitatea reţelei şcolare a judeţului Suceava, parcul de maşini şcolare ar trebui suplimentat în localităţi precum Berchişeşti, Cornu Luncii, Milişăuţi, Valea Moldoviţei, Bogdăneşti, Oniceni, Şcheia, Liteni, Muşeniţa, Putna, Horodnic de Jos, Vama, Dorna Candrenilor, Şaru Dornei şi Dărmăneşti. Totodată, unităţile dotate cu microbuz au semnalat o serie de probleme, precum gradul ridicat de uzură şi deteriorarea continuă pricinuită de drumurile impracticabile parcurse în traseele pe care circulă.
De implementarea acestei măsuri vor beneficia circa 50.000 de preșcolari și elevi
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) arată într-un documentul trimis spre aprobare către Ministerul Finanţelor că, în prezent, preşcolari şi elevi, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, sunt nevoiţi să străbată pe jos sau cu mijloace de transport improprii transportului de persoane de la 3 la peste 20 de kilometri zilnic, reprezentând distanţa de la localitatea de domiciliu la şcoală, dus-întors. „Acest fapt determină, pe de o parte, creşterea costurilor cu reparaţiile, iar pe de altă parte, decalaje în programul şcolar al elevilor, care pot duce la absenteism sau chiar abandon școlar”, se arată în documentul semnat de ministerul de resort.
MEN mai arată că, în prezent, sunt unităţi de învăţământ care nu au mijloace de transport sau care au unele foarte vechi, ceea ce face ca acestea să nu prezinte siguranţă în trafic, punând în pericol integritatea fizică şi psihică a elevilor. Prim-ministrul României a semnat Ordonanţa de Urgenţă prin care se autorizează Ministerul Educației Naționale să încheie în anul 2013, pentru o perioadă de cinci ani, un contract de leasing operațional pentru utilizarea a 800 de microbuze cu 16+1 locuri, destinate transportului elevilor din mediul rural.
La nivel naţional, de implementarea acestei măsuri vor beneficia aproximativ 50.000 de preșcolari și elevi.
(24 iun 2013, 14:09:17