Economia suceveană gâfâie din toţi rărunchii, iar asta se vede nu doar în sacoşa pe care oamenii reuşesc s-o umple când merg la cumpărături, ci şi în cifrele statistice care se referă la activitatea firmelor. În cursul acestui an, judeţul Suceava s-a confruntat cu o recesiune fără margini, numărul firmelor care au fost nevoite să tragă obloanele fiind cu 3.000 mai multe în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Mai grav este că foarte multe radieri, dizolvări, suspendări de activitate sau intrări în faliment s-au consemnat şi pe timp de vară. Specialiştii spun că acesta este un semnal cum nu se poate mai prost, având în vedere că în lunile călduroase activitatea în diverse domenii ar trebui să ducă la înfiinţări de firme şi nu invers.
„Ca urmare a scăderii puterii de cumpărare, oamenii s-au rezumat doar la a-şi acoperi coşul zilnic. Iar scăderea cererii în toate domeniile de activitate are un efect de domino care în final se răsfrânge la nivelul întregului judeţ”, a arătat lector universitar doctor Ştefăniţă Şuşu, de la catedra Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.
Suceava, în topul negru din România al firmelor radiate
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului din România, în primele trei trimestre din 2012 au fost radiate 1.674 de firme sucevene, cu 533 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dintre firmele radiate anul acesta, aproape 900 sunt în lunile iunie, iulie, august şi septembrie, adică în perioada de maximă activitate economică. La acest capitol, doar câteva judeţe se bat cu Suceava pentru „supremaţie” în domeniul radierilor. Astfel, în Argeş s-au consemnat 1.572 de situaţii faţă de 1.025 în primele nouă luni ale anului 2011, în timp ce la Hunedoara au fost radiate 1.082 de societăţi, faţă de 432 în perioada de referinţă de anul trecut.
La polul opus se clasează Buzăul, unde numărul radierilor înregistrate în acest an faţă de 2011 a scăzut de la 1.123 la 763, Dolj, unde diferenţa este chiar şi mai mare, 1.177 în acest an faţă de 2.081 în primele nouă luni din 2011. Nici la Galaţi sau Olt lucrurile nu au mers rău anul acesta, numărul firmelor radiate fiind în scădere comparativ cu anul trecut.
Dizolvările au crescut cu 240% faţă de anul trecut
Şi dizolvările de societăţi sunt o problemă în Suceava. În primele nouă luni ale anului, 332 de întreprinzători au fost nevoiţi să recurgă la această metodă din cauza problemelor economice. Procentual, creşterea este de aproape 240% faţă de anul 2011, când s-au dizolvat numai 98 de firme. Şi la acest capitol suntem în topul negru întocmit la nivel naţional, doar prin judeţele Cluj, Vrancea, Alba sau Botoşani situaţia fiind mai delicată. În top apare şi judeţul Vaslui, cu o creştere de 650% a dizolvărilor, dar numeric este vorba de 60 de firme în primele nouă luni din 2012 faţă de numai opt situaţii în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Creşteri semnificative şi în privinţa suspendărilor de activitate
Suspendările de activitate reprezintă o altă foaie neagră a economiei sucevene. În primele trei trimestre din 2012 s-au înregistrat 678 de firme care au ajuns în acest punct deloc dorit, în timp ce în perioada similară de anul trecut au fost doar 390 de suspendări de activitate. Şi în acest domeniu sunt peste 200 de firme care au clacat în cea mai bună perioadă a anului, adică pe timp de vară.
Situaţia este oarecum staţionară în cazul societăţilor care au intrat sub incidenţa insolvenţei. Totuşi, şi aici se înregistrează o uşoară creştere, 572 de firme în primele nouă luni ale lui 2012, faţă de 557 în cursul anului trecut, în perioada ianuarie-septembrie.
„Dacă economia nu-şi revine va fi şi mai rău”
Lectorul universitar doctor Ştefăniţă Şuşu spune că toate aceste cifre nu fac altceva decât să reflecte problemele cu care se confruntă economia suceveană.
„Acel plus valoare pe care firmele l-ar fi adus prin activitatea prestată s-a redus, deci şi valorile adăugate s-au diminuat. Dacă economia nu-şi revine va fi şi mai rău. Iar semne în acest sens deja există, şi mă refer aici la tăierile bugetare pentru diferite investiţii, stoparea acestora aducând automat şi probleme în economia locală”, a arătat cadrul didactic de la catedra Facultăţii de Ştiinţe Economice de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Ca efect pe termen scurt al închiderii firmelor sunt creşterea şomajului, scăderea contribuţiilor la bugetele locale şi centrale, toate acestea urmând să afecteze nivelul de trai al populaţiei pe viitor.
(22 nov 2012, 13:22:28
banii care intra sunt bani adusi de afara..20 30% bani din romania
Chiriile pentru spatii comerciale ajung ca in centru parisului sau roma..
Cheltuielile pentru un angajat sunt destul de mari..
Apoi vine..fiscul ..finantele..protectia consumatorului..si pentru nimica toata...iti aplica amenzi... normal ca renunti la idee..pentru cateva milioane puse intr.o luna in buzunar..si te apuci ca altii de ...pescuit