Activitatea procurorilor Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) desfăşurată în cursul anului trecut nu i-a mulţumit pe şefii de la Bucureşti, care, potrivit site-ului instituţiei centrale, le-au cerut colegilor lor din judeţ să ia „măsuri concrete pentru eficientizarea activităţii serviciului şi mai multă preocupare în iniţierea de investigaţii privind fapte de corupţie de mai mare anvergură”.
Dacă zilele trecute, într-un ziar local, şeful structurii teritoriale, procurorul Constantin Martin, îşi prezenta activitatea de bilanţ pe anul 2012, subliniind că procurorii anticorupţie suceveni sunt pe locul 4 pe ţară în privinţa numărului de inculpaţi trimişi în judecată (n.r. - 51, din care nici unul în stare de arest preventiv), conducerea DNA de la Bucureşti nu pare aşa impresionată de această statistică, arătând că, dintre cele 15 servicii teritoriale, DNA Suceava se află alături de DNA Braşov printre codaşe, cu doar şapte rechizitorii în tot anul (n.r. - şase în 2011), în condiţiile în care pe primele locuri se află serviciile anticorupţie de la Piteşti şi Alba Iulia, cu câte 18 rechizitorii în 2012.
“Activitatea se situează la parametrii medii ai structurilor din cadrul DNA”
DNA Suceava, se arată pe site-ul instituţiei centrale, are dintre toate serviciile cel mai mic număr de dosare soluţionate pe fond.
„Rechizitoriile reprezintă 12,72% din totalul cauzelor soluţionate pe fond ( în anul 2011, procentul a fost de 7,05), însă acest indicator este irelevant, având în vedere numărul foarte mic de dosare soluţionate pe fond - 55 (cel mai mic dintre toate structurile)”.
Activitatea DNA Suceava în cursul anului 2012 este apreciată de conducerea centrală cu o uşoară îmbunătăţire sub aspectul eficienţei, respectiv al numărului actelor de inculpare, dar a înregistrat scăderi la ceilalţi indicatori.
„Cantitativ, din 179 de cauze de soluţionat (181 în 2011, rezultând o scădere cu 1,1%), au fost soluţionate 78 (102 în anul 2011, semnificând o scădere cu 23,52%), din care 55 soluţionate pe fond (85 în anul 2011, rezultând o scădere cu 35,29%). Ca urmare, numărul cauzelor nesoluţionate a crescut cu 27,84% (101, faţă de 79 în anul 2011)”, se arată pe www.pna.ro.
Printre cei 51 de inculpaţi trimişi în judecată anul trecut de DNA Suceava se numără un primar de oraş, un avocat, şapte poliţişti, doi secretari de primării şi 11 lucrători vamali.
„În concluzie, activitatea se situează la parametrii medii ai structurilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie numai în ceea ce priveşte numărul actelor de inculpare, în timp ce majoritatea indicatorilor au înregistrat scăderi”, se arată în bilanţul instituţiei.
Nici în anul 2011 activitatea procurorilor DNA Suceava nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şefilor de la Capitală: „Activitatea nu se situează la parametrii medii ai structurilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nici în ceea ce priveşte numărul şi nici în ceea ce priveşte complexitatea cauzelor, fapt ce trebuie schimbat, mai ales în condiţiile în care s-a recomandat dinamizarea activităţii şi în raportul de activitate precedent” - sunt concluziile bilanţului activităţii pe anul 2011.
Trimişi în judecată de procurorii DNA, achitaţi de judecători
Potrivit datelor postate pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ultimii doi ani (2011 şi 2012) s-a înregistrat câte un dosar în care inculpaţii trimişi în judecată au fost achitaţi definitiv de instanţele judecătoreşti.
Ambele soluţii de achitare sunt imputabile procurorilor de caz, a concluzionat conducerea DNA.
În 2012, de exemplu, a fost achitat definitiv Eugen Vasile Donisan, de 46 de ani, din Dorneşti, care a fost trimis în judecată în 2010 pentru infracţiuni asimilate actelor de corupţie şi de abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, Donisan, în calitate de lucrător vamal, în timp ce se afla la serviciu, pe sensul de intrare în ţară la Biroul Vamal de Frontieră Siret, i-a permis şoferului unui microbuz să introducă în România 1.000 de pachete de ţigări, marca Viceroy, cu timbru ucrainean.
În ianuarie 2012 inculpatul a fost achitat de Judecătoria Rădăuţi, iar în aprilie 2012 Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat recursul declarat de DNA Suceava.
“Soluţia de achitare este imputabilă procurorului de caz, întrucât din probele administrate nu rezultă date certe în sensul că inculpatul, neîndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu privind controlul vamal amănunţit asupra microbuzului, ar fi acţionat cu intenţie, urmărind sau acceptând sustragerea de la controlul vamal a mărfurilor în cauză şi procurarea de avantaje materiale pentru deţinătorul acestora”, explică reprezentanţii structurii centrale a DNA, precizând că s-ar fi impus “o analiză mult mai riguroasă asupra gravităţii activităţii presupus infracţionale şi asupra elementelor care diferenţiază răspunderea disciplinară a funcţionarului public de elementele necesare angajării unei răspunderi penale”.
Achitarea comisarului-şef Roman, imputabilă procurorului de caz
În cursul anului 2011 a fost achitat definitiv şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, actualmente lucrător al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, comisarul-şef Liviu Roman.
Trimis în judecată, pentru că ar fi cerut mită 500 de lei unui om de afaceri, sub pretextul că trebuie să cumpere mochetă în biroul din sediul IPJ Suceava, Roman a fost găsit nevinovat.Mai întâi la 19 noiembrie 2010 de către Curtea de Apel Suceava, iar apoi a fost achitat definitiv pe 5 aprilie 2011, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de DNA Suceava.
“Soluţia de achitare este imputabilă procurorului de caz, deoarece din probele administrate nu rezultă că banii au fost ceruţi de inculpat în scopul prevăzut de norma de incriminare, şi anume pentru îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle de serviciu, neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a unui asemenea act”, se arată în bilanţul activităţii DNA pe 2011.
( 4 mar 2013, 11:04:31
Pare-se că se-nvârte DNA-ul, momentan
Nu se bagă la fluturi, doar.. până la omidă
Nu se poate găsi un “om mare” ‘ntr-un bălan
Paternele de cercetare de greşesc (in)voluntar
HerrJustiţia obeză ( Doamne feri!) … explodează
Hălcile bune nu le găseşti în orice galantar
De asta procurorii, pe “cei mari” , îi ratează
Da’.. nu contează ! bine că suntem sănătoşi
Bine că Presa-i hrănită (şi hrăneşte mai departe)
Să găsim putere să-i iertăm pe păcătoşi
Căci “cel mare”, în final, nu cu noi “împarte” ?!
Şi îngerii au îndoieli ( noi..de ce am cerceta ? )
Fiindcă viaţa,cum o ştim, e de unică folosinţă
Cine pe cine vrea să vadă (cu cine) .. la DNA ?!
Va fi bine ( va fi bine ! ) AVEŢI CREDINŢĂ !