În perioada 7-19 ianuarie, după trei ani de pauză, au fost organizate cursuri de formare pentru 30 de „părinţi de profesie”, care vor avea grijă de copii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani, copii aflaţi în situaţie de risc.
Cursurile au fost susţinute de specialiştii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, persoane cu studii superioare şi cu experienţă în domeniul protecţiei drepturilor copilului. Programa cursului, după cum ne-a explicat directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a conţinut elemente de predare a unor informaţii privind cunoaşterea primară şi aprofundată a condiţiilor de creştere şi îngrijire a copilului, „drepturile şi protecţia copilului, creşterea şi dezvoltarea copilului - etapele de dezvoltare a copilului; comunicare şi joc; ataşamentul copilului: aspecte privind îngrijirea copilului sănătos şi bolnav etc., rolul şi locul asistentului maternal profesionist în sistemul de servicii, rolul asistentului maternal profesionist în plasamentul în regim de urgenţă”.
A scăzut numărul asistenţilor maternali
La Protecţia Copilului Suceava sunt depuse 432 de cereri pentru a deveni asistent maternal profesionist, cele mai vechi fiind depuse din anul 2009. În perioada 1 octombrie-31 decembrie 2012, a avut loc contactarea şi evaluarea a 152 de persoane care au solicitat, în perioada 2009-2012, să devină asistenţi maternali. La nivelul serviciului de Asistenţă Maternală Profesionistă (AMP) a fost constituită o comisie şi elaborată o metodologie cadru privind selectarea, evaluarea şi formarea asistenţilor maternali, pentru a prelua copii mici, aflaţi în regim de urgenţă, respectându-se legislaţia în vigoare.
Pentru că din luna septembrie a anului 2009 nu s-au mai organizat cursuri pentru formarea asistenţilor maternali profesionişti şi nu s-au mai făcut angajări, în perioada 2008-2012 numărul de asistenţi maternali s-a diminuat cu 104 persoane, ajungându-se, în prezent, la 423 de asistenţi maternali, faţă de 527 de „părinţi de profesie”, la începutul anului 2008. Margareta Isăilă a mai completat că mai sunt şi alte cauze care au contribuit la diminuarea numărului de asistenţi maternali: decesul, pensionarea, demisia, nereatestarea, retragerea atestatului. În prezent, 626 de copii beneficiază de măsură de plasament la asistent maternal profesionist.