miercuri, 5 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 127 (5334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spaimă mare

Zeci de familii şi agenţi comerciali, terorizaţi de fiecare picătură de ploaie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Fiecare nor care se adună pe cerul din Marginea se transformă automat într-un motiv de îngrijorare pentru zeci de familii şi agenţi comerciali din localitate. O lucrare pe pârâul Suceviţa, demarată în urmă cu aproximativ doi ani, printr-un proiect al Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), a rămas abandonată din lipsa finanţării.

Oamenii din Marginea au făcut tot ce se putea face, au mers în audienţe la mai marii judeţului, dar şi la Bucureşti pentru ca această lucrare să continue, dar până acum s-au ales doar cu promisiuni, ultimele în urmă cu şase săptămâni, când la faţa locului au venit reprezentanţi de la Apele Române şi de la alte instituţii abilitate să deblocheze fondurile pentru acest proiect.

Arcadie Boicu, reprezentant al comunităţii locale, a menţionat că oamenii din sat îl sună frecvent pentru a-l întreba dacă s-au găsit soluţii pentru continuarea lucrărilor.

„Lucrarea poate fi o catastrofă, pentru că în cazul în care nu se termină, o parte din sat şi zece societăţi comerciale se vor duce pe apa sâmbetei. De fiecare dată când tună şi când plouă oamenii stau cu teama că vor rămâne fără munca de-o viaţă”, a arătat Arcadie Boicu.

 

Lucrarea nu poate fi conservată

Sătenii din Marginea ştiu că fondurile prin PNDI au fost suspendate, dar consideră că lucrarea de pe pârâul Suceviţa nu suferă amânare. Potrivit specialiştilor, acest tip de lucrare nu poate fi conservată, iar fiecare zi care trece înseamnă creşterea riscului ca tot ceea ce s-a construit să fie luat de ape.

Licitaţia pentru acest obiectiv a fost câştigată de firma Vega din Galaţi, care a subcontractat-o celor de la Cosadel Marginea.

„Am cheltuit 21 de miliarde de lei vechi din banii noştri, la care se adaugă materialul pe care l-am adus aici pentru continuarea lucrărilor, dar în acest moment suntem blocaţi cu totul. Lucrările sunt executate în proporţie de 20-22%, iar rugămintea noastră este să fie alocate fonduri, pentru că altfel riscăm să pierdem şi aceşti bani, şi, mai grav, să ajungem din nou la inundaţii devastatoare, iar în Marginea aproape anual am avut astfel de probleme”, a declarat Gheorghe Lazăr, administratorul firmei Cosadel. 

 

Sătenii din Marginea, de la îngrijorare, la haz de necaz

Pentru oamenii din Marginea, nefinalizarea lucrărilor reprezintă un motiv de îngrijorare. Firesc, gândurile negre îi bântuie pe sătenii care locuiesc în apropierea albiei pârâului Suceviţa.

„Mi-i teamă, că data trecută a venit mare de tot şi se poate repeta totul”, a spus Constantin Sfichi, un bătrân din Marginea.

Chiar dacă imaginile de la inundaţiile din anii trecuţi le sunt încă vii în memorie, oamenii mai au încă puterea de a face haz de necaz.

„Era apa mare, parcă era Dunărea. Venea cu butuci şi era urât de tot. Ar trebui să termine lucrarea asta, dar nu vor mai fi inundaţii, că au vorbit cu Dumnezeu oamenii care stau pe prund (n.a. - pe malul pârâului Suceviţa)”, a spus hâtru Costică Halip.

 

Ce prevede lucrarea

Lucrarea de pe pârâul Suceviţa este în valoare totală de 14 milioane de lei, fără TVA. Potrivit proiectantului, o parte din debitul pârâului Suceviţa trebuie preluat din amonte de podul rupt la inundaţiile din 2008 şi refăcut de sătenii din Marginea într-o singură zi. Practic, pârâul se va despărţi în două braţe, iar în acest fel, când vor veni apele mari, riscul de a se produce dezastre va fi mult redus.

„Suntem într-o zonă în care în două ore vin apele mari, în alte două ore se retrag, iar peste cinci ore nu se mai cunoaşte nimic. E o cădere foarte abruptă şi din acest motiv se produc nenorocirile”, a descris Arcadie Boicu.

Lucrarea prevede aproape 3.000 de metri de apărări de maluri. Până acum s-au realizat doar o treime din gabioane, iar pentru ca acestea să reziste trebuie îmbrăcate în beton, dar din cauza lipsei alocării bugetare lucrările au fost stopate. În cazul unor ploi mai consistente, gabioanele deja existente vor fi măturate de ape, iar pentru oamenii şi firmele aflate în aval doar rugăciunile mai pot ajuta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de familii şi agenţi comerciali, terorizaţi de fiecare picătură de ploaie.
 Vizualizări articol: 1670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Zeci de familii şi agenţi comerciali, terorizaţi de fiecare picătură de ploaie5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei