Programul de reabilitare termică a blocurilor din municipiul Suceava întâmpină o mulţime de probleme. Pe de o parte, numărul solicitărilor complete depuse pentru iniţierea unui nou program de reabilitare termică, cu fonduri europene, este mult mai mic decât se estima, iar pe de altă parte, acordarea de noi fonduri este blocată de o problemă veche de aproape trei ani.
Mai exact, este vorba de cota (de 20% din valoarea lucrărilor) care trebuia achitată de locatarii a patru blocuri care au fost reabilitate termic în 2010, dar care nu şi-au achitat nici până acum datoriile.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a tras ieri un semnal de alarmă în această privinţă, spunând că aceste practici pun în pericol accesarea finanţărilor europene: „Avem o problemă de seriozitate – sunt patru blocuri în care lucrările sunt făcute, dar locatarii nu mai dau bani pentru ele. Pentru a accesa fonduri de reabilitare termică sunt impuse nişte condiţii, dacă ne înregistrăm cu datorii nu putem face alte angajamente. Din programul de reabilitare termică din 2010, pentru patru blocuri a plătit Primăria Suceava şi suntem nevoiţi să-i dăm în judecată pe rău-platnici, să recuperăm banii. Lucrările s-au făcut, dar se tot caută motive pentru care să nu le achite”.
Edilul sucevean a făcut apel la asociaţiile de proprietari să dea dovadă de seriozitate dacă vor să beneficieze de fonduri pentru reabilitarea termică a altor blocuri din municipiu.
„Dacă intrăm în acest proiect european şi nu suntem serioşi, la final vin şi ne declară proiectul neeligibil şi vor trebui achitaţi de noi toţi banii. Care ştiţi că aveţi oameni serioşi, dispuşi să achite partea lor de finanţare, vă rog să intraţi în proiect. Altfel nu. Nu mergem pe ideea să fim prinşi în proiect, că apoi vedem noi ce se poate face. Dacă nu respectăm proiectul, ni se iau înapoi toţi banii şi vor fi de plătit şi penalităţi”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Doar 269 de apartamente pot beneficia de finanţare europeană
Deşi municipalitatea suceveană s-a arătat dispusă să contribuie financiar la reabilitarea a 3.500 de apartamente prin programul finanţat din fonduri europene, deocamdată puţini suceveni se arată dornici să profite de oportunitate.
Din cele peste 500 de solicitări primite de Primăria Suceava, doar 269 sunt eligibile, fiind depuse toate actele necesare.
„La reabilitarea termică a blocurilor pe fonduri europene sunt mulţi chemaţi, puţini aleşi. Deşi era vorba să facem proiect pentru peste 500 de apartamente, până la urmă, cele care îndeplinesc condiţiile sunt 269 de apartamente, din 14 blocuri”, a anunţat ieri şeful municipalităţii sucevene.
Blocurile declarate eligibile sunt: bloc 18 Mihai Viteazu – 30 de apartamente, T7 Ana Ipătescu – 40 de apartamente, bloc 20B Ştefan cel Mare – 24 de apartamente, bl. 1 Vasile Bumbac 18 - zece apartamente, bl. 2 Vasile Bumbac - zece apartamente, bl. 3 Vasile Bumbac 18 – zece apartamente, bl. 1A Dimitrie Onciu nr. 10 – 12 apartamente, bl. 1B Nicolae Bălcescu nr. 6 – 12 apartamente, bl. 1C Nicolae Bălcescu nr. 8 – 18 apartamente, bloc 3D Dimitrie Onciu nr. 4 – 12 apartamente, bloc 3D Dimitrie Onciu nr. 6 – 16 apartamente, bloc 5D Dimitrie Onciu nr. 1 – 32 de apartamente, bl. 3 Calea Obcinilor nr. 3 – 20 de apartamente, bl. 2 Calea Obcinilor nr. 1 - 21 de apartamente.
Lista celor 269 de apartamente va fi depusă la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, ca un prim proiect de finanţare pentru reabilitarea termică pe fonduri europene.
Proiecte pe acest program mai pot fi depuse până pe 30.06.2013, dar, după cum a precizat Ion Lungu, banii se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”.